Δευτέρα 15 Μαΐου 2017

Πώς «παραδόθηκε» ο Αμπντουλάχ Οτζαλάν

Πώς «παραδόθηκε» ο Αμπντουλάχ Οτζαλάν
Σχετική εικόνα
«…Αγνόησα επιδεικτικά τη διαταγή του Ρώσου κυβερνητικού παράγοντα να προσγειωθούμε στο Βουκουρέστι, δήθεν για παραλαβή καυσίμων, και πετάξαμε απευθείας στην Αθήνα. Έτσι απέφυγα την πρώτη παγίδα που μου είχαν στήσει…».«…Ο Σταυρακάκης εμφανίζεται τελικώς στο σπίτι μου γύρω στα μεσάνυχτα και η μόνη λέξη που εκφέρει από το στόμα του είναι «Κένυα». Η χειρότερη, δηλαδή, πρόταση που θα μπορούσε να γίνει στον Οτζαλάν…».  «…Το αεροπλάνο στο οποίο ήταν εγκλωβισμένος ο Οτζαλάν ήταν κοντά στο δικό μας. Επρόκειτο για πολιτικό αεροπλάνο τύπου λίαρ τζετ, όπως και το δικό μας, αλλά πολύ μικρότερο. Μαζί με τη Ροζερίν τρέξαμε και μπήκαμε στο αεροπλάνο του «Άπο». Μέσα επικρατούσε βρομιά ανείπωτη και δυσωδία μέχρι λιποθυμίας…»
[Απόσπασμα από το βιβλίο του Αντώνη Ναξάκη «Οτζαλάν – Η παράδοση ενός συμμάχου», όπου παρατίθενται το προσκήνιο και το παρασκήνιο της πολύκροτης υπόθεσης Οτζαλάν, μαζί με σπάνιο φωτογραφικό υλικό]* 
Ήταν 9 Οκτωβρίου 1998 όταν ο Αμπντουλάχ Οτζαλάν, ηγέτης του PKK και υπ’ αριθμόν 1 καταζητούμενος για την Τουρκία, φτάνει κυνηγημένος στην Αθήνα. Μέχρι πριν από λίγες ώρες κρυβόταν στη Συρία, απ’ όπου αναγκάστηκε να αποχωρήσει ύστερα από πιέσεις Τούρκων και Αμερικανών. Εκείνο το πρωινό της Παρασκευής, η πτήση από Δαμασκό προς Στοκχόλμη είχε ενδιάμεσο σταθμό την Αθήνα. Από το αεροσκάφος που προσγειώθηκε στο παλαιό Ανατολικό Αεροδρόμιο κατεβαίνει ο άνδρας με το μουστάκι που ταξιδεύει με πλαστό διαβατήριο ως Αμπντουλάχ Σαρικούρτ. Ένας από τους ελάχιστους ανθρώπους που γνωρίζουν την πραγματική ταυτότητά του είναι ο τότε αρχηγός της ΕΥΠ Χαράλαμπος Σταυρακάκης, που τον υποδέχεται αυτοπροσώπως, μαζί με τον αποσπασμένο στην υπηρεσία ταγματάρχη Σάββα Καλεντερίδη, παλαιό γνώριμο του Οτζαλάν. Αμέσως οδηγείται σε μία ειδική αίθουσα, όπου του γνωστοποιείται η κυβερνητική απόφαση να εγκαταλείψει πάραυτα τη χώρα.
Η αιτιολογία είναι ότι θα διαταραχθούν οι σχέσεις με την Τουρκία, παρότι ενάμιση χρόνο πριν, 177 Έλληνες βουλευτές –πολλοί από τους οποίους είναι και σήμερα σε καίριες θέσεις– τον είχαν καλέσει επισήμως να επισκεφτεί την Ελλάδα και να δώσει ομιλία μέσα στη Βουλή! Ύστερα από ώρες έντονων συζητήσεων οι Κούρδοι συνοδοί του και η γραμματέας του, Ροζερίν, που αναζητά διαρκώς εναλλακτικές λύσεις, κανονίζουν ώστε να ταξιδέψει στη Ρωσία. Τον ακολουθεί ο Καλεντερίδης ύστερα από αίτημα του ίδιου του Οτζαλάν, και έκτοτε γίνεται ουσιαστικά ο σωματοφύλακας και ο διερμηνέας του. Η παραμονή στη Ρωσία θα διαρκέσει μόλις δύο 24ωρα, καθώς στις 12 Οκτωβρίου θα ταξιδέψει για την Ιταλία και αφού προηγουμένως έχει γίνει μια σειρά ατέρμονων συζητήσεων με πολλές ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες τελικά αρνούνται να τον δεχθούν. Κάποια στιγμή φεύγει προς άγνωστο προορισμό και στις 12 Νοεμβρίου προσγειώνεται πάλι στο «Φιουμιτσίνο» της Ρώμης, όπου και συλλαμβάνεται από την ιταλική αστυνομία. Ύστερα από λίγες ημέρες κράτησης, απορρίπτεται το αίτημα έκδοσης και αφήνεται ελεύθερος διότι το ιταλικό Σύνταγμα απαγορεύει εκδόσεις σε χώρες όπου εφαρμόζεται ακόμη η θανατική ποινή. Την ίδια ώρα, η Τουρκία απειλεί ευθέως την τότε κυβέρνηση Ντ’ Αλέμα, αποδίδοντας στον Οτζαλάν 30.000 ανθρωποκτονίες. Προειδοποιεί ακόμη και με μποϊκοτάζ, ενώ θέση κατά της Τουρκίας παίρνει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η Γερμανία κάνει έκκληση για ενότητα και η ένταση εκτονώνεται, αλλά ο Οτζαλάν εξαφανίζεται πάλι. Ακούγονται πολλά για επίσκεψή του στη Ρωσία, την Εσθονία, την Αρμενία και αλλού. Ώσπου στις 29 Ιανουαρίου 1999 ο αρχιπλοίαρχος (ε.α.) του Πολεμικού Ναυτικού Αντώνης Ναξάκης παίρνει την πρωτοβουλία να τον μεταφέρει από τη Λευκορωσία στην Ελλάδα με ιδιωτικό τζετ, κατόπιν επαφών με τη Ροζερίν και αφού προηγουμένως είχε αναμιχθεί έμμεσα ή άμεσα στις περισσότερες διαπραγματεύσεις. Σκοπός είναι να μεταφερθεί ο Κούρδος ηγέτης σε οίκημα του τότε βουλευτή Κώστα Μπαντουβά, ωστόσο διανυχτερεύει στο σπίτι της συγγραφέως Βούλας Δαμιανάκου στη Νέα Μάκρη. Στο μεταξύ, παράγοντες της ελληνικής κυβέρνησης, μεταξύ των οποίων ο τότε υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος, που έχουν πληροφορηθεί τα τεκταινόμενα, απαιτούν να εγκαταλείψει τη χώρα και στέλνονται υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. για να το πράξουν.
Στις 31 Ιανουαρίου ο Οτζαλάν πραγματοποιεί ακόμη ένα αεροπορικό ταξίδι ζητώντας ανεπιτυχώς άδεια προσγείωσης σε διάφορες χώρες, όπως τη Ρωσία, την Ολλανδία και την Ελβετία, ενώ η τουρκική κυβέρνηση βρίσκεται ήδη σε επαφή με Σέρβους, Βέλγους και Νορβηγούς αξιωματούχους απαιτώντας να μην δεχθούν τον επικεφαλής του PKK. Τελικά, το αεροσκάφος προσγειώνεται στο Μινσκ, από εκεί επιστρέφει στην Αθήνα, μετά κατευθύνεται στην Κέρκυρα, τον Άραξο, και καταλήγει στην Κένυα, όπως του υπέδειξε η ΕΥΠ. Στις 2 Φεβρουαρίου, συνοδευόμενος από τον Καλεντερίδη φιλοξενείται στην κατοικία του Έλληνα πρέσβη Γεώργιου Κωστούλα, υποτίθεται κρυφά ως Σέρβος αξιωματούχος, αλλά στην ουσία εις γνώση όλων των μυστικών υπηρεσιών που έχουν κατασκηνώσει στο Ναϊρόμπι. Οι Κενυάτες δεν επιθυμούν οποιαδήποτε ανάμιξη και δίνουν τελεσίγραφο αποχώρησης στον Κούρδο ηγέτη, ο οποίος ενώ κατευθύνεται οδικώς στο αεροδρόμιο για ένα νέο ταξίδι, εξαφανίζεται μυστηριωδώς. Το τι συνέβη αποκαλύπτεται τις πρώτες πρωινές ώρες της 16ης Φεβρουαρίου 1999, μέσω του γνωστού βίντεο που δείχνει τους μασκοφόρους πράκτορες της ΜΙΤ να πανηγυρίζουν μεταφέροντάς τον δεμένο στην Άγκυρα. Έκτοτε, είναι κρατούμενος σε φυλακή υψίστης ασφαλείας στη νησίδα Ίμραλι, στη Θάλασσα του Μαρμαρά, φυλασσόμενος από ολόκληρο στρατό. Τα τουρκικά δικαστήρια του επέβαλαν τη θανατική καταδίκη, που ύστερα από πιέσεις μετατράπηκε σε ισόβια κάθειρξη.
«Η παράδοση ενός συμμάχου»
Όλο αυτό το θρίλερ, με πρωταγωνιστές πράκτορες τουλάχιστον 20 μυστικών υπηρεσιών, περιγράφει στο βιβλίο του ο Αντώνης Ναξάκης (τίτλος: «Οτζαλάν – Η παράδοση ενός συμμάχου», Εκδόσεις: Μένανδρος), το οποίο αφιέρωσε στους τρεις συναδέλφους του από το Πολεμικό Ναυτικό που θυσιάστηκαν στο βωμό του καθήκοντος, στις 31 Ιανουαρίου 1996 στα Ίμια. Μέσα σε 194 σελίδες παραδίδει ένα μοναδικό χρονογράφημα, περιγράφοντας με απλή και αφηγηματική γλώσσα όλα όσα βίωσε, από την πρώτη του γνωριμία με τον Κούρδο ηγέτη, το χρονικό της προσπάθειας προστασίας και φυγάδευσής του, μέχρι και την αρπαγή του. Καταγράφονται όλες οι συγκλονιστικές μαρτυρίες, τα επίσημα και ανεπίσημα έγγραφα, οι τηλεφωνικές συνομιλίες μεταξύ υψηλόβαθμων κυβερνητικών στελεχών και οι «άνωθεν» εντολές, οι οποίες και φανερώνουν τα όσα διαδραματίστηκαν. Περιγράφει, επίσης, το πορτρέτο του Οτζαλάν ως ανθρώπου, αρχηγού, οραματιστή και αγωνιστή, όπως και τη φιλική – συμμαχική στάση του προς την Ελλάδα. Τα κείμενα συνοδεύονται από σπάνιο φωτογραφικό υλικό, μέρος του οποίου προέρχεται από το προσωπικό αρχείο του συγγραφέα.

*Η παρουσίαση του βιβλίου πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο μέγαρο της Παλαιάς Βουλής, το οποίο κατακλύστηκε από νυν και πρώην βουλευτές, στρατιωτικούς, επιχειρηματίες και πλήθος κόσμου. Στο πάνελ, για να μιλήσουν για το βιβλίο αλλά και τον αρχιπλοίαρχο Ναξάκη βρέθηκαν ο επίτιμος γενικός επιθεωρητής Στρατού, αντιστράτηγος (ε.α.) Δημήτρης Αλευρομάγειρος, ο πρόεδρος της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού, αντιναύαρχος (ε.α.) Σπύρος Περβαινάς, ο πρόεδρος της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού, αντιστράτηγος (ε.α.) Βασίλειος Ρόζης και ο διδάκτωρ Γεωπολιτικής Γιώργος Φίλης.

[Πηγή: www.vradini.gr/]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου