Σελίδες

Δευτέρα 15 Αυγούστου 2016

Η Παναγιά των Ελλήνων!

Η Παναγιά των Ελλήνων!
Ο Αύγουστος για τον Ελληνισμό είναι αναμφισβήτητα ταυτισμένος με την Παναγία. Η γιορτή της Κοίμησης της Υπεραγίας Θεοτόκου είναι από τις μεγαλύτερες της Χριστιανοσύνης και κορυφώνεται σταδιακά μέχρι τον εορταστικό Δεκαπενταύγουστο.
Πάσχα του καλοκαιριού ονομάζει ο λαός το Δεκαπενταύγουστο, καθώς η Μεγαλόχαρη θεωρείται το ιερότερο πρόσωπο της Ορθοδοξίας.
Αυτή είναι και η πιο γνωστή ονομασία της Παναγιάς-λόγω των θαυμάτων της- αλλά και Φανερωμένη, χάρη στις εικόνες οι οποίες φανερώθηκαν στους πιστούς στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, κυρίως σε βράχους ή σπήλαια. Τόσο μεγάλη ήταν η χαρά όταν βρισκόταν μια εικόνα, ώστε χτιζόταν αμέσως ένα εξωκλήσι στο όνομα της Παναγίας και από τότε, κάθε χρόνο, τελούσαν σειρά εκδηλώσεων στη μνήμη της, την ίδια πάντα μέρα. Λόγω της τοποθεσίας που βρέθηκε η εικόνα της ή όπου υπάρχει ο ναός της, της δίδονται επίθετα όπως, Παναγία η Σουμελά (στο όρος Μελά), Παναγία η Φοδελιώτισσα (στο Φόδελε Ηρακλείου), Παναγία η Θαλασσινή, (στην Άνδρο, σε βράχο μέσα στη θάλασσα), Παναγία η Ανέμη, (στη Σαμοθράκη, επειδή φυσά δυνατός άνεμος στο ξωκλήσι της) κ.ά.
Η εικόνα της Παναγίας είναι επίσης ταυτισμένη με τα βάσανα, τους καημούς και τις ελπίδες της Ρωμιοσύνης γι' αυτό κάθε Δεκαπενταύγουστο τα εκατομμύρια των Ελλήνων Ορθοδόξων, μέσα και έξω από την Ελλάδα, συρρέουν στους ναούς και τα μοναστήρια για να ζητήσουν την μεσιτεία της.
Σε κάθε γωνιά της χώρας χιλιάδες Ελλήνων και εφέτος θα προσέλθουν στις εκκλησίες και τα μοναστήρια για να τιμήσουν την Παναγία, να προσκυνήσουν κάποια από τις πολλές θαυματουργές εικόνες της και να ακολουθήσουν την περιφορά της όπως κάθε χρόνο. Η Παναγία, η Κυρία Θεοτόκος, η Virgin Mary για τους καθολικούς, αποτελεί στήριγμα, ελπίδα και παρηγοριά για εκατομμύρια ανθρώπους όλων των ηπείρων και φυλών.
Ιδιαίτερα στην συνείδηση της Ορθοδόξου Εκκλησίας, η Παρθένος Μαρία κατέχει μεγάλη και ξεχωριστή θέση γιατί είναι η Θεοτόκος. Δεν γέννησε άνθρωπο κοινό, φθαρτό και θνητό. Δεν γέννησε έναν από τους μεγάλους μύστες της ανθρωπότητας, όπως ομολογούν άλλες θρησκείες και δοξασίες, δεν γέννησε έναν κορυφαίο Προφήτη και Διδάσκαλο σαν και πολλούς άλλους που εμφανίστηκαν στην ιστορία, αλλά γέννησε “Χριστόν, τον Υιόν του Θεού τον Μονογενή”, Παθόντα, Σταυρωθέντα και ενδόξως Αναστάντα.
Η Κοίμησις της Θεοτόκου. Έργο του Θεόφιλου Χατζημιχαήλ (1931), Εκκλησιαστικό Βυζαντινό Μουσείο Μυτιλήνης.
Παραθέτουμε μερικά από τα πάμπολλα επίθετα της Θεοτόκου:
Αγία Ζώνη, Αγία Σκέπη, Μεγάλη Παναγία (Πάτμος), Ζωοδόχος Πηγή, Θεομήτωρ, Μεγάλη Παναγία Σαμαρίνας (Γρεβενά), Μεγαλόχαρη, Παναγία η Βηματάρισσα (Ιερὰ Μονὴ Βατοπαιδίου, Άγιον Όρος), Παναγία η Βλαχαρνέα, Παναγία η Βλεφαριώτισσα (Αστυπάλαια), Παναγία η Βρεφοκρατούσα (Σινά),
Παναγία η Γαλατιανή (Κάλυμνος), Παναγία η Αγγελόκτιστη (Κίττιον, Κύπρος), Παναγία η Γερόντισσα (Ιερὰ Μονὴ Παντοκράτορος, Άγιον Όρος), Παναγία η Γεωργάνικη (των Μαυρομιχαλαίων), Παναγία η Γιάτρισσα (Μανή, λόγω θεραπευτικῶν ἰδιοτήτων), Παναγία η Γοργόνα (Λέσβος), Παναγία η Οδηγήτρια, Παναγία η Εικοσιφοίνισσα (Πάγγαιο Όρος), Παναγία η Ελευθερώτρια (Αθήναι), Παναγία η Ιεροσολυμίτισσα (Ιερουσαλήμ), Παναγία η Ακαθή (Ακαθίστου Ύμνου), Παναγία η Καμαριώτισσα (Σαμοθράκη), Παναγία η Κανάλα, Παναγία η Εκατονταπυλιανή (Πάρος), Παναγία η Κατοπολιανή (Αμοργός), Παναγία η Κερά (Κρήτη), Παναγία η Κεριώτισσα (Ζάκυνθος), Παναγία η Κεχριά (Σκιάθος), Παναγία η Κοσμοσωτήρα (Φέρες, Έβρος), Παναγία η Κουκουζέλισσα (Ιερὰ Μονὴ Μεγίστης Λαύρας, Άγιον Όρος), Παναγία η Κρηνά, Παναγία η Λουβιαρίτισσα (Ρόδος· στα κελιά της διέμεναν λουβιάρηδες (λεπροί)),
Παναγία η Μαλεβή, Παναγία η Μεγαλοσπηλαιώτισσα (Ιερὰ Μονὴ Μεγάλου Σπηλαίου, Καλάβρυτα), Παναγία η Μπαλουκλιώτισσα (Προσκύνημα Μπαλουκλή, Κωνσταντινούπολις), Παναγία η Μπόρια (Κορυτσά), Παναγία η Μυρτιδιώτισσα (Κύθηρα), Παναγία η Μυρτιώτισσα (Κάλυμνος), Παναγία η Νεραντζιώτισσα (Μαρούσι), Παναγία η Οικονόμισσα (Ιερὰ Μονὴ Μεγίστης Λαύρας, Άγιον Όρος), Παναγία η Παλαιοκαστρίτσα (Κέρκυρας), Παναγία η Παντάνασσα (Μυστράς), Παναγία η Σκαφιδιά (Ηλεία), Παναγία η Συνεμπάστρα (Κεφαλονιά), Παναγία η Τρυπητή (Αίγιον), Παναγία η Τσαμπίκα (Ρόδος), Παναγία η Φιδούσα (Κεφαλονιά), Παναγία η Χοζοβιώτισσα ή Κυνηγημένη (Αμοργός), Παναγία η Χρυσοπηγή (Σίφνος), Παναγία το Άξιόν Εστί (Πρωτάτον, Καρυαί, Άγιον Όρος), Παναγία των Αιμυαλών (Δημητσάνα), Παναγία των Βλαχερνών (Κωνσταντινούπολις), Παναγία του Γενάτου (Κύπρος), Παναγία του Απωλλού στον Κάμπο (Πάτμος), Παναγία του Σουμελά (Βέρμιον, επειδὴ βρέθηκε στο όρος {στου}Μελά, στον Πόντο), Παναγία της Διαρκούς Προστασίας (Κρήτη),
Πλατυτέρα των Ουρανών, Τιμιωτέρα των Χερουβεὶμ, Των Πάντων Προστασία, Φοβερὰ Προστασία (Ιερὰ Μονὴ Κουτλουμουσίου, Άγιον Όρος), Ψυχοσώστρα (Πάνορμο Θεσσαλονίκης και Σερβίας), Ωραία Κηπουρός, κ.ά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου