Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2019

Εφυγε από τη ζωή ο διανοούμενος και αγωνιστής Θεόδωρος Μπατρακούλης

Εφυγε από τη ζωή ο διανοούμενος και αγωνιστής Θεόδωρος Μπατρακούλης

18 Σεπτεμβρίου 2019

Πέθανε σε ηλικία 62 ετών ο Λαρισαίος φίλος και συναγωνιστής Θεόδωρος Σπ. Μπατρακούλης. Ο εκλιπών συμμετείχε ενεργά στο δημοκρατικό πατριωτικό χώρο, τόσο με τα γραπτά του, όσο και με την πλούσια δραστηριότητά του στα εθνικά και κοινωνικά ζητήματα. Ήταν μέλος του Άρδην και μια από τις αγαπητές προσωπικότητες  του πατριωτικού δημοκρατικού χώρου.

Ο Θεόδωρος γεννήθηκε στη Λάρισα. Σπούδασε Νομικά στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Προσανατολίσθηκε στη μελέτη των Γεωιστορικών, Πολιτιστικών και Γεωπολιτικών παραγόντων, καθώς και των θεσμικών προβλημάτων της πορείας της Τουρκίας, της Εγγύς-Μέσης Ανατολής καθώς και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (Βαλκάνια).

Το Μεταπτυχιακό Δίπλωμα (DEA) είχε θέμα: «Η Ελλάδα μεταξύ της νέας βαλκανοποίησης και των ευρωπαϊκών επιταγών» (1993). Από τα φοιτητικά του χρόνια συμμετείχε στο δημοκρατικό κίνημα, έξω και πέρα από τα κόμματα που καπηλεύτηκαν τη μεταπολίτευση και κατέστρεψαν την Ελλάδα, δείχνοντας πάντα ιδιαίτερη ευαισθησία στο συνδυασμό των κοινωνικών θεμάτων με την πατριωτική προτεραιότητα.

Ανακηρύχθηκε το 2000 Διδάκτωρ (Docteur, Ph. D.) του Πανεπιστημίου Paris VIII – Saint Denis με θέμα: «Γεωπολιτική θεώρηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων στη μεταδιπολική περίοδο. Αλληλεπιδράσεις με τις περιφερειακές μεταβολές μετά το 1989».

Από το 1987 εργάσθηκε ως δικηγόρος Υπήρξε μέλος Συνεργαζόμενου Εκπαιδευτικού Προσωπικού στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο από το 2003 έως το 2010, όπου στο Πρόγραμμα σπουδών «Ευρωπαϊκός Πολιτισμός» δίδαξε Γενική Ιστορία της Ευρώπης.
Έγραψε το σημαντικό βιβλίο Τουρκία και ανατολικά ζητήματα, εκδόσεις Ινφογνώμων (2015) και συμμετείχε στο συλλογικό έργο Νεο-οθωμανισμός στη σύγχρονη Ελλάδα, Εναλλακτικές Εκδόσεις (2009). Αρθρογραφούσε τακτικά στο Άρδην και στην Ρήξη, αλλά και σε πολλά άλλα έντυπα, εφημερίδες, περιοδικά και ιστοσελίδες με ιδιαίτερη έγνοια για τα εθνικά θέματα, τις προοπτικές του δημοκρατικού χώρου, τα αγροτικά ζητήματα της ιδιαίτερης πατρίδας του κ.ά.

Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει. Εκφράζουμε τα συλλυπητήρια μας στον γιο του Αχιλλέα Μπατρακούλη και τους υπόλοιπους συγγενείς του. Την αμέσως επόμενη περίοδο ως ελάχιστο φόρο τιμής στη μνήμη του, θα προβούμε στη δημοσίευση κειμένων και  άρθρων του, ηλεκτρονικά και έντυπα, υπενθυμίζοντας την τόσο επίκαιρη πνευματική και πολιτική του παρακαταθήκη.

Πηγή: ΑΡΔΗΝ-ΡΗΞΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου