Παρασκευή 29 Απριλίου 2016

Εκρηκτική η κατάσταση στο Αιγαίο

Εκρηκτική η κατάσταση στο Αιγαίο

Τις τελευταίες ώρες όπως το είχαμε προβλέψει, το Αιγαίο δοκιμάζει την έκρηξη της τουρκικής προκλητικότητας καθώς το ίδιο το τουρκικό Γενικό Επιτελείο ανήγγειλε την τουρκική κυριαρχία μέχρι τον 25o παράλληλο, δηλαδή και επίσημα την διχοτόμηση του ελληνικού Αιγαίου.
Σε λίγες ώρες είχαμε ρεκόρ αερομαχιών τα τελευταία 19 χρόνια ενώ σημειωθήκαν 7 άκρως επικίνδυνες εμπλοκές ελληνικών και τουρκικών μαχητικών!
Πιο συγκεκριμένα τρεις σχηματισμοί με 2, 6 και 2 τουρκικά μαχητικά εκ των οποίων τα 6 έφεραν οπλισμό και τουλάχιστον 13 αεροσκάφη και ελικόπτερα εκ των οποίων τα 4 CN-235 και 9 S-70B-28 πραγματοποίησαν 39 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου (ΕΕΧ) και 18 παραβάσεις του FIR Αθηνών.

Τετάρτη 27 Απριλίου 2016

Η πραγματική τρομοκρατία

Η πραγματική τρομοκρατία

«Θα πρέπει να χτυπάμε αθώους πολίτες, τον απλό λαό, γυναίκες, παιδιά, ανθρώπους άσχετους από πολιτικές ιδιότητες. Αυτή είναι η τακτική που θα επιτρέψει στις Αρχές να επιβάλλουν καθεστώς έκτακτης ανάγκης».
[Πηγή: Οδηγίες της Gladio του «Μυστικού Στρατού» του ΝΑΤΟ... Εφημ. La Repubblica]
του Λεωνίδα Χ. Αποσκίτη*

Στις 22 Μαρτίου (3/22 στον αμερικανικό τρόπο γραφής) άλλη μια false-flag «τρομοκρατική» επιχείρηση χτύπησε τις Βρυξέλλες όπου, σύμφωνα με το μόττο του δήμου της πόλης, βρίσκεται «η καρδιά της Ευρώπης». Ο αριθμός 3/22 (322) φιγουράρει στο έμβλημα της αμερικανικής μυστικής εταιρείας Skull and Bones που, μετά τον Μπους, έγινε ευρέως γνωστή για τις ισχυρές διασυνδέσεις της με την CIA και το underground κατεστημένο της πολιτικής και οικονομικής Ολιγαρχίας.
Πολλές θεωρίες συνωμοσίας συνδέουν επίσης τα μέλη της με το σκάνδαλο Γουώτεργκαίητ, την εισβολή στον Κόλπο των Χοίρων ή ακόμη και με την δολοφονία του Κέννεντυ.
Η ημερομηνία 3/22 είναι επίσης το αποκορύφωμα των τριών ημερών της παγανιστικής Εορτής της Pelusia, οπότε γινόταν ...«η επίκληση της Ίσιδας», μιας από τις σημαντικές ημερομηνίες στο «μαγικό» ημερολόγιο.

Δευτέρα 25 Απριλίου 2016

Εκδήλωση: Γεωπολιτική Κρίση – Ελλάδα – Προσφυγικό

Εκδήλωση:


Γεωπολιτική Κρίση – Ελλάδα – Προσφυγικό

Τρίτη 26 Απριλίου 2016 στις 7 μ.μ.

Ινστιτούτο Ντοστογιέφσκι, Κωλέττη 14 (2ος όροφος)
Ομιλητές:

Αποσκίτης Λεωνίδας

Ζαφείρης Ανδρέας

Μητρόπουλος Δημήτρης

Ντούσας Δημήτρης

Χατζηαντωνίου Γιάννης


Συντονίζει ο Γιάννης Σχίζας

Κυριακή 24 Απριλίου 2016

Neocons: Η ιδεοληψία που οδήγησε στο σημερινό Χάος

Neocons: Η ιδεοληψία που οδήγησε στο σημερινό Χάος

του Λεωνίδα Χ. Αποσκίτη*
Ζούμε σε μια εποχή που είναι η πιο σημαντική περίοδος σε όλη την ιστορία με βάση τις δυνατότητες της ανθρωπότητας και ταυτόχρονα η πιο επικίνδυνη για την τελική καταστροφή.
Στο «οικουμενικό χωριό» υπάρχει μεγάλη αναταραχή και το αν θα καταφέρουμε να αποφύγουμε το απόλυτο χάος εξαρτάται από το αν ξέρουμε την ιστορία και την διαβάσουμε σωστά. Όταν μελετηθεί σωστά, δείχνει ποιος συνδυασμός συγκεκριμένων συνθηκών και πολιτικών ευθυνών οδήγησε έως εδώ.
Αν δεν γνωρίζουμε γιατί ανακύπτει ένα πρόβλημα, αν δεν μπορούμε να βρούμε την ρίζα του, ποτέ δεν θα μπορέσουμε να το επιλύσουμε και να το εξαλείψουμε.
Αν δεν διαβάσουμε σωστά το παρελθόν, τότε το παρόν δημιουργεί σύγχυση και το μέλλον θα μας εμπνέει μόνο τον φόβο και την απαισιοδοξία.

Παρασκευή 22 Απριλίου 2016

Οι ήρωες της Παλμύρας

Οι ήρωες της Παλμύρας
Ρώσσοι σκαπανείς αποκαλύπτουν κρύπτη τρομοκρατών με 12.000 εκρηκτικούς μηχανισμούς


Μόλις 25 ετών, ο Αλεξάντρ Προτσορένκο, ένας αξιωματικός των ρωσσικών «Ειδικών Επιχειρήσεων», έχασε την ζωή του στην Παλμύρα όπου στάλθηκε πριν φθάσει ο στρατός που θα απελευθέρωνε την πόλη. Αποστολή του ήταν να εντοπίσει τις θέσεις του ISIS για να κατευθύνει σωστά τα εναέρια πλήγματα.
του Λεωνίδα Χ. Αποσκίτη

Από την αρχή του πολέμου στην Συρία, το 2011, αρχαιότητες αξίας 26 εκατομ. δολλαρίων έχουν λεηλατηθεί και φυγαδευθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες από την διαλυμένη λόγω των συγκρούσεων χώρα, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό website Live Science, 08/04/2016. Οι πληροφορίες του προέρχονται από έγγραφα της αμερικανικής Στατιστικής Υπηρεσίας, που καταγράφει πολλά αγνώστου ταυτότητας και μη χρονολογημένα αντικείμενα που εισήχθησαν παράνομα ή η μεταπώλησή τους απέφερε κέρδη.
Με τέτοια τεράστια ζήτηση για Συριακούς αρχαιολογικούς θησαυρούς, οι αρχαιότητες έχουν ξεπεράσει πια το πετρέλαιο ως εξαγωγικό προϊόν προς τις ΗΠΑ.
Αυξάνουν πλέον οι ενδείξεις και οι φόβοι ότι οι πωλήσεις αυτών των κλαπέντων αντικειμένων χρηματοδοτούν τις τρομοκρατικές μιλίτσιες στην Μέση Ανατολή.

Πέμπτη 21 Απριλίου 2016

«Όσο μένει η ανωμαλία, τόσο προχωράει το κακό»


«Όσο μένει η ανωμαλία, τόσο προχωράει το κακό»
Το ραδιοφωνικό μήνυμα του Σεφέρη κατά της χούντας που προβλέπει την εθνική τραγωδία...
Ο Σεφέρης υπήρξε κεντρική µορφή της νεωτερικής μας ποίησης, και της γενηάς του '30.Τα ποιήµατά του εκφράζουν το ελληνικό πολιτισµικό παρελθόν και είναι υποδείγµατα γλωσσικής καθαρότητας και εκφραστικής σαφήνειας.
Στις 28 Μαρτίου του 1969 ο νομπελίστας ποιητής Γιώργος Σεφέρης (1900-1971) αποφασίζει να λύσει τη σιωπή του και να μιλήσει ανοιχτά κατά της χούντας των συνταγματαρχών. Μαγνητοφωνεί μία δήλωση, στην οποία, μεταξύ άλλων, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στο στρατιωτικό καθεστώς για την τραγωδία στην οποία οδηγούσε την Ελλάδα. 
Η κασέτα φθάνει λαθραία στο Λονδίνο και αυθημερόν η δήλωσή του μεταδίδεται από την Ελληνική Υπηρεσία του BBC, ενώ αναμεταδίδεται από τον ραδιοφωνικό σταθμό του Παρισιού και την «Ντόιτσε Βέλε». 

Τρίτη 19 Απριλίου 2016

Σάλπισμα αποχώρησης από το Διαφθορείο Ε.Ε.

Σάλπισμα αποχώρησης από το Διαφθορείο Ε.Ε.

«Απολύστε με!»
Σε μια συγκλονιστική έκκληση προέβη ο Βρετανός ευρωβουλευτής Ντάνιελ Χάνναν, με άρθρο του στη Νταίηλυ Μαίηλ, καλώντας τους συμπολίτες του να τον ...απολύσουν από το Ευρωκοινοβούλιο.
Θα χαθούν θέσεις εργασίας όταν ένα έθνος αποφασίσει να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση; Μόνο η δική μου.
Είμαι Ευρωβουλευτής και απλά σας ζητώ ψηφίζοντας στο δημοψήφισμα, βοηθήστε να απαλλαγώ από την άνετη και ακριβοπληρωμένη θέση μου. Παρακαλώ, απολύστε με.
Ακόμη θυμάμαι το σοκ της πρώτης ημέρας μου στις Βρυξέλλες. Μόλις βρήκα το γραφείο μου, μια εξυπηρετική κυρία μου ζήτησε το αεροπορικό μου εισιτήριο για να μου επιστραφούν τα χρήματα. Μου μέτρησαν ποσό τόσο μεγάλο ώστε πίστεψα ότι έγινε λάθος. «Μα από το Λονδίνο ήρθα», εξήγησα. «Δεν είναι λάθος, Μεσιέ», απάντησε πεταχτά. «Αυτή είναι η χιλιομετρική ταρίφα από το Λονδίνο». «Μα κανείς δεν πληρώνει τόσα για την πτήση Χήθροου- Βρυξέλλες», διαμαρτυρήθηκα. «Τόσα καθορίζει το κοστολόγιο», με διέκοψε η κυρία.

Δευτέρα 18 Απριλίου 2016

Κοντογιώργης: οι μεγάλες και οι μικρές ήττες του Ελληνισμού οργανώνονται και οργανώθηκαν στην Αθήνα

Κοντογιώργης: οι μεγάλες και οι μικρές ήττες του Ελληνισμού οργανώνονται και οργανώθηκαν στην Αθήνα

Η Συριζαία Αριστερά ως Νέα Δεξιά
«Όταν ο λαός ενθυλακώσει πλήρως την αίσθηση του αδιεξόδου, το πιο πιθανόν είναι ότι δεν θα εξεγερθεί. Θα δραπετεύσει για να διασωθεί ή θα ιδιωτεύσει εν αδυναμία. Η αίσθηση του αδιεξόδου για να οδηγήσει σε αλλαγή πρέπει να συνοδεύεται με πρόταγμα αλλαγής. Όχι εναλλαγής στην εξουσία. Τότε θα μιλήσουμε για επανάσταση. Σήμερα δεν υπάρχει πρόταγμα αλλαγής, παρά μόνο διαμαρτυρία κατά των κυβερνώντων».
 Γιώργος Κοντογιώργης
Ο Γιώργος Κοντογιώργης παρουσίασε το βιβλίο του «Η Συριζαία Αριστερά ως Νέα Δεξιά. Το συντηρητικό ιδιώνυμο της Αριστεράς» στον Ιανό, τη Δευτέρα 11/4/2016, και συνομίλησε με τους παρευρισκόμενους πολίτες. Στη παρουσίαση του βιβλίου του ήταν διαφωτιστικός και περιεκτικός στον λόγο του, ενώ υπήρξε καταπέλτης για το πολιτικό μας σύστημα. Όπως ο ίδιος εξήγησε, «το ορθόν του πράγματος θα ήταν ο υπότιτλος του βιβλίου να είναι ο κύριος τίτλος και ειδικότερο κεφάλαιο η Συριζαία Αριστερά ως Νέα Δεξιά». Διευκρίνισε «ότι ο όρος Νέα Δεξιά δεν δηλώνει μια καινούργια Αριστερά, αλλά μια ορισμένης υφής και περιεχομένου Δεξιά, η οποία πηγαίνει πέρα της παραδοσιακής Δεξιάς προς την κατεύθυνση της πλήρους ταύτισης και της μεταβολής της Αριστεράς σε θεραπαινίδα του σκοπού των αγορών».

Κυριακή 17 Απριλίου 2016

Το Κεϊρέτσου και η Ελλάδα

Το Κεϊρέτσου και η Ελλάδα



Αμπελάκια: ένα ελλείπον «κεϊρέτσου»;
Ένα ελληνοκεντρικό σχέδιο καινοτόμου οργάνωσης και ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας
Με το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου το 1945, η ιαπωνική οικονομία ήταν ολοκληρωτικά κατεστραμμένη. Η Ιαπωνία ήταν χώρα υπό στρατιωτική κατοχή και με μειωμένη εθνική κυριαρχία.
Η Ελλάδα σήμερα είναι μια χώρα με κατεστραμμένη την παραγωγική της οικονομία και με μειωμένη εθνική κυριαρχία λόγω του διεθνούς οικονομικού ελέγχου από τους δανειστές της.
Η ιαπωνική οικονομία κατόρθωσε να ανορθωθεί από τα ερείπια και να αναπτυχθεί χωρίς κρατικές επιδοτήσεις, χωρίς απολύσεις εργαζομένων και χωρίς τη χρεοκοπία των μεγάλων της επιχειρήσεων. Ο ρόλος-κλειδί σε αυτήν την επιτυχημένη αναγέννηση της οικονομίας οφείλεται στις παγκόσμια καινοτόμες οργανώσεις κοινοπραξιών των Keiretsu που ήταν μέρος της ιαπωνικής επιχειρηματικής παράδοσης. Αυτή είναι η πραγματική δύναμη της ιαπωνικής οικονομίας στη μεταπολεμική περίοδο, που χαρακτηρίζεται από την ικανότητά της σε μια γρήγορη ήπια προσαρμογή στις τεχνολογικές εξελίξεις, στα περιοδικά μακροοικονομικά παγκόσμια σοκ και την ομαλή μεταβίβαση από τις κατεστραμμένες ή προβληματικές επιχειρήσεις σε τομείς στους οποίους η δυναμική ιαπωνική παγκόσμια ανταγωνιστικότητα παραμένει υψηλή.

Σάββατο 16 Απριλίου 2016

Η Ανατολή της Βικτόρια Χίσλοπ: Συμπλήρωμα στα «Πικρολέμονα» του Λώρενς Ντάρελ

Η Ανατολή της Βικτόρια Χίσλοπ: Συμπλήρωμα στα «Πικρολέμονα» του Λώρενς Ντάρελ

Γιορτή των Ανθεστηρίων στην ελεύθερη Αμμόχωστο πριν από το 1974
Της María Guadalupe Flores Liera
Τέλειωσα την ανάγνωση του μυθιστορήματος Η Ανατολή της Βικτόρια Χίσλοπ με λύπη για το χρόνο που του αφιέρωσα. Συγχρόνως, ένοιωθα δυσφορία για την πεποίθηση ότι η συγγραφέας ή δεν σέβεται τους αναγνώστες της -που μετρούν ήδη εκατομμύρια- ή τους θεωρεί πρότυπα αφέλειας.
Το συγκεκριμένο βιβλίο έκανε την εμφάνισή του πριν από δυο χρόνια συνοδευόμενο από μια αξιοσημείωτη δημοσιογραφική κάλυψη. Στις αμέτρητες συνεντεύξεις που παραχώρησε η συγγραφέας δήλωσε πως πολλοί Άγγλοι αναγνώστες δεν έχουν ιδέα για την Αμμόχωστο και ότι αποφάσισε να γράψει γι αυτήν ακριβώς τον καιρό που το Κυπριακό ξαναμπήκε στην επικαιρότητα με την έναρξη του τελευταίου κύκλου των συνομιλιών, που συνέπεσε με την 40η μαύρη επέτειο από την στρατιωτική εισβολή της Τουρκίας στο νησί το 1974.
Το πλαίσιο φαίνεται παραήταν δελεαστικό για τη δημοφιλή μυθιστοριογράφο. Έτσι ξεκίνησε, καθώς είπε, μια σε «βάθος έρευνα». Αμέσως μετά προχώρησε στην συγγραφή της Ανατολής με την πρόθεση να μυθοποιήσει το αποτέλεσμα της έρευνας της και να παρουσιάσει τις απόψεις της «αντικειμενικά, προσπαθώντας να καλύψει όλες τις πλευρές». Κάτι που στο μυθιστόρημά της απλώς δεν συμβαίνει, όπως μπόρεσαν να διαπιστώσουν εύκολα πολλοί Έλληνες και Κύπριοι αναγνώστες, μια που το έργο αυτό κυκλοφόρησε αμέσως στα Ελληνικά.

Παρασκευή 15 Απριλίου 2016

Σοσουντόφσκι: "Δεν ζούμε απλά ένα νέο ψυχρό πόλεμο. Στον Γ’ Παγκόσμιο δεν θα υπάρξει νικητής"

Σοσουντόφσκι: "Δεν ζούμε απλά ένα νέο ψυχρό πόλεμο. Στον Γ’ Παγκόσμιο δεν θα υπάρξει νικητής"

Συνέντευξη του διευθυντή του Center for Research on Globalization στο Press TV  
Η Ρωσία εξακολουθεί να ισχυρίζεται ότι οι σχέσεις της με το ΝΑΤΟ δεν πρόκειται να βελτιωθούν εάν η  στρατιωτική συμμαχία των Δυτικών δεν υιοθετήσει μια νέα πολιτική προς την κατεύθυνση αυτή.
Ο απεσταλμένος της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ, Αλεξάντερ Γκρούσκο, δήλωσε ότι κανείς δεν θα πρέπει να αναμένει ουσιαστική πρόοδο στις διπλωματικές σχέσεις, όταν οι εκπρόσωποι των δύο πλευρών θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες εντός αυτού του μηνός. Θα είναι η πρώτη τους συνάντηση μετά την κρίση στην Ουκρανία.
Η ακριβής ημερομηνία της συνόδου δεν έχει αποκαλυφθεί ακόμη, αλλά έγινε γνωστό ότι η ημερήσια διάταξη θα συμπεριλαμβάνει την εφαρμογή της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στην Ουκρανία, γνωστή ως "Μινσκ-2", την στρατιωτική δραστηριότητα του ΝΑΤΟ και το ζήτημα του Αφγανιστάν.
Η Δυτική στρατιωτική συμμαχία έχει καταστήσει σαφές ότι η οποιαδήποτε συνάντηση με τη Ρωσία θα πρέπει να θέσει επί τάπητος την σύγκρουση μεταξύ των ουκρανικών κυβερνητικών δυνάμεων και των φιλορωσικών παραστρατιωτικών ομάδων στην ανατολική Ουκρανία.

Πέμπτη 14 Απριλίου 2016

Ο Λεωνίδας Χ. Αποσκίτης στην εκπομπή της ertopen «Τέταρτο Πρωτόκολλο», Δευτέρα 11/04/2016

Ο Λεωνίδας Χ. Αποσκίτης στην εκπομπή της ertopen «Τέταρτο Πρωτόκολλο», Δευτέρα 11/04/2016

Ο Λεωνίδας Χ Αποσκίτης συζητά με τον Γιώργο Φιλιππάκη για τις εξελίξεις που διαφαίνονται στο πολύ κρίσιμο 4μηνο [ΑΠΡ.-ΙΟΥΛ.] καθώς ο συνδυασμός συγκεκριμένων συνθηκών (προσφυγικό, ισλαμική τρομοκρατία, άνοδος εθνικισμού) και πολιτικών παραγόντων (επίσκεψη Πούτιν, ανακήρυξη Κουρδικού) μπορεί να είναι εκρηκτικός για το μέλλον.

Τι προοπτικές υπάρχουν για την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Τετάρτη 13 Απριλίου 2016

Προς τον Ελληνισμό Ελλάδας, Κύπρου και διασποράς: Να απορρίψουν το νέο διχοτομικό σχέδιο της "Διζωνικής" στην Κύπρο

Προς τον Ελληνισμό Ελλάδας, Κύπρου και διασποράς: Να απορρίψουν το νέο διχοτομικό σχέδιο της "Διζωνικής" στην Κύπρο

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ "ΕΛΛΑΔΑ-ΚΥΠΡΟΣ"
H  ιστορική ρήση του αείμνηστου εθνικού ηγέτη Τάσσου Παπαδόπουλου ''Παρέλαβα Κράτος διεθνώς αναγνωρισμένο, δεν θα παραδώσω κοινότητα σε αναζήτηση κηδεμόνα'' κατά την απόρριψη του νεοαποικιοκρατικού σχεδίου Ανάν το 2004, λαμβάνει στις σημερινές συνθήκες δραματική επικαιρότητα.
Η επαναφορά των ίδιων και χειρότερων στοιχείων του μαζικά απορριφθέντος αυτού σχεδίου αποτελεί το μόνο αντιδραστικό κεκτημένο που έχει να επιδείξει η ΕΕ και γενικά ο δυτικός παράγων: την προσπάθεια εκβιαστικής αντιστροφής της λαϊκής βούλησης, όταν το αποτέλεσμα δεν είναι το επιθυμητό.
Τώρα, λέγεται ότι ''υπάρχει πρόοδος στις συνομιλίες μεταξύ των δύο κοινοτήτων'', που διεξάγονται επί της αποδοχής του πλαισίου Αναστασιάδη-Έρογλου(Φεβρ 14), που σκιαγραφεί μιά εκ των προτέρων συμφωνία, με ζητούμενες τις λεπτομέρειες εξειδίκευσης της και μόνο. Αυτομάτως ανακύπτουν μια σειρά από ερωτήματα αρχών, που η απάντησή τους απαιτεί την ενεργό λαϊκή παρέμβαση και πρωτοβουλία για να σπάσει η μυστική διπλωματία:

Τρίτη 12 Απριλίου 2016

Ρωσσία: η άλλη Ευρώπη είναι εδώ

Ρωσσία: η άλλη Ευρώπη είναι εδώ

του Λεωνίδα Χ. Αποσκίτη
Όταν το 2003, ο τότε Ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν διακήρυξε ότι η Νεοσυντηρητική Ιμπεριαλιστική Συμμαχία των ΗΠΑ είχε ήδη κατακτήσει το Ιράκ και ότι ήταν καιρός να βαδίσουν εναντίον της Λιβύης, της Συρίας και του Ιράν... μάλλον λογάριαζε, βέβαια, χωρίς τον ξενοδόχο!
Κι αυτός δεν είναι άλλος από το αιώνιο φάντασμα της Ρωσσίας που πλανιέται πάλι πάνω από την κατεχόμενη Ευρώπη...
Δεν είναι έκπληξη το γεγονός ότι η έννοια της Ρωσσίας και των Ρώσσων ως αντιπροσωπευτική του Άλλου - εκτός από «εμάς τους Δυτικούς», δηλαδή - ήταν ευρέως διαδεδομένη στην βικτωριανή Αγγλία του 19ο αιώνα.Ήταν η εποχή του «Μεγάλου Παιχνιδιού» -του ανταγωνισμού μεταξύ Βρετανίας και Ρωσσίας για την επιρροή και τα λάφυρα σε μια λωρίδα της Ασίας που εκτείνεται από την ινδική υποήπειρο μέχρι την Μαύρη Θάλασσα.

Κυριακή 10 Απριλίου 2016

Δεν αντέχει άλλη λιτότητα η Ελλάδα

Δεν αντέχει άλλη λιτότητα η Ελλάδα

Η ανθρωπιστική κρίση που υποβόσκει
του Λεωνίδα Χ. Αποσκίτη
Στην ειδική σελίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (Office of the High Commissioner) δημοσιεύτηκε στις 29 Φεβρουαρίου Έκθεση του ειδικού εμπειρογνώμονα του ΟΗΕ Pablo Juan Bohoslavsky για την υπάρχουσα οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα με εκτεταμένη αναφορά στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έχουν σημειωθεί. Το σχετικό λινκ του ΟΗΕ, όπου μπορεί να διαβάσει κανείς ολόκληρη την έκθεση, www.ohchr.org/EN/Countries/ENACARegion/Pages/GRIndex.aspx, είναι η σελίδα που αφορά την Ελλάδα.
Ο Pablo Juan Bohoslavsky έχει κάνει σπουδές στο Διεθνές Δίκαιο στην Αργεντινή και την Ισπανία και διορίστηκε Ανεξάρτητος Εμπειρογνώμονας του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στις 8 Μαΐου 2014. Επισκέφθηκε την Ελλάδα μεταξύ 30 Νοεμβρίου και 8 Δεκεμβρίου 2015 και στην έκθεσή του τονίζει ότι υπονομεύεται η ελληνική κοινωνία από την έλλειψη ελαστικότητας και γενναιότητας να βρεθεί μια συμφωνία που θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Στις 2 Ιουνίου 2015, ο Bohoslavsky, αναφερόμενος στους Ευρωπαϊκούς θεσμούς και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δήλωσε: «Τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν πρέπει να σταματούν στο κατώφλι των διεθνών οργανισμών», χαιρετίζοντας την σύσταση της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους του Ελληνικού κοινοβουλίου από την Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Σάββατο 9 Απριλίου 2016

Κανένα Έλεος για τον Τόμσεν

Κανένα Έλεος για τον Τόμσεν

Σκίτσο Κουτσαντάς (Κυριακάτικη Δημοκρατία)
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΠΟ-ΔΑΙΜΟΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ POUL THOMSEN
Ανοιχτή Επιστολή στον Γιάνη Βαρουφάκη
Του Δημήτρη Γιαννόπουλου*
Αγαπητέ Γιάνη,
Οι «ανοιχτές» επιστολές προς πρωθυπουργούς και αρχηγούς κρατών μέσω του Τύπου - και μάλιστα σε προσωπικό ύφος που υποδηλώνει αμοιβαία οικειότητα - δεν γράφονται συνήθως με σκοπό να λάβουν απάντηση από τους υποτιθέμενους παραλήπτες.
Σε συνθήκες όμως πρωτοφανούς οικονομικό-κοινωνικής κατάρρευσης, πολύπλευρης ανθρωπιστικής/προσφυγικής κρίσης, γεωπολιτικής απομόνωσης, εκβιαστικών πιέσεων και ομηρίας της Ελλάδας από Ανατολή, Βορρά και Δύση, θα περίμενε κάνεις μια δημόσια παρέμβαση σε «επίπεδο κορυφής» αυτού του τύπου, να ανταποκρίνεται στη σοβαρότητα των περιστάσεων.
Μια τέτοια παρέμβαση από τον πρώην Υπουργό Οικονομικών που βρέθηκε στην πρώτη γραμμή άμυνας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ απέναντι σε έναν ανελέητο, μονομερή, ασύμμετρο οικονομικό (και ψυχολογικό) πόλεμο στη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου 2015, θα έπρεπε έστω να προτείνει πιθανούς εναλλακτικούς τρόπους ανάσχεσης – αν όχι αναστροφής – της θανατηφόρας περιδίνησης στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική κοινωνία.

Παρασκευή 8 Απριλίου 2016

Για άλλη μια φορά προκαλείτε, κύριε Φίλη, τον Ελληνικό λαό


Για άλλη μια φορά προκαλείτε κύριε Φίλη τον Ελληνικό λαό
Απάντηση  στον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη
της Αθηνάς Κατσαφάδου*
Η χώρα καταστρέφεται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς ευρισκόμενη σε αυτούς τους ζοφερούς καιρούς  χωρίς καπετάνιο και υπεύθυνο πλήρωμα. Ο υπουργός παιδείας αυτής της ανύπαρκτης  κυβέρνησης, κύριος Νίκος Φίλης, για άλλη μια φορά προκαλεί και εξοργίζει τους Έλληνες,    αφού αλαζονικά αποσιωπά το περιεχόμενο και τα πραγματικά αίτια της Επανάστασης του 1821 κατά της Τουρκοκρατίας και μάλιστα την ημέρα της επετείου της, την οποία υποβιβάζει σάν ένα  απλό μαθησιακό γεγονός και μάς εξαγγέλλει πανηγυρικά ότι η επανάσταση δημιούργησε το  νέο Ελληνικό έθνος! Όχι κράτος. Έθνος. Πρίν, είμαστε κάτι τιποτένιοι κατσιαπλάδες που επαναστατήσαμε επειδή μορφωθήκαμε με τις αξίες της Γαλλικής Επανάστασης. Δηλαδή οι  προπαπούδες μας, οι Κλέφτες και οι Αρματωλοί διάβαζαν Βολταίρο και Μοντεσκιέ; Ναι. Για τον  κύριο υπουργό, διάβαζαν. Έτσι του αρέσει. Έτσι επιτάσσει η νέα «αφήγηση». Μά, δεν ήξεραν  γράμματα οι αγωνιστές και οπλαργηγοί του 21. Εδώ, ο Μακρυγιάννης έμαθε γράμματα στους  καφενέδες της Αθήνας μετά την απελευθέρωση σε μεγάλη ηλικία και έγραψε τα περίφημα   απομνημονεύματά του. Ένα έργο τέχνης. Ε, και τι ενοχλεί εάν αυτό πού υποστηρίζει ο κύριος  υπουργός δεν έχει καμμία σχέση με τη πραγματικότητα; Tόσο το χειρότερο για την  πραγματικότητα. Μάλιστα. Τελεία και παύλα.