Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2016

«Νεφύδριον» οι προκλήσεις και θα παρέλθουν σύντομα

«Νεφύδριον» οι προκλήσεις και θα παρέλθουν σύντομα
Μήνυμα αισιοδοξίας από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο
Ψυχραιμία απέναντι στις προκλήσεις των Τούρκων και των άλλων γειτόνων μας συνέστησε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος από την πόλη της Κέρκυρας, όπου βρέθηκε για την εορτή του πολιούχου του νησιού Αγ. Σπυρίδωνα.
Μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο Αρχιεπίσκοπος χρησιμοποίησε μια πολύ ωραία φράση του Αγίου Χρυσοστόμου: «νεφύδριον και θάττον παρελεύσεται», δηλαδή μικρό νέφος είναι και θα φυσήξει ο αέρας και θα το πάρει.
«Άμα ρίξουμε μια ματιά μέσα στην ιστορία δεν είναι φαινόμενα πρωτόγνωρα. Πάντοτε υπάρχουν. Είμαστε μεταξύ πολλών ανθρώπων που μας ζηλεύουνε και είναι φυσικό να υπάρχουν αυτά, από τα βάθη των αιώνων. Αλλά να μη μας πιάνει πανικός, όλα θα περάσουν».
«Ο λαός να είναι ψύχραιμος...», τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος, έχοντας κατά νου προφανώς τις εξελίξεις των επόμενων μηνών, οι οποίες θα είναι καθοριστικές για το τι μέλλει γενέσθαι.
Τα κακά νέα είναι ότι η χώρα έχει πτωχεύσει σε όλους τους τομείς και δεν υπάρχει πιθανότητα αντιστροφής αυτής της κατάστασης όσο δεν απεγκλωβιζόμαστε από τον ζουρλομανδύα του ευρώ και των μνημονίων.
Τα καλά νέα είναι ότι ο φραγκο-γερμανο-τουρκικός άξονας, που είναι η αιτία των βασικών δεινών μας, έχει υποστεί αλεπάλληλα χτυπήματα και αποδυναμώνεται συνεχώς.
Αυτό διευκολύνει τις δυνατότητες «όλοι μαζί να προσπαθήσουμε να πάμε στην απέναντι όχθη», όπως είπε ο Αρχιεπίσκοπος, με τις ευλογίες του Αγίου Σπυρίδωνα.
Δεν είναι τυχαίο ότι οι δηλώσεις του προκαθημένου της Εκκλησίας έγιναν την ημέρα της εορτής του πολιούχου της Κέρκυρας, του Αγίου Σπυρίδωνα, που είναι ένας από τους πλέον τιμημένους Αγίους της Ορθοδοξίας μας και γενεές Ελλήνων τον επικαλούνται πάντα στις δύσκολες περιστάσεις. Ο βίος του και η θαυματουργή παρουσία του συνδέεται τόσο με την Κύπρο -τόπος καταγωγής του- όσο και με την πολλαπλή σωτηρία, κατά την παράδοση, του νησιού της Κέρκυρας από τις εχθρικές επιβουλές τόσο των Τούρκων όσο και των Λατίνων.


[Πηγή: Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ, 13/12/2016]

Περισσότερα για τον Άγιο Σπυρίδωνα μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου