Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2014

Γιατί το National Geographic βιάζεται να "τοποθετήσει" τον Μέγα Αλέξανδρο στην Αμφίπολη;

Γιατί το National Geographic βιάζεται να "τοποθετήσει" τον Μέγα Αλέξανδρο στην Αμφίπολη;

Προκαλεί έκπληξη η σπουδή του National Geographic να καλύψει το θέμα του ενοίκου του τύμβου της Αμφιπόλεως. Πρωτίστως διότι θεωρούμε ότι πρόκειται για περιοδικό που ελέγχεται από την νέα τάξη πραγμάτων. 
Όμως η έκπληξη μετατρέπεται δευτερευόντως σε υποψία καθώς το περιοδικό, προλαβαίνοντας τους αρχαιολόγους, σπεύδει να πάρει θέση για τον ένοικο του τύμβου, "τοποθετώντας" τον Μέγα Αλέξανδρο στον τάφο της Αμφιπόλεως. 
Συγκεκριμένα, το National Geographic σε ειδική έκδοσή του με τίτλο "ΑΜΦΙΠΟΛΗ" και υπότιτλο "Μπορεί να κρύβει τον Αλέξανδρο;" ενώ ο τίτλος είναι ερωτηματικός, προσπαθεί σε 27 σελίδες να μας οδηγήσει στο συμπέρασμα πως ο νεκρός του Μ. Αλεξάνδρου μετεφέρθη από την Αίγυπτο στην Αμφίπολη με αρμάμαξα της οποίας μάλιστα δημοσιεύει το τρισδιάστατο σκαρίφημα. 
Δεν το ισχυρίζεται  βέβαια ξεκάθαρα ότι η σορός του Μ. Αλεξάνδρου μετεφέρθη από την Αίγυπτο στην Αμφίπολη (πώς θα μπορούσε άλλωστε να το κάνει χωρίς τον κίνδυνο της γελοιοποιήσεως) αλλά κατά την προσφιλή τακτική των νεοταξιτών το αφήνει να εννοηθεί.
Έχει προηγηθεί το επιχείρημα του μεγέθους του τύμβου, με παγκόσμιες συγκρίσεις τύμβων και της μεγάλης πυραμίδας.
Τι έχουν να πουν λοιπόν (αφού μιλάνε για μεγέθη) για το ταφικό μνημείο που βρήκε η κ. Σουλβατζή στην έρημο Σίουα της Αιγύπτου12.000 τ.μέτρα ταφικός χώρος και ναόσχημος μακεδονικός τάφος 525 τ.μ. με τέσσερις τεράστιους λέοντες να τον φρουρούν...Γιατί δεν άφησαν την αρχαιολόγο να συνεχίσει την ανασκαφή; Για αυτά το περιοδικό τηρεί σιγήν ιχθύος...
Να προσθέσουμε δε ότι το εν λόγω περιοδικό στο παρελθόν έχει αμφισβητήσει ότι στην Βεργίνα είναι θαμμένος ο Φίλιππος, από την οποία αμφισβήτηση αν και τότε πήρε αποστάσεις μετά την κατακραυγή, ακόμη και σήμερα δεν αφίσταται, αφού στην πρότελευταία σελίδα (26) αναφέρει:"...ο θὠρακας που βρέθηκε στην Μεγάλη Τούμπα(sic! O τύμβος που αγγλικά λέγεται tumbe ξαναγυρίζει ελληνικά σε τούμπα!!!) της Βεργίνας,στον τάφο που ο καθηγητής Μανόλης Ανδρόνικος απέδωσε στον Φίλιππο Β΄ (!!!) 
Είναι δηλαδή προσωπική άποψη του Ανδρόνικου και όχι η ιστορική αλήθεια ότι στην Βεργίνα είναι θαμμένος ο Φίλιππος ο Β΄, πατέρας του Μ. Αλεξάνδρου;
Επειδή δε με πολλή προσοχή έχουν γραφτεί όσα έχουν τυπωθεί σ΄αυτό το πολυτελές ειδικό τεύχος εμείς θα κλείσουμε αναρωτώμενοι: Προς τί η σπουδή να ονομάσετε τον ένοικο του τύμβου
Παρόμοια σπουδή έδειξε και το ομότροπον και ομοίως νεοταξικόν CNN πρίν μερικές ημέρες όταν σε αφιέρωμά του ανέφερε ότι Μόνο ο Μέγας Αλέξανδρος μπορεί να έχει ταφεί σε τέτοια χλιδή ασχέτως με όσα λένε οι ιστορικοί!
Το CNN  όμως εκτός του ότι αμφισβητεί τους ιστορικούς, μας δείχνει και την ουσία της σπουδής του αναφέροντας πικρόχολα: «Η Ελλάδα ελπίζει πως η αποκάλυψη του τάφου θα δώσει πνοή στην οικονομία της»
Και φυσικά το CNN ελπίζει κρυφά, να διαψευστούν οι ελπίδες της Ελλάδας και η απογοήτευση (αν δεν είναι ο Αλέξανδρος) να εξαφανίσει το αναμφίβολο μεγαλείο του τύμβου της Αμφιπόλεως...
Μήπως τα ίδια κίνητρα έχει και το National Geographic;
Ίδωμεν... 

[Πηγή: Οίμος-Αθήνα, 18/10/2014]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου