Κυριακή 4 Ιανουαρίου 2015

Ο μιντιακός πόλεμος των σύγχρονων ασσασίνων

Ο μιντιακός πόλεμος των σύγχρονων ασσασίνων

Το "Σοκ και Δέος" του ISIS

Του Λεωνίδα Χ. Αποσκίτη*

Ακούμε και διαβάζουμε καθημερινά στα ΜΜΕ, που αναφέρονται στο ISIS και σε άλλους ισλαμιστές τζιχαντιστές, να χρησιμοποιούν μια «αποκαλυπτική» εσχατολογική ορολογία. Αυτό δημιουργεί μεγάλα ερωτήματα στην κοινή γνώμη, που αναρωτιέται αν μια ισλαμική οντότητα (όπως το ISIS, η Αλ-Κάϊντα, το σιϊτικό Ιράν κλπ) λειτουργεί με το ίδιο «αποκαλυπτικό» όραμα, σαν τις αντίστοιχες χριστιανικές εσχατολογικές προσεγγίσεις όπως το τελευταίο βιβλίο της Αγίας Γραφής, η Αποκάλυψη .
Το ISIS έχει, έχει πράγματι μια πολύ καλή, καθολική και απλή ιδεολογία: κάτι από τους Μάρτυρες του Ιεχωβά, από αρχαϊκό Ιουδαϊσμό και από τον εγκληματικό (μαφιόζικο) υπόκοσμο. Ο βασικός πυρήνας της ιδεολογίας του είναι το Τέλος του Κόσμου. Για να σωθεί κάποιος πρέπει να ενωθεί και να πάει στο Τέλος του Κόσμου μαζί με τους υπόλοιπους. Αυτό είναι το ένα χαρακτηριστικό του ISIS, που το συνδέει άμεσα με τις ισλαμικές σέκτες και τάγματα του παρελθόντος, τα οποία αρχικά εμφανίστηκαν ως εξεγερμένες ομάδες και αργότερα εξελίχθηκαν σε στερεότυπα θρησκευτικά συστήματα.
Το δεύτερο χαρακτηριστικό του, το οποίο παραπέμπει στο μεσαιωνικό τάγμα των Ασσασίνων ή Χασασίνων εκτελεστών (από το αραβικό Χασισίν = αυτοί που καπνίζουν το χασίς), είναι η αποκάλυψη από την ιρακινή αστυνομία ότι οι τζιχαντιστές πολεμούν υπό την επήρεια ναρκωτικών (http://olympia.gr/2014/11/04).
Ο αξιωματικός, Φαρίκ Τζαμίλ Σαμάρι, είπε ότι «το 80% των τζιχαντιστών χρησιμοποιούν ναρκωτικά πριν και κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων».
Ο Σαμάρι περιέγραψε την επιτυχημένη στρατιωτική επιχείρηση που ανέλαβε η ειδική μονάδα της ιρακινής αστυνομίας στην Ντιγιάλα στα όρη Χαμρίν «ανακαλύψαμε ένα αριθμό χαπιών και ναρκωτικών σε σπηλιές. Υπήρχε μια πολύ μεγάλη ποικιλία».
Επίσης, σημειώνει το Bas News, ο Κούρδος διοικητής των Πεσμεργκά, αποκάλυψε ένα μυστικό των τζιχαντιστών που πρόσφατα νικήθηκαν από τους Κούρδους.
«Ανακαλύψαμε ότι οι εξτρεμιστές που μας επιτέθηκαν είχαν χρησιμοποιήσει ναρκωτικά τα οποία ‘μουδιάζουν’ τον εγκέφαλό τους, αλλά τους δίνουν παροδική ενέργεια. Όταν η ενέργεια του ναρκωτικού εξασθενήσει, τότε αρχίζουν να υποχωρούν, να φεύγουν», δήλωσε ο διοικητής των δυνάμεων Πεσμεργκά στο Ζουμάρ, συνταγματάρχης Γκχαρίμπ.
Όπως και οι πολεμιστές του Χασάν ιμπν Σαμπάχ, γνωστού και ως ο «Γέρος του Βουνού», οι τζιχαντιστές του ISIS αντιμετωπίζουν ντοπαρισμένοι τον θάνατο ως τηνυπέρτατη αμοιβή τους, που θα τους παρέχει, αφού φέρουν σε πέρας την αποστολή τους, τις χαρές και τις εκστάσεις του ισλαμικού Παραδείσου.
Όπως γράφει ο Bernard Lewis στο βιβλίο του Οι Ασσασίνοι (εκδ. Τροχαλία, 2000), οι μεγάλες ανατροπές της εποχής μας έχουν γεννήσει νέες εστίες οργής και επαναστατικής βίας, που συγκεντρώνουν τους σύγχρονους μιμητές των Ασσασίνων.
Ο Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκνταντί έκανε την πρώτη του εμφάνιση σε βίντεο στο κήρυγμα σε τζαμί της Μοσούλης τον Ιούλιο. Ο επικεφαλής του ISIS είναι πολύ προσεκτικός και έχει αποκαλύψει ελάχιστα για τον ίδιο και τις κινήσεις του. Μάλιστα, φαίνεται να φορά μάσκα όταν απευθύνεται στους διοικητές του, γι’ αυτό και αποκαλείται «ο αόρατος σεΐχης».
Ο Μπαγκνταντί πιστεύεται ότι έχει γεννηθεί στην Σαμάρρα, βόρεια της Βαγδάτης, το 1971.
Η εμφάνισή του την Κυριακή, 4 Ιουλίου, μπορεί να συνέπεσε με την Ημέρα της Ανεξαρτησίας της Αμερικής, αλλά το κήρυγμά του δεν απευθυνόταν στους Δυτικούς. Τα λόγια και οι πράξεις του στόχο είχαν τους Μουσουλμάνους. Για τους θρησκευόμενους Μουσουλμάνους, ο συμβολισμός του λόγου του ήταν προσεκτικά επιλεγμένος και σαφής.
Φορούσε ένα μαύρο τουρμπάνι επειδή ο Προφήτης, πιστεύεται, το φορούσε όταν κατέκτησε την Μέκκα και όταν έκανε το τελευταίο του κήρυγμα. Επιπλέον, οι ηγέτες των Σιϊτών Μουσουλμάνων από την γραμμή αίματος του Προφήτη φορούν μαύρο κάλυμμα στο κεφάλι για να τονίζουν την καταγωγή τους. Ο Μπαγκνταντί άντλησε συμβολισμούς τόσο από τους Σιΐτες όσο και από τους Σουνίτες επιχειρώντας έτσι να επιβεβαιώσει, εμμέσως, τον ισχυρισμό του ότι είναι απόγονος του Προφήτη και στην σιϊτική πλειοψηφία του Ιράκ.
Μίλησε σε άπταιστα κλασσικά αραβικά του Κορανίου. Κατά την διάρκεια του 22λεπτου κηρύγματός του έδειξε ότι γνώριζε καλά το Κοράνι. Η εμφάνισή του συνοδεύτηκε από πλήθος ιστορικές αναφορές και ήταν σημαντική για την βεβαίωση του κύρους του. Το ότι ο Μπαγκνταντί επέλεξε την πρώτη Παρασκευή μετά την ανακήρυξη του Χαλιφάτου από τον ίδιο, κατά την διάρκεια του Ραμαζανιού, και το Μεγάλο Τζαμί της Μοσούλης είναι, φυσικά, πολύ συμβολικό. Η ενδυμασία του Μπαγκνταντί, μαύρο καφτάνι και μαύρο τουρμπάνι, μιμείται αυτήν των Αββασιδών χαλίφηδων. Οι Αββασίδες χαλίφηδες κυβερνούσαν μια περιοχή που εκτεινόταν από το σημερινό Ιράν μέχρι την Λιβύη από τον 8ο έως τον 12ο αιώνα.
Είναι φανερό ότι για την εμφάνιση του αυτή, στις 4 Ιουλίου για πρώτη φορά στην Μοσούλη, επιλέχθηκε αυτή η συμβολική τοποθεσία από τους υπεύθυνους της μιντιακής στρατηγικής της πλέον καταζητούμενης τρομοκρατικής ομάδας. Ο Μπαγκνταντί επέλεξε το Μεγάλο Τζαμί αλ-Νούρι της Μοσούλης, ένα συγκρότημα μουσουλμανικής προσευχής που κατασκευάστηκε το 1172 από τον Νουρεντίν Ζάνγκι, που έμεινε στην ιστορία του Ισλάμ λόγω του ότι έστρωσε τον δρόμο για ένα ισχυρό ισλαμικό κράτος μεταξύ Συρίας και Ιράκ και αργότερα επεκτάθηκε στην Αίγυπτο όπου ανέτρεψε την Δυναστεία των Φατιμιδών. Ο Ζάνγκι έδωσε πολλές μάχες κατά των Σταυροφόρων και ορκίστηκε να ελευθερώσει την Ιερουσαλήμ από αυτούς. Οι στρατηγιστές του ISIS «πάτησαν» σε αυτό προσπαθώντας να δημιουργήσουν μια σύγκριση στο μυαλό αυτών που γνωρίζουν την ιστορία του τζαμιού, για να δείξουν τι είδος κράτους επιδιώκουν να φτιάξουν: ένα κράτος που να μπορεί να κατακτήσει το σιϊτικό κράτος του Ιράν και να είναι ικανό να πολεμήσει την Δύση.
Από την εμφάνιση του Μπαγκνταντί στις κάμερες που αναμετέδωσαν το κήρυγμα, είχαν όλα σχεδιαστεί για να στείλουν ένα μήνυμα. Πέντε κάμερες υψηλής ανάλυσης είχαν τοποθετηθεί στο εσωτερικό και το εξωτερικό, καλωδιωμένες όλες σε μια συσκευή που λειτουργούσε, όπως φαίνεται, επαγγελματίας τεχνικός, μπορεί και σκηνοθέτης, ο οποίος δημιούργησε μια επαγγελματική 21λεπτη τηλεοπτική εκπομπή. Ήταν μια εικόνα της κρατικής υπόστασης του ISIS.
Το ISIS έχει αρκετές ειδικές ομάδες που παράγουν και διαδίδουν ενημερωτικό υλικό σε όλα τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης. Οι Επιτροπές Al-Furgan και Al-Itisam είναι υπεύθυνες για το οπτικό υλικό: η πρώτη επικεντρώνεται στο στρατιωτικό υλικό και επιδεικνύει την ισχύ του κράτους (Χαλιφάτου) και η δεύτερη ασχολείται αποκλειστικά με τις κοινωνικές και θρησκευτικές δραστηριότητες και τα κηρύγματα της οργάνωσης.
Οι τομείς μέσων ενημέρωσης του ISIS έχουν φτιάξει σειρές όπου εκθειάζουν την οργάνωση, την ιδεολογία και τους μαχητές της. Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι χρησιμοποιούν αγγλικά όταν θέλουν να απευθυνθούν στην Δύση και διαθέτουν άτομα με βρετανική ή αμερικανική προφορά για τον σκοπό αυτόν.
Τα πιο γνωστά βίντεο, πάντως, είναι αυτά που δείχνουν αποκεφαλισμούς «απίστων» και «αποστατών» στην καρδιά της ερήμου ή κατά την διάρκεια των μαχών, τα οποία δημοσιεύονται στα πλαίσια μιας ευρύτερης μιντιακής στρατηγικής, για να ενισχύσουν την εικόνα του ISIS.
Η οργάνωση ακολουθεί την σουνιτική σχολή Hanbali και ενστερνίζεται ορισμένες ιδέες που χρησιμοποιεί ως τακτική όποτε πολεμά, περικυκλώνοντας τον εχθρό με «φόβο και δέος». Προσκολλώνται στην χαντίθ (ρήση) του Προφήτη από τα πρώτα χρόνια του Ισλάμ: «Ήρθαμε σ’ εσάς μέσω της σφαγής» και σε μια άλλη χαντίθ που γράφει: «Ο Αλλάχ με έκανε νικητή μέσω του δέους, (τρομοκρατώντας τους εχθρούς μου) σε απόσταση ενός μηνός δρόμου». Εργάζονται για την εδραίωση του δόγματος μάχης στις γραμμές τους υποσχόμενοι είσοδο στον παράδεισο ό,τι κι αν κάνουν. Η στρατηγική αυτή αποδείχθηκε επιτυχής, αφού το ISIS κατόρθωσε να νικήσει σε αρκετές μάχες χωρίς να χρειαστεί να πολεμήσει...τον εχθρό που τράπηκε σε φυγή. Πιστεύουν ότι αυτό τους βοηθά στον μιντιακό πόλεμο που διεξάγουν, πράγμα που αληθεύει, και το χρησιμοποιούν εναντίον όλων αυτών που τους αντιτίθενται.
 
Στην άλλη πλευρά του αδυσώπητου ηλεκτρονικού πολέμου, το FBI μαζί με άλλες υπηρεσίες της Δύσης επιχειρεί να ξεκαθαρίσει το "dark/deep web", το σκοτεινό δίκτυο, όπως λέγεται, και στα πλαίσια αυτά έκανε μαζί με την Γιουροπόλ την Επιχείρηση ONYMOUS στις 6 Νοεμβρίου κατεβάζοντας 400 αντίστοιχες ιστοσελίδες. 
Η πραγματικότητα αυτή αποδεικνύει ότι το ISIS, που είναι το παράνομο παιδί των Αμερικανών και των σουννιτικών μοναρχιών του Κόλπου στην άστοχη προσπάθεια τους να ανατρέψουν τον Ασσαντ, έχει κληρονομήσει όλα τα εκτρωματικά χαρακτηριστικά των γεννητόρων του: "αποκαλυπτικό" φανατισμό, τζιχαντισμό και βαρβαρότητα ενισχυμένη επικίνδυνα από τον ηλεκτρονικό πόλεμο στον οποίο διαπρέπει...Με λίγα λόγια στις μαύρες σημαίες του ISIS μπορούμε να πούμε ότι, εκτός των άλλων που προαναφέρθηκαν, αντικατοπτρίζεται και ο σύγχρονος δυτικός μηδενισμός με ο,τιδήποτε αυτό συνεπάγεται. Αναρωτιέται, λοιπόν, κανείς με ποιά δύναμη πιστεύουν τα σαΐνια των δυτικών παρασκηνίων, που το πατρόναραν, ότι θα το σταματήσουν... όταν το Γκόλεμ που δημιούργησαν θα φτάσει, τελικά, στο τζαμί Al-Aqsa στην Ιερουσαλήμ, όπου θα υψώσει τις σημαίες του.

*[Δημοσιεύθηκε στο Τρίτο Μάτι, τ.225, Νοέμβριος 2014]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου