Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014

Η αιρετική λύση Σταύρου Λυγερού: λύση «ΗΤΤΗΜΕΝΩΝ ΜΥΑΛΩΝ»

Η αιρετική λύση Σταύρου Λυγερού: λύση «ΗΤΤΗΜΕΝΩΝ ΜΥΑΛΩΝ»

της Φανούλας Αργυρού
[Αναδημοσιεύουμε το πιο κάτω άρθρο της γνωστής ερευνήτριας Φανούλας Αργυρού που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Ελευθερία του Λονδίνου, και προωθήθηκε για ενημέρωση μας από την Ελληνοκύπρια σκηνοθέτιδα Θέκλα Κίττου. Σημειώνεται ότι γράφτηκε πριν το τελευταίο ξέσπασμα του φιλότουρκου Τζάκ Στρό όμως περιλαμβάνεται ο εν λόγω φιλότουρκος στο άρθρο λόγω των γνωστών του θέσεων από το 2004 και τις επανειλημμένες δηλώσεις του για διχοτόμηση/δύο κράτη.]
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Οι θέσεις του Σταύρου Λυγερού στην παρουσίαση του βιβλίου του στην Αθήνα στις 5.11.2014, για την λύση των δύο κρατών που προτείνει  με το βιβλίο του «αιρετική λύση» με το βελούδινο του ημι-διαζύγιο, είναι λύση  ‘ΗΤΤΗΜΕΝΩΝ ΜΥΑΛΩΝ’.
Μας προτείνει δύο κράτη, μας τα αναλύει, αλλά μας λεει ότι δεν είναι...δύο κράτη!
Παντρεύει,  μας λεει, τα θέλω των Ελληνοκυπρίων με εκείνα των Τουρκοκυπρίων! Είναι μια λύση λεει, «χώρια και μαζί» που ουσιαστικά για να επιτευχθεί (αυτό αποφεύγει να το πεί) πρέπει πρώτα να ΑΠΟ-ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΕΙ και διαλυθεί η υπάρχουσα διεθνώς αναγνωρισμένη Κυπριακή Δημοκρατία από εμάς τους ίδιους! Παραχωρώντας συγχωροχάρτι στους Τούρκους για ΟΛΑ και ικανοποιώντας τα πάγια αιτήματά τους για τουρκοποίηση της μισής Κύπρου που απαίτησαν από το 1964 (με σχέδιο για Ομόσπονδη Κύπρο με δύο κράτη) και βλέπει όχι μόνο ντε φάκτο την διχοτόμηση αλλά και ντε γιούρε στη γωνία... Οι Τ/κ ζητούν «διεθνή αναγνώριση του δικού τους κράτους». Τους το δίνει η αιρετική λύση Στ. Λυγερού! Πλήρης συμβιβασμός και υποταγή με τα τετελεσμένα της εισβολής και τουρκικών απαιτήσεων από την δεκαετία του 1960 το λιγότερο...
https://www.youtube.com/watch?v=x3nzemoP-ss   (Ο Σταύρος Λυγερός τα πρώτα 32 περίπου λεπτά).
Σκοπός αυτής της λύσης, λέγει, είναι να βγάλει τη Τουρκία από το νησί όχι μόνο στρατιωτικά αλλά και πολιτικά, ικανοποιώντας τα βασικά "θέλω" των Τουρκοκυπρίων, παντρεύοντας τα εκείνα των Ελληνοκυπρίων.  Είπε:
«Αυτός είναι ο σκοπός...εγώ πιστεύω είναι συμβατός. Να πω επιγραμματικά, τι θέλουν λοιπόν, τα βασικά θέλω των Ελληνοκυπρίων; Να τους επιστραφούν όσο το δυνατό περισσότερα τα κατεχόμενα εδάφη. Δεύτερον να ισχύσει στο σύνολο της Κύπρου ότι ισχύει και στην ΕΕ...Τρίτον να κατοχυρωθεί η ασφάλειά τους... Τι θέλουν οι Τουρκοκύπριοι; Το πρώτον θέλουν διεθνή αναγνώριση του δικού τους κράτους. Το δεύτερο θέλουν ενσωμάτωση στην ΕΕ... και το τρίτον θέλουν αξιόπιστες εγγυήσεις για την ασφάλειά τους... Ένας απόηχος από την δεκαετία του 1960... Μπορούν αυτά τα θέλω να τα παντρέψουμε;».  Ο ίδιος λέγει ότι μπορούν να παντρευτούν!  Και προχωρεί και αριθμεί τα κύρια σημεία της προτεινόμενης του λύσης των δύο κρατών που μας κοροϊδεύει κιόλας ότι δεν είναι δύο κράτη!
«Η Κυπριακή Δημοκρατία μετεξελίσσεται σε δύο κυπριακά κράτη. Και εκχωρεί σ΄αυτά την κυριαρχία της. Αυτά που θα σας πω θα τα θεωρήσετε ένα πακέτο αδιάσπαστο. Τα δύο κυπριακά κράτη θα συμμετάσχουν αυτοδικαίως στους διεθνείς Οργανισμούς στους οποίους συμμετέχει η Κυπριακή Δημοκρατία. Σε περιπτώσεις που το τουρκοκυπριακό κράτος δεν εκπληρώνει τις προϋπόθεσης για να συμμετάσχει σε κάποιο οργανισμό θα του δίνεται μια μεταβατική περίοδος... Στην ιδρυτική συνθήκη των δύο κρατών θα περιλαμβάνεται μια μη αναθεωρητική διάταξη (αυτό το δρόμο μας τον έχει δείξει και η Ζυρίχη αλλά και το Σχέδιο Ανάν)...τα εδάφη που θα επιστραφούν στους Ελληνοκυπρίους θα τεθούν αμέσως υπό την διοίκηση του Ελληνοκυπριακού κράτους. Να θυμίζω με το Σχέδιο Ανάν θα επιστρέφονταν μετά από τρεισήμισι χρόνια... Τα δύο κυπριακά κράτη θα έχουν δική τους διεθνή προσωπικότητα, δική τους ιθαγένεια δική τους κυριαρχία και κατ' επέκταση τα προβλεπόμενα το διεθνές δίκαιο, κυριαρχικά δικαιώματα, χωρικά ύδατα, ΑΟΖ κτλ...». Το σχέδιο δύο κρατών του Σταύρου Λυγερού θα προνοεί και ξεχωριστό στρατό για το κάθε κράτος...
Δηλαδή, άλλαξε ο Μανωλιός και έβαλε τα ρούχα του αλλιώς. Απο-ενοχοποίηση της Τουρκίας για την βάρβαρη και συνεχιζόμενη εισβολή του 1974 (με το πρόσχημα ότι ...βγάλει έξω την Τουρκία) ούτε γάτα ούτε ζημιά για τις βαρβαρότητες και καταστροφές, εγκατάλειψη όλων των μέχρι σήμερα ψηφισμάτων και αποφάσεων Διεθνών Δικαστηρίων εναντίον της Τουρκίας και ικανοποίηση της τουρκικής αρπακτικής πολιτικής παραδίδοντας στους Τούρκους τη μισή Κύπρο με την δική μας συγκατάθεση ως ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ.
Στο 41ο λεπτό στο πιο πάνω βίντεο ο κ. Σταύρος Λυγερός παραδέχεται ότι προτείνει διχοτόμηση. Σε παρατήρηση του Στρατηγού Δημήτρη Αλευρομάγειρου ότι  πρέπει να ανατρέψουν την άποψη που κυκλοφορεί ότι το βιβλίο του προτείνει διχοτόμηση ο Στ. Λυγερός φανερά ενοχλημένος και με υψωμένο το τόνο της φωνής του, απάντησε:
«Θέλω να το διευκρινίσω αυτό. Ακούστε, ΝΑΙ ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΔΙΧΟΤΟΜΗΣΗ. Και εγώ έχω διδαχθεί ότι η πολιτική δεν γίνεται με συνθήματα...Το μόνο που απαιτώ αν θέλετε για να συζητήσω είναι κάποιος να σχολιάσει αυτό που πράγματι λέω.. Το Κυπριακό είναι πολύ δύσκολο, σύνθετο, είμαστε σε δυσμενέστατη θέση... Και να σου πω κάτι Δημήτρη, επειδή μιλάς για διχοτόμηση, η διχοτόμηση δεν υπάρχει μόνο ντε φάκτο , ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΝΤΕ ΓΙΟΥΡΕ στην γωνία...Εγώ στην προσπάθεια να αλλάξουμε πλαίσιο λεω αυτό, η Τουρκία δεν θα το δεχτεί αλλά θα την φέρουμε σε δύσκολη θέση. Μακάρι να υπάρξει και άλλη λύση, γιατί μπορώ να πω η Κύπρος είναι Ελληνική... πήγαινε να πούμε να πετάξεις τους Τούρκους στη θάλασσα. Αν θέλουμε να μιλάμε με λόγους πολιτικούς και όχι ιδεολογικούς για το τι θα θέλαμε, εγώ λέω διχοτόμηση και πρέπει να διαλέξουμε ποία διχοτόμηση. Εγώ λέω χώρια και μαζί...».
Δηλώσεις Γιώργου Καραμπελιά: “Να ξεπεράσουμε την αυταπάτη - Η Κύπρος ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΝΙΑΙΑ!»
https://www.youtube.com/watch?v=oznEsr2ATKw#t=96 Από το 22ο λεπτό.
Η σημαντικότερη δήλωση Καραμπελιά είναι αυτή  που ακροβατεί στον ίδιο  παράλληλο με το σχέδιο Σταύρου Λυγερού, όταν μας  παροτρύνει να ανακηρύξουμε ως Κυπριακή Δημοκρατία  ΜΟΝΟ τα ελεύθερα εδάφη.
Πιο συγκεκριμένα στο 22ο λεπτό ο Γ. Καραμπελιάς μας τονίζει ότι η Κύπρος ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΝΙΑΙΑ, πρέπει να ξεπεράσουμε αυτή την αυταπάτη, να νομίζουμε ότι η Κύπρος είναι ΕΝΙΑΙΑ, και να ανακηρύξουμε ως Κυπριακή Δημοκρατία μόνο τα ελεύθερα εδάφη...
Μιλά για επανατοποθέτηση του Κυπριακού. Όμως η επανατοποθέτησή του βασίζεται ουσιαστικά στην αίρεση Στ. Λυγερού.
Αμφότεροι Λυγερός και Καραμπελιάς δυστυχώς αγνοούν ότι τα κατεχόμενα εδάφη ΕΙΝΑΙ και αυτά  εντός της ΕΕ, η Κ.Δ εισχώρησε στην ΕΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ και όχι μόνο τα ελεύθερα εδάφη αλλά λόγω της εισβολής που  η Κυπριακή Δημοκρατία δεν μπορεί να τα ελέγξει εκκρεμή η συμμετοχή τους.
Αμφότεροι αμφισβητούν (και υποβαθμίζουν θα έλεγα) αν θα δουλέψουν οι συνεργασίες με το Ισραήλ, την Αίγυπτο... Επικρίνουν Ν. Αναστασιάδη και αντί να προτείνουν απαλλαγή από όσα μέχρι σήμερα κακώς δέχθηκαν οι ηγεσίες της Κύπρου προτείνουν τη λύση αυτή για να τα τσιμεντώσουν!  
Ο κ. Λυγερός πιστεύει αυτή τη λύση μπορεί να «πουλήσει» στη διεθνή κοινότητα αλλά ποσώς τον ενδιαφέρει αν θα την ... αγοράσουν οι ιθαγενείς!  Εμείς όλοι δηλαδή.
Κλείνοντας την εκδήλωση ο κ. Λυγερός ισχυρίζεται ότι κανένας δεν επέκρινε το περιεχόμενο του βιβλίου του και άφησε να νοηθεί ότι και επειδή δεν το έκαναν πολλοί ίσως και να συμφωνούν μαζί του! Μόνο 20 επιχειρηματίες (Ε/Κ) από την Ελλάδα είπε τον κάλεσαν να συζητήσουν σε γεύμα τριών ωρών το σχέδιο του και μόνο μία κυρία ονόματι Φανούλλα Αργυρού έγραψε ένα μικρό υβριστικό κείμενο!
Ο κ. Γιαλλουρίδης είπε ότι είναι ενδιαφέρουσα η ιδέα Στ. Λυγερού, ότι η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία είναι χειρότερη από το σχέδιο αυτό, δεν έχουμε ηγεσίες να πιστέψουν στο σενάριο Στ. Λυγερού, πρέπει οι ηγεσίες μας να σκεφτούν πως ως ελληνισμός επιβιώνει...αλλά μετά σε παρέμβαση του επανέρχεται με σωστή τοποθέτηση για αγωνιστικότητα κτλ.
Με λίγα λόγια, ο κ. Σταύρος Λυγερός και όσοι υποστηρίζουν την πρότασή του μας προτείνουν ουσιαστικά την διάλυση της διεθνώς αναγνωρισμένης Κυπριακής Δημοκρατίας και αντικατάστασής της με δύο κράτη όπως απαιτούσαν οι Τουρκοκύπριοι από το 1964 (με σχέδιο για δύο ομόσπονδα κράτη).
Όμως... Προσέξτε τις συγκυρίες
1993
Ο Σταύρος Λυγερός από το 1993- αμέσως μετά την εμφάνιση των συνομόσπονδων Ιδεών Γκάλι και τα λεγόμενα ΜΟΕ (μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης) – εμφανίστηκε με το βιβλίο του « Η Κύπρος στα όρια του αφανισμού» και μας πρότεινε διπλή ένωση. Επέκρινα και τότε την πρότασή του με άρθρο μου στην Σημερινή στις 25.5.1993 με τίτλο « Η Ένωση των ελεύθερων περιοχών με την Ελλάδα».  Για όσα έγραψε τότε και έπεσε πολύ έξω αντι να κάνει αυτοκριτική όπως του λέχθηκε σε σχόλιο στο διαδίκτυο, από τον κ. Ε. Μπίλλη, επανήλθε με νέο βιβλίο για διχοτομική λύση δύο κρατών παραχωρώντας αναγνώριση στα τετελεσμένα της εισβολής.
2014
Ποίος  άλλος υποστήριξε «βελούδινο διαζύγιο» ξέρετε;  Ο Τούρκος δημοσιογράφος Γιουσούφ Κανλί σε άρθρο του στην Χουριέτ στις 8 Ιανουαρίου 2014.
Στις  14.2.2014 ακολούθησε ο Στ. Λυγερός με το άρθρο « Ένας άλλος δρόμος» (δημ. και στα Επίκαιρα και στο www.olympia.gr, μεταξύ άλλων)  για κλείσιμο του Κυπριακού στη βάση διχοτομικής διευθέτησης «δύο κρατών» μέσω «βελούδινου ημιδιαζυγίου».  Για το οποίο έγραψα στις 21.2.2014 επικρίνοντας «Αναγνώριση με δύο κράτη – να βοηθηθεί η Τουρκία!»
Στις 14.3.2014 εμφανίστηκε η  Ομάδα Διεθνών Κρίσεων με εισήγηση  λύσης δύο κρατών.
Στις 11 Απριλίου 2014 ο Σταύρος Λυγερός ανάρτησε ξανά στην ιστοσελίδα του στα ΕΠΙΚΑΙΡΑ το άρθρο του  που είχε δημοσιευθεί στην ίδια ιστοσελίδα στις 11 Φεβρουαρίου 2014 με τίτλο « Ένας άλλος δρόμος». Υποστηρίζοντας διχοτομική λύση δύο κρατών.  Το οποίο εντόπισα και έγραψα το άρθρο «Τα δύο κράτη Στ. Λυγερού «revisited”, γιατί;».
Και στο μακρύ κατάλογο των υποστηρικτών των δύο κρατών είναι και ο Αμερικανός πολιτικός Φίλιπ Γκόρτον, ο Βρετανός πρώην Υπουργός Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας Τζάκ Στρό,Τούρκοι αξιωματούχοι και «αξιωματούχοι» του κατοχικού καθεστώτος.
Επίσης ο Τούρκος Σουλτάνος Ερτογάν όταν επισκέφθηκε παρανόμως τα κατεχόμενα πρόσφατα για να μην προσθέσω και τις δηλώσεις Εγκ. Μπαγίς παλαιότερα...
Και σε 3η φάση ο κ. Λυγερός εμφανίστηκε με το βιβλίο του «Αιρετική Λύση» που παραχωρεί κυριαρχία στα κατεχόμενα. Και  όλα αυτά καθώς εντός του 2014 εντατικοποιήθηκαν οι τουρκικές ενέργειες για αναγνώριση με επισκέψεις του ψευτο-αξιωματούχου των κατεχομένων Οζντίλ Ναμί, στο Στέιτ Ντεπάρτμεντ, Φόρειν Όφις και Βρυξέλλες...
Τελευταία συμμετοχή στον κατάλογο των εισηγητών για δύο κράτη από κάποιον Hermes Solomon στην Cyprus Mail στις 23.11.2014 «Has anybody really thought this through?».
"Φίλος μεν Πλάτων αλλά φιλτάτη η αλήθεια"  για να τιμούμε και τον Αριστοτέλη.
Φανούλα Αργυρού  Λονδίνο 23.11.2014

Υ.Γ. Ουσιαστικά μας κάλεσαν να επαναπροσδιορίσουμε τα... σύνορά μας. Να τα μετακινήσουμε από την Κερύνεια στην Πύλα και στο Λήδρα Πάλας!  Να πεταχτούμε έξω και από τον ΟΗΕ δηλαδή!!! Φ.Α.

[Π.τ.Φ.: Εκτός από μικρές διορθωτικές παρεμβάσεις, αφήσαμε το κείμενο με την δομή που μας εστάλη. Οφείλουμε όμως να τονίσουμε ότι, σε προσωπική μας επικοινωνία με τον συναγωνιστή Γιώργο Καραμπελιά, η εντύπωση που αποκομίσαμε είναι ότι δεν συμμερίζεται τις απόψεις του συγγραφέα του βιβλίου Σταύρου Λυγερού για την "αιρετική λύση" του Κυπριακού που τόσο θόρυβο προκάλεσαν. Το παρόν ιστολόγιο σέβεται κάθε άποψη που διατυπώνεται με επιχειρήματα και με ευπρέπεια από πρόσωπα που για χρόνια πρωταγωνιστούν στον χώρο των εθνικών θεμάτων αλλά δεν συμμερίζεται τις υβριστικές και διασπαστικές τοποθετήσεις στα ζητήματα αυτά που όχι μόνο δεν συνεισφέρουν στον διάλογο αλλά μόνο κακό προκαλούν στην ενότητα και το κύρος του πατριωτικού, προοδευτικού χώρου εν όψει των πολύ σημαντικών εξελίξεων που είναι μπροστά μας. ]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου