Πέμπτη 4 Απριλίου 2019

Συνέντευξη Τύπου του δημοτικού συνδυασμού «Αθήνα για την Ελλάδα»

Συνέντευξη Τύπου του δημοτικού συνδυασμού «Αθήνα για την Ελλάδα»

Την Τετάρτη, 3 Απριλίου, ο δημοτικός συνδυασμός «Αθήνα για την Ελλάδα», με επικεφαλής τον Γιώργο Καραμπελιά, παρουσίασε στην κατάμεστη αίθουσα της ΕΣΗΕΑ τις θέσεις του για τον δήμο της Αθήνας και τους πρώτους υποψηφίους του για την επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση.
Τις θέσεις του συνδυασμού ανέπτυξαν ο υποψήφιος δήμαρχος Γιώργος Καραμπελιάς και οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι: Λεωνίδας Αποσκίτης, δημοσιογράφος, Αλέξανδρος Ασωνίτης, συγγραφέας, Δαμιανός Βασιλειάδης, εκπαιδευτικός, Βασίλης Γιαννακόβας, δημοσιογράφος, Όθων Ιακωβίδης, συνταξιούχος επιχειρηματίας, Νίκος Ντάσιος, Μηχανικός –Περιβαλλοντολόγος, Γιάννης Ξένος, ιδιωτικός υπάλληλος, Ευγενία Σαρηγιαννίδη, ψυχολόγος, Άννα Στάικου, συγγραφέας, (εφ. Η Πόλη Ζει), Βασίλης Στοϊλόπουλος, γεωλόγος-περιβαλλοντολόγος.
Στην παρουσίαση παρευρέθηκαν και δήλωσαν ότι στηρίζουν τον δημοτικό συνδυασμό ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων κ. Βασίλης Λεβέντης επικεφαλής αντιπροσωπείας βουλευτών του κόμματός του, από την Χριστιανική Δημοκρατία, ο κ. Μανώλης Μηλιαράκης, από το Άρμα Πολιτών ο κ. Γιάννης Δημαράς, από την Δημοκρατική Αναγέννηση ο κ. Θεόδωρος Παντούλας, από την Ελληνική Πολιτική Συνείδηση (Ε.ΠΟ.Σ) η κ. Λίνα Σταματίου και ο κ. Νίκος Μπρουτζάκης, από το Κίνημα Δέλτα ο κ. Σταύρος Καλεντερίδης, από το Αγροτικό και Κτηνοτροφικό Κόμμα Ελλάδας (ΑΚΚΕΛ) η κ. Ξένια  Ιωαννίδου, από την Νέα Πολιτική ο κ. Δημήτρης Κυπριώτης και, από την Πατριωτική Συσπείρωση ο κ. Θεόδωρος Σπαθόπουλος, από την Πρωτοβουλία 14η Μαΐου οι κ. Γιώργος Παπαγιαννόπουλος και Γιώργος Παπασίμος, από το Πατριωτικό Κοινωνικό Κίνημα, ο κ. Γρηγόρης Πέτρου κ.ά. Και φυσικά το κίνημα Άρδην επικεφαλής του οποίου είναι ο Γιώργος Καραμπελιάς και πολλά στελέχη του είναι υποψήφιοι στον δημοτικό συνδυασμό.
Επίσης παρευρεθήκαν προσωπικότητες της πολιτικής, των γραμμάτων, της τέχνης και του επιχειρηματικού κόσμου όπως: η τραγουδίστρια και στιχουργός κ. Αφροδίτη Μάνου, ο επιχειρηματίας κ. Πρόδρομος Εμφιετζόγλου, ο ομότιμος καθηγητής πανεπιστημίου και ζωγράφος κ. Σωτήρης Σόρογκας, ο καθηγητής πανεπιστημίου κ. Βασίλης Καραποστόλης, ο αρχιτέκτονας καθηγητής πανεπιστημίου κ. Τάσος Μπίρης, ο συγγραφέας κ. Δημήτρης Νόλλας, ο ψυχίατρος κ. Γιάννης Τσέγκος, ο καθηγητής πανεπιστημίου κ. Μάνος Στεφανίδης, η καθηγήτρια πανεπιστημίου κ. Χαρίκλεια Τσοκανή, η πρώην βουλευτής κ. Ελένη Σωτηρίου από τον Δρόμο της Αριστεράς κ.ά.


Οι πρώτοι 30 υποψήφιοι/ες που ανακοινώθηκαν είναι οι εξής:

Υποψήφιος Δήμαρχος : ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΜΠΕΛΙΑΣ
1. ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ, ΤΑΣΟΣ, ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ
2. ΑΠΟΣΚΙΤΗΣ, ΛΕΩΝΙΔΑΣ, ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ
3. ΑΣΩΝΙΤΗΣ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ
4. ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ, ΔΑΜΙΑΝΟΣ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ
5. ΓΙΟΒΑΝΟΠΟΥΛΟΥ, ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ, ΟΙΚΙΑΚΑ
6. ΓΡΗΓΟΡΑΤΟΣ, ΜΗΝΑΣ, ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ
7. ΔΕΣΥΠΡΗ, ΜΑΡΙΑΝΝΑ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ
8. ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ, ΝΙΚΟΛΑΣ, ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ, ΓΡΑΦΙΣΤΑΣ
9. ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ, ΕΚΔΟΤΗΣ – ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΗΣ
10. ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ, ΣΤΕΛΙΟΣ, ΙΔ. ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ
11. ΔΟΪΤΣΙΝΗ, ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ, ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ
12. ΘΩΜΑ, ΚΑΣΣΑΝΔΡΑ, ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ
13. ΙΑΚΩΒΙΔΗΣ, ΟΘΩΝ , ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ
14. ΚΟΡΠΑΣ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ
15. ΝΙΚΑ, ΑΝΝΑ, ΙΔ. ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ
16. ΝΤΑΣΙΟΣ, ΝΙΚΟΣ, ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΛΟΓΟΣ
17. ΞΕΝΟΣ, ΓΙΑΝΝΗΣ , ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ, ΙΔ. ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ
18. ΠΑΝΤΟΥΛΑΣ, ΘΕΟΔΩΡΟΣ, ΕΚΔΟΤΗΣ-ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΗΣ
19. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ, ΒΙΚΥ, ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ
20. ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ, ΓΙΑΝΝΗΣ, Τ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ
21. ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ, ΓΕΩΓΡΑΦΟΣ
22. ΠΕΡΑΧΩΡΙΤΗ, ΜΑΝΙΑ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ
23. ΠΙΤΕΝΗ, ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ, ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ
24. ΣΑΡΗΓΙΑΝΝΙΔΗ, ΕΥΓΕΝΙΑ, ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ
25. ΣΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ, ΑΝΔΡΕΑΣ, ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ
26. ΣΤΑΪΚΟΥ ΑΝΝΑ, ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ
27. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΥ, ΧΡΙΣΤΙΝΑ, ΙΑΤΡΟΣ
28. ΣΤΟΪΛΟΠΟΥΛΟΣ, ΒΑΣΙΛΗΣ , ΓΕΩΛΟΓΟΣ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΛΟΓΟΣ
29. ΤΖΑΒΕΛΛΑ, ΦΩΤΕΙΝΗ, ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΠΑΝ. ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
30. ΦΙΛΙΠΠΑΚΗ, ΝΙΚΗ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ


Ο Γιώργος Καραμπελιάς έκανε την ακόλουθη δήλωση:
Η απόφαση μου να συμμετάσχω σε ένα ψηφοδέλτιο για τις εκλογές του Δήμου της Αθήνας εδράζεται σε ένα ευρύτερο σκεπτικό:
Σε μια ιστορική στιγμή που ο αργόσυρτος θάνατος της μεταπολίτευσης προκαλεί μια αίσθηση πνιγμού στους Έλληνες, είναι περισσότερο από ποτέ ανάγκη να αρχίσει να συγκροτείται μία εναλλακτική πολιτική πρόταση απέναντι τόσο στον κυρίαρχο εθνομηδενισμό όσο και στις φασιστικές και πατριδοκαπηλικές αντιλήψεις που διαστρεβλώνουν τα πατριωτικά αισθήματα του ελληνικού λαού.
Ένα κίνημα του δημοκρατικού πατριωτισμού, έστω και μικρό αλλά υπαρκτό στους θεσμούς, θα λειτουργούσε καταλυτικά, για το σύνολο των πολιτικών χώρων, όπως συνέβη με τις κινητοποιήσεις για τις Πρέσπες).
Στις εκλογές για τον δήμο της Αθήνας, επιχειρούμε να διατυπώσουμε μια τρίτη, εναλλακτική, πρόταση απέναντι στους τρεις συστημικούς υποψηφίους μιας αποεθνικοποιημένης Αθήνας και τη φοβική ή φασιστική αναδίπλωση. Μια πρόταση που συνδυάζει την εδαφικοποίηση με το άνοιγμα στην ελληνική οικουμενικότητα.
– Εξάλλου, οι εκλογές στην Αθήνα από τη φύση τους υποχρεώνουν σε μια σύνθεση ανάμεσα στο καθολικό όραμα και την τοπικότητα, απορρίπτοντας τον υδροκεφαλισμό, που καταστρέφει την Ελλάδα:
Η κατάρρευση των υποδομών και κρατικών υπηρεσιών, που επιβεβαιώθηκε με τον τραγικότερο τρόπο στο Μάτι και τη Μάνδρα, αποτυπώνεται και στις άθλιες υποδομές μιας πόλης που, ακόμα και στο τουριστικό κέντρο της, είναι ρυπαρή, με σπασμένα και κατάμαυρα πεζοδρόμια, γεμάτη τραπεζοκαθίσματα, μια τριτοκοσμική παρασιτική πρωτεύουσα.
Απέναντι στη δημογραφική κατάρρευση και τη φυγή των νέων, θα πρέπει να ενισχυθούν τα νέα ζευγάρια, να επιστρέψουν οι κάτοικοι στις γειτονιές που εγκατέλειψαν, να απογκετοποιηθεί το κέντρο της Αθήνας και οι κοινωνικές υπηρεσίες, που έχουν παραδοθεί στις ΜΚΟ, να επιστρέψουν στον Δήμο, και να συνδεθούν με το κοινωνικό έργο των ενοριών.
Απέναντι στο δίπολο που συνιστούν τα «παλλόμενα πέη» του Γιαν Φαμπρ και τα σαρβάιβορ, ένας πολιτισμός σύγχρονος, αλλά ριζωμένος στην ελληνική διαχρονία, στην πόλη του Σωκράτη, της Αγίας Φιλοθέης, του Μακρυγιάννη και του Σεφέρη.
Η κοινοτική μας παράδοση να συνδεθεί με την αντιμετώπιση του ζητήματος των αστέγων της φτώχειας της ανεργίας  μέσα από την ανασυγκρότηση παραγωγικών-βιώσιμων εγχειρημάτων με έμφαση στην καινοτομία, την επιχειρηματικότητα, τον συνεργατισμό, κ.λπ.
Απορρίπτοντας το αυτιστικό μοντέλο του εγκλωβισμού των νέων στην αρπάγη των σύγχρονων ηλεκτρονικών μέσων, να προβάλουμε μια νέα κοινωνικότητα.
Δεν έχουμε πλέον άλλα περιθώρια ούτε άλλο δρόμο πέρα από τη μεταβολή του πολιτισμικού μας κεφαλαίου στο έσχατο όπλο για την επιβίωσή μας. Και η συνολική πρόταση του δημοκρατικού πατριωτισμού, δεν μπορεί να είναι άλλη από αυτό που πολλές φορές έχω αποκαλέσει «εκσυγχρονισμό της παράδοσης», δηλαδή έναν εκσυγχρονισμό και μια οικουμενικότητα στηριγμένους στη δική μας παράδοση.


Ο Δαμιανός Βασιλειάδης ανέφερε μεταξύ άλλων: «Θέτοντας στο περιθώριο τα ψευτοδιλήμματα περί αριστεράς και δεξιάς, συντήρησης και προοδευτικότητας, που χρησιμοποιούνται ως άλλοθι από πολιτικές δυνάμεις για να αποπροσανατολίσουν τον λαό και συγκεκριμένα τους δημότες της Αθήνας, με τους δικούς τους εκπροσώπους στον Δήμο, είμαστε αποφασισμένοι όλοι μας, προερχόμενοι από διάφορα πατριωτικά, πολιτικά και κοινωνικά κινήματα, να αγωνιστούμε από κοινού για την ακύρωση και αναστροφή αυτής της καταστροφικής πορείας του Δήμου της Αθήνας…».
Η ψυχολόγος Ευγενία Σαρηγιαννίδη παρουσίασε το πρόγραμμα του δημοτικού συνδυασμού όσον αφορά τις κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου που θα πρέπει να φύγουν από τα χέρια των ΜΚΟ και να επιστρέψουν στον έλεγχο των δημοτών.
Ο συγγραφέας Αλέξανδρος Ασωνίτης παρουσίασε τις τρεις προτάσεις του συνδυασμού για τον πολιτισμό, την μετατροπή του κτηρίου της Κοματαντούρ στην Κοραή σε μουσείο Εθνικής Αντίστασης, την ανάδειξη της Ιεράς Οδού με την ευκαιρία ότι το 2021 η Ελευσίνα έχει οριστεί πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης και μετατροπή του Ελαιώνα σε συνεργασία με τους όμορους δήμους σε ένα μεγάλο πολιτιστικό πάρκο στον αντίποδα της «πίσω αυλής» της πόλης που είναι σήμερα.


Ο Περιβαλλοντολόγος Νίκος Ντάσιος, παρουσίασε το πρόγραμμα του συνδυασμού για την κοινωνική ένταξη και απασχόληση σε συνθήκες κοινωνικής καταστροφής που προκάλεσε η εφαρμογή των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής και των ανεξέλεγκτων μεταναστευτικών ροών. Ανέφερε μεταξύ άλλων ότι  οι άστεγοι  το 2013 έφθαναν τους 9.100 ενώ σήμερα υπολογίζεται πως ξεπερνούν τις 20.000, με δυσμενείς προοπτικές εξέλιξης, λόγω των προβλεπόμενων στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο για τη –μη- προστασία της πρώτης κατοικίας που θα οδηγήσει σε απώλειες σπιτιών για χιλιάδες δανειολήπτες το αμέσως προσεχές διάστημα.
Ο γεωλόγος-περιβαλλοντολόγος Βασίλης Στοϊλόπουλος, στάθηκε στους τρείς λόγους που αποφάσισε να συνδράμει τον συνδυασμό, την πολύχρονη κοινή διαδρομή του στο Άρδην με τον Γ. Καραμπελιά, την πεποίθησή του ότι απέναντι στους τρεις υποψηφίους της Παγκοσμιοποίησης (Μπακογιάννης-Ηλιόπουλος-Γερουλάνος) και τον ναζιστή υποψήφιο (Κασιδιάρη) ο Γ. Καραμπελιάς αποτελεί μια αυθεντική εναλλακτική λύση. Τέλος, το έντονο αίσθημα ανησυχίας έναντι της αναντίρρητης πραγματικότητας που αφορά άμεσα και το επάγγελμά του δηλαδή την καταστροφική διαχείριση αποβλήτων στην Περιφέρεια Αττικής και στο Δήμο Αθηναίων και ανέπτυξε συναφώς το πρόγραμμα του συνδυασμού για την διαχείριση των αποβλήτων του δήμου της Αθήνας.
Ο ιδιωτικός υπάλληλος Γιάννης Ξένος, εστίασε στις κοινωνικές συνέπειες του airbnb, που απειλεί να μετατρέψει την Αθήνα σε μια πόλη δίχως πολίτες. Γιατί η ανεξέλεγκτη επέκτασή του αυξάνει τα ενοίκια, έχει προκαλέσει «βιομηχανία εξώσεων», με την οποία εξαναγκάζει τους μόνιμους κατοίκους την πόλη να την εγκαταλείψουν, για να μετατραπούν τα διαμερίσματα τους σε ενοικιαζόμενα δωμάτια βραχύβιας διαμονής.


Παρενέβησαν επίσης και άλλοι υποψήφιοι του  Δημοτικού Συνδυασμού. Η συγγραφέας Άννα Στάϊκου ανέδειξε τη σημασία της ανασυγκρότησης του πολιτισμικού προσώπου της Αθήνας, Όθων Ιακωβίδης  επέμεινε στη σύνδεση της πατριωτικής με την κοινωνική διάσταση και ο  Βασίλης Γιαννακόβας  μίλησε για την εγκατάλειψη των ΑΜΕΑ σε μια πόλη κυριολεκτικά αβίωτη.
Παρενέβη επίσης ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, που δήλωσε την αμέριστη στήριξή του ίδιου και του κόμματός του στον Συνδυασμό «Αθήνα για την Ελλάδα».


ΑΘΗΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ξενοφώντος 4, Σύνταγμα
τηλ. 210 3826319, 2130020427
φαξ: 210 3839930
karampeliasathina@gmail.com
FB: Αθήνα για την Ελλάδα
www.athinaellada.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου