Σάββατο 25 Μαΐου 2019

Η σημασία των Δημοτικών Εκλογών

Η σημασία των Δημοτικών Εκλογών

«Το εναντιούμενον τω δυναστεύοντι δήμος ωνόμασται»
Θουκυδίδης

του Λεωνίδα Χ. Αποσκίτη,
Υποψήφιου Δημοτικού Συμβούλου με τον Συνδυασμό Αθήνα για την Ελλάδα

Η συμμετοχή στις Αυτοδιοικητικές Εκλογές για τον Δήμο της Αθήνας, υπό τις σημερινές συνθήκες, είναι πολύ πιο σημαντική από όσο νομίζουν όσοι, ξαφνιασμένοι, μας ρωτούν «μα, τι πάθατε και κατεβαίνετε στις Δημοτικές Εκλογές; Τι θα βγει μ’ αυτό;».
Η απάντηση είναι ότι υπάρχουν πολλοί και σοβαροί λόγοι και θ’ αποπειραθώ να εκθέσω τους 7 βασικότερους από αυτούς:

1. Γιατί η σημασία των Αυτοδιοικητικών Εκλογών είναι τεράστια στην διαχρονία του Ελληνισμού, όπως έχει άλλωστε αποδείξει ο «πατέρας» της νεοελληνικής ιστορίας, Κωνσταντίνος Παπαρρηγόπουλος.
Ξεκινώντας από το μινωϊκό κράτος, όταν υπήρχε ο Δάμος, που μετά τους Αχαιούς έγινε ο Δήμος, φθάνουμε στον πατέρα της Αυτοδιοίκησης, τον Κλεισθένη, ο οποίος χώρισε την Αθηναϊκή δημοκρατία σε 100 δήμους.
Η αυτοκρατορία του Μεγ. Αλεξάνδρου στηριζόταν πάνω στην αποκέντρωση και αυτοδιοίκηση των ελληνικών κοινοτήτων.
Τοπική δημοκρατία και αυτοδιοίκηση ήταν άμεσα συνδεδεμένες και στο Βυζάντιο όπου υπήρχαν κοινοτικοί οργανισμοί με αυτοτελή ύπαρξη και άμεσα εκλεγμένες αρχές. Ακόμα και επί Τουρκοκρατίας, το οθωμανικό σύστημα σεβάστηκε την κατά το εθιμικό δίκαιο οργάνωση των κοινοτήτων.

2. Γιατί οι εκλογές αυτές σε τοπικό επίπεδο, πέραν το ότι είναι ζυμωμένες με την κοινοτική μας παράδοση, είναι και ένα πεδίο όπου οι πολίτες μπορούμε να συμπλεύσουμε μακριά από τεχνητές πολώσεις και στείρες ιδεοληψίες. Μας δίνεται έτσι η δυνατότητα να υλοποιήσουμε, σε κάποιο βαθμό, το μέτωπο, το οποίο μέχρι τώρα δεν καταφέραμε να συμπήξουμε αποτελεσματικά όλες οι πατριωτικές αντιμνημονιακές δυνάμεις απέναντι στην γενικευμένη επίθεση που δέχεται η χώρα μας.
Γι’ αυτό, η πρότασή μας και το ψηφοδέλτιο του Συνδυασμού Αθήνα για την Ελλάδα ήταν εξ αρχής ανοικτή σε όλους και συμμετέχουν πολλές προσωπικότητες και αγωνιστές του Δημοκρατικού Πατριωτικού χώρου.

3. Γιατί πρέπει να τιμωρήσουμε το μνημονιακό καρτέλ, στον βαθμό που η κατεδάφιση του κοινωνικού κράτους, η εκχώρηση του δημόσιου πλούτου και η υποθήκευση της κρατικής και ιδιωτικής ιδιοκτησίας στο Υπερταμείο και τους τοκογλύφους έχει λάβει εκρηκτικές διαστάσεις στην πρωτεύουσα του Ελληνισμού, που έχει γίνει το παράσιτο της Παγκοσμιοποίησης.

4. Γιατί απέναντι στην οικογενειοκρατία, τους ναζί και τους υπηρέτες των μνημονίων πρέπει να ορθωθεί μια άλλη αντίληψη που να αντιμετωπίζει τα μεγάλα προβλήματα της Αθήνας -δημογραφικό, μεταναστευτικό, φτωχοποίηση, ασφάλεια και υγεία- με το πρόταγμα ενός νέου συλλογικού οράματος απέναντι στην πολιτισμική υποβάθμιση του εθνομηδενιστικού κατεστημένου.

5. Γιατί πρέπει να πούμε ένα μεγάλο «Όχι» στην παράδοση των κοινωνικών υπηρεσιών του Δήμου στις δεκάδες ΜΚΟ, στην γκετοποίηση και την βίαιη αλλοίωση του χαρακτήρα της πόλης. Μέσα από τοπικές συνελεύσεις και δημοψηφίσματα. Για να μην γίνει η λεηλασία των ταμειακών αποθεματικών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, να μην επιτρέψουμε το ξεπούλημα.

6. Γιατί η σύνδεση της Αθήνας με την Ελλάδα είναι επιτακτική προκειμένου να κάνουμε το πρώτο βήμα για την επόμενη σελίδα της ιστορίας μας. Το πολιτικό τοπίο από την Δευτέρα -μετά τις εκλογές- θα είναι διαφορετικό, θα ανοίξει ένας νέος ιστορικός κύκλος, και θα χρειάζεται μια εναλλακτική πρόταση στην γλώσσα της ψυχής και της αλήθειας.

7. Γιατί, τέλος, δεν μπορούμε να αδρανούμε και να μεμψιμοιρούμε, περιμένοντας το «από μηχανής» μεγάλο μέτωπο, αποφεύγοντας τα ανάλογα ρίσκα.

Όσο για τους θιασώτες της «Αποχής», που δυστυχώς παρασύρουν, πέρα από τους αφασικούς, και κάποιους αγωνιστές του πατριωτικού αντιμνημονιακού κινήματος, αυτοί μου θυμίζουν κάτι παλιούς λαχειοπώλες στην Ομόνοια που πούλαγαν ελπίδα, διαλαλώντας «Έχω ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΜΗΔΕΝ»… Φτάνει πια με το αυτομαστίγωμα, την κατάθλιψη και τον μηδενισμό. Στις Δημοτικές Εκλογές της Αθήνας μπορούμε να κάνουμε ένα υπολογίσιμο βήμα προς την Αναγέννηση της πρωτεύουσας και της χώρας, ψηφίζοντας τον Συνδυασμό Αθήνα για την Ελλάδα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου