Σάββατο 8 Αυγούστου 2020

Τα Βιολογικά Όπλα του Πενταγώνου

 Τα Βιολογικά Όπλα του Πενταγώνου


του Λεωνίδα Χ. Αποσκίτη

Η «μαύρη βιολογία», όπως την αποκαλούν χαρακτηριστικά, είναι μια «ευρισκόμενη στην σκιά» επιστήμη, στην οποία οι μικροοργανισμοί τροποποιούνται γενετικά με μοναδικό σκοπό τη δημιουργία νέων τρομακτικών όπλων.

Όπως λέει ο βιοφυσικός Στήβεν Μπλόκ (Steven Block), καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Stanford, «κάθε τεχνολογία που κάνει δυνατή την εισαγωγή γονιδίων στο DNA μπορεί να χρησιμοποιηθεί, είτε για το καλό είτε για το κακό».

Ο Μπλοκ επισημαίνει ότι οι γενετικοί χάρτες θανατηφόρων ιών, βακτηρίων και άλλων μικροοργανισμών είναι ήδη διαθέσιμοι ευρέως. Πριν από είκοσι περίπου χρόνια, ένα κορυφαίο επιστημονικό περιοδικό δημοσίευσε ολόκληρο τον γενετικό κώδικα για το παθογόνο βακτήριο της χολέρας. Δεκάδες ερευνητές βρίσκονται ήδη στη διαδικασία χαρτογράφησης των γονιδιωμάτων περισσότερων από 100 άλλων μικροβίων - συμπεριλαμβανομένων των βακτηρίων που προκαλούν τον άνθρακα, την πανούκλα και τον τυφοειδή πυρετό.

Οποιοσδήποτε επιστήμονας έχει τάση για την καταστροφή θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει αυτές τις πληροφορίες για να προσπαθήσει να κλωνοποιήσει εξαιρετικά μολυσματικά στελέχη βακτηρίων και ιών, υποστηρίζει ο Μπλοκ.

Επισημαίνει επίσης ότι υπάρχουν πολλοί κακοπληρωμένοι μικροβιολόγοι στον κόσμο που θα ήταν ίσως πρόθυμοι να εργαστούν για αδίστακτους πελάτες –είτε κρατικών είτε ιδιωτικών συμφερόντων- «σχεδιάζοντας» ανίατες ασθένειες στο εργαστήριο, όπως ανθεκτικό στην πενικιλίνη άνθρακα ή «ιούς stealth», οι οποίοι μολύνουν τον ξενιστή αλλά παραμένουν «σιωπηλοί» έως ότου ενεργοποιηθούν από κάποιον εξωτερικό παράγοντα, όπως η έκθεση σε μια κανονικά ακίνδυνη χημική ουσία.

Ο αμερικανικός στρατός παράγει τακτικά θανατηφόρους ιούς, βακτήρια και τοξίνες, παραβιάζοντας άμεσα την Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για την απαγόρευση των βιολογικών όπλων. Η Dilyana Gaytandzhieva είναι Βουλγάρα δημοσιογράφος, ανταποκρίτρια στην Μέση Ανατολή και ιδρύτρια του Arms Watch, η οποία δημοσίευσε, τον Απρίλιο του 2018, μια αποκαλυπτική έρευνα με τίτλο «The Pentagon Bio-Weapons» (Τα Βιολογικά Όπλα του Πενταγώνου) στο αγγλόφωνο πόρταλ South Front. Τα τελευταία δύο χρόνια έχει αποκαλύψει πολλά στοιχεία σχετικά με την προμήθεια όπλων σε τρομοκράτες στη Συρία και το Ιράκ και επικεντρώνεται στην καταγραφή εγκλημάτων πολέμου και παράνομων εξαγωγών όπλων σε ζώνες πολέμου σε όλο τον κόσμο.

Σύμφωνα με τα βασικά στοιχεία της έρευνάς της που παραθέτουμε στην συνέχεια, εκατοντάδες χιλιάδες ανύποπτα άτομα εκτίθενται συστηματικά σε επικίνδυνους παθογόνους μικροοργανισμούς και σε άλλες ανίατες ασθένειες. Επιστήμονες του βιολογικού πολέμου, με διπλωματική κάλυψη, δοκιμάζουν τεχνητούς ιούς σε βιολογικά εργαστήρια του Πενταγώνου σε 25 χώρες σε όλο τον κόσμο. Αυτά τα βιολογικά εργαστήρια των ΗΠΑ χρηματοδοτούνται από την Υπηρεσία Μείωσης Αμυντικής Απειλής (DTRA), στο πλαίσιο ενός στρατιωτικού προγράμματος 2,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων –του Προγράμματος Συνεργατικής Βιολογικής Συμμετοχής-, και, καθόλου τυχαία, βρίσκονται σε χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, όπως η Γεωργία και η Ουκρανία, στην Μέση Ανατολή, την Νοτιοανατολική Ασία και την Αφρική.

Ο εντομολογικός πόλεμος είναι ένας τύπος βιολογικού πολέμου που χρησιμοποιεί έντομα για τη μετάδοση ασθενειών. Το Πεντάγωνο φέρεται να έχει πραγματοποιήσει τέτοιες εντομολογικές δοκιμές στη Γεωργία και τη Ρωσία. Το 2014, το Lugar Center ήταν εξοπλισμένο με εγκατάσταση για έντομα και ξεκίνησε ένα πρόγραμμα βιολογικού πολέμου στη Γεωργία και τον Καύκασο».

Το αποτέλεσμα ήταν η Τιφλίδα να γεμίσει από μύγες που τσιμπούσαν σαν σκνίπες (φλεβοτομίνες) από το 2015 και οι οποίες ζουν σε εσωτερικούς χώρους, π.χ. στο μπάνιο, όλο το χρόνο, πράγμα που δεν ήταν τυπική συμπεριφορά αυτών των ειδών στη Γεωργία στο παρελθόν (συνήθως η περίοδος πτήσης τους είναι εξαιρετικά σύντομη - από Ιούνιο έως Σεπτέμβριο). Οι ντόπιοι παραπονιούνται ότι τσιμπήθηκαν από αυτές τις πρόσφατα εμφανισμένες μύγες ενώ ήταν γυμνοί στα μπάνια τους. Οι μύγες αυτές έχουν επίσης ισχυρή αντίσταση στο κρύο και μπορούν να επιβιώσουν ακόμη και σε θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν στα βουνά.

Η DTRA έχει χρηματοδοτήσει 11 βιο-εργαστήρια στην πρώην Σοβιετική Ουκρανία, που συνορεύει με τη Ρωσία. Η Ουκρανία δεν έχει κανέναν έλεγχο στα στρατιωτικά βιο-εργαστήρια στην επικράτειά της. Σύμφωνα με τη συμφωνία του 2005 μεταξύ του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ και του Υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας, η ουκρανική κυβέρνηση απαγορεύεται να αποκαλύψει δημόσια ευαίσθητες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα των ΗΠΑ.

Μεταξύ των διμερών συμφωνιών ΗΠΑ και Ουκρανίας είναι και η ίδρυση του Κέντρου Επιστήμης και Τεχνολογίας στην Ουκρανία (STCU) - ενός διεθνούς οργανισμού που χρηματοδοτείται κυρίως από την αμερικανική κυβέρνηση και λειτουργεί υπό διπλωματικό καθεστώς.

Στην Ουκρανία, το 2016, αναφέρθηκαν 115 περιστατικά αλλαντίασης, με 12 θανάτους. Το 2017, το Υπουργείο Υγείας της Ουκρανίας επιβεβαίωσε 90 νέες περιπτώσεις, με 8 θανάτους, δηλητηρίασης από τοξίνη αλλαντίασης (μία από τις πιο δηλητηριώδεις βιολογικές ουσίες που γνωρίζουμε). Οι τοπικές υγειονομικές αρχές και η αστυνομία ξεκίνησαν σχετική έρευνα. Τα βιολογικά εργαστήρια του Πενταγώνου στην Ουκρανία ήταν μεταξύ των πρωταρχικών υπόπτων, καθώς η τοξίνη αλλαντίασης είναι ένας από τους παράγοντες βιοτρομοκρατίας που έχουν ήδη παραχθεί σε εγκαταστάσεις βιολογικών όπλων του Πενταγώνου στις ΗΠΑ. Η DTRA έχει απεριόριστη πρόσβαση στα ρωσο-γεωργιανά σύνορα, στα πλαίσια ενός απόρρητου στρατιωτικού προγράμματος, το οποίο εξελίσσεται παράλληλα στον Λίβανο, την Ιορδανία, την Λιβύη και την Συρία. Το πρόγραμμα πειραματίζεται με γενετικά τροποποιημένα έντομα για να μεταφέρουν γενετικά τροποποιημένους ιούς!... Πολίτες της περιοχής παρατήρησαν το 2017 μία μη επανδρωμένη πτητική συσκευή (drone) να ψεκάζει με αυτά. Το Πεντάγωνο έχει επενδύσει τουλάχιστον 65 δισεκατομμύρια δολάρια σε 7 ερευνητικές ομάδες για να αναπτύξουν εργαλεία για μηχανική γονιδίων σε έντομα, τρωκτικά και βακτήρια.

Η Γεωργία είναι μια χώρα που έχει μεταβληθεί σε πεδίο δοκιμών αμερικανικών βιολογικών όπλων. Το Lugar Center είναι το βιολογικό εργαστήριο του Πενταγώνου στην Γεωργία. Απέχει μόλις 17 χλμ από την αμερικανική στρατιωτική αεροπορική βάση Vaziani στην πρωτεύουσα της χώρας, Τιφλίδα. Επιφορτισμένοι με το στρατιωτικό πρόγραμμα είναι βιολόγοι από την αμερικανική στρατιωτική Ιατρική Ερευνητική Μονάδα - Γεωργίας (USAMRU-G) μαζί με ιδιώτες «εργολάβους». Το Εργαστήριο Επιπέδου Βιο-ασφάλειας 3 είναι προσβάσιμο μόνο σε πολίτες των ΗΠΑ με ειδική άδεια ασφαλείας. Τους παρέχεται διπλωματική ασυλία βάσει της Συμφωνίας ΗΠΑ-Γεωργίας του 2002 για την αμυντική συνεργασία.

Οι πληροφορίες που λαμβάνονται από το ομοσπονδιακό μητρώο συμβάσεων των ΗΠΑ διευκρινίζουν ορισμένες από τις στρατιωτικές δραστηριότητες στο Lugar Center - μεταξύ των οποίων έρευνα για βιολογικούς παράγοντες (άνθρακα, τουλαραιμία - μία οξεία λοιμώδη νόσο που μοιάζει με την πανώλη κ.ά.) και ιογενείς νόσους (π.χ. αιμορραγικός πυρετός Κριμαίας-Κονγκό) και συλλογή βιολογικών δειγμάτων για μελλοντικά πειράματα.

Η DTRA έχει αναθέσει σε μεγάλο βαθμό το έργο του στρατιωτικού προγράμματος σε ιδιωτικές εταιρείες, οι οποίες δεν λογοδοτούν στο Κογκρέσο και οι οποίες μπορούν να λειτουργούν πιο ελεύθερα και να παρακάμπτουν τους κανόνες του νόμου. Αυτή η πρακτική χρησιμοποιείται συχνά από τη CIA για την κάλυψη των πρακτόρων της. Τρεις ιδιωτικές αμερικανικές εταιρείες εργάζονται στο αμερικανικό βιολογικό εργαστήριο στην Τιφλίδα - οι CH2M Hill, Battelle και Metabiota. Εκτός από το Πεντάγωνο, αυτοί οι ιδιωτικοί «εργολάβοι» πραγματοποιούν έρευνα για τη CIA και για διάφορες άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες.

Στην CH2M Hill έχουν ανατεθεί συμβάσεις της DTRA 341,5 εκατομμυρίων δολαρίων, στο πλαίσιο του προγράμματος του Πενταγώνου για βιολογικά εργαστήρια στη Γεωργία, την Ουγκάντα, την Τανζανία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν, τη Νοτιοανατολική Ασία.

Η Battelle, ως υπεργολάβος 59 εκατομμυρίων δολαρίων στο Lugar Center, έχει εκτεταμένη εμπειρία στην έρευνα επί βιολογικών παραγόντων, καθώς η εταιρεία έχει ήδη εργαστεί στο Πρόγραμμα Βιολογικών Όπλων των ΗΠΑ βάσει 11 προηγούμενων συμβάσεων με τον αμερικανικό στρατό (1952-1966).

Η ιδιωτική εταιρεία εκτελεί εργασίες για τα βιολογικά εργαστήρια της DTRA του Πενταγώνου στο Αφγανιστάν, την Αρμενία, τη Γεωργία, την Ουγκάντα, την Τανζανία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν και το Βιετνάμ. Η Battelle διεξάγει έρευνα, ανάπτυξη, δοκιμή και αξιολόγηση χρησιμοποιώντας τόσο εξαιρετικά τοξικά χημικά όσο και υψηλού βαθμού παθογόνους βιολογικούς παράγοντες για ένα ευρύ φάσμα αμερικανικών κυβερνητικών υπηρεσιών. Της έχουν ανατεθεί ομοσπονδιακές συμβάσεις συνολικά 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων περίπου και κατατάσσεται 23η στη λίστα των 100 κορυφαίων εταιρειών, συμβαλλομένων με την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Η Battelle λειτουργεί την τελευταία δεκαετία ένα Άκρως Απόρρητο Βιολογικό Εργαστήριο (το National Biodefense Analysis and Countermeasures Center – NBACC) στο Fort Detrick του Μέριλαντ με σύμβαση του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας (DHS) των ΗΠΑ.

Στην αμερικανική εταιρεία Metabiota Inc. έχει ανατεθεί ομοσπονδιακή σύμβαση 18,4 εκατομμυρίων δολαρίων στο πλαίσιο του προγράμματος DTRA του Πενταγώνου στη Γεωργία και την Ουκρανία για επιστημονικές και τεχνικές συμβουλευτικές υπηρεσίες. Οι υπηρεσίες της Metabiota περιλαμβάνουν παγκόσμια έρευνα βιολογικών απειλών επί του πεδίου, ανακάλυψη παθογόνων, απόκριση σε ξέσπασμα επιδημιών και κλινικές δοκιμές. Η Metabiota Inc. είχε συμβληθεί από το Πεντάγωνο για να εκτελέσει εργασίες για την DTRA πριν και κατά τη διάρκεια της κρίσης του Έμπολα στη Δυτική Αφρική και έλαβε 3,1 εκατομμύρια δολάρια (2012-2015) για εργασία στη Σιέρρα Λεόνε - μία από τις χώρες στο επίκεντρο της επιδημίας του Έμπολα.


Εκτός από την γονιδιακή επεξεργασία σε έντομα και στους ιούς που αυτά μεταδίδουν, το Πεντάγωνο θέλει να «πειράξει» και τους ανθρώπους. Το Πρόγραμμα Εξελιγμένων Εργαλείων Μηχανικής Γονιδίων των Θηλαστικών (Advanced Tools for Mammalian Genome Engineering Project) της DARPA (Υπηρεσία Έρευνας Προηγµένων Αµυντικών Προγραµµάτων) επιδιώκει να δημιουργήσει μια βιολογική πλατφόρμα μέσα στο ανθρώπινο σώμα, χρησιμοποιώντας την για να παρέχει νέες γενετικές πληροφορίες και, επομένως, να αλλάξει τους ανθρώπους σε επίπεδο DNA.

Μεταξύ 2008 και 2014, οι Ηνωμένες Πολιτείες επένδυσαν περίπου 820 εκατομμύρια δολάρια σε έρευνα για τη συνθετική βιολογία, με τον τομέα της Άμυνας να αποτελεί σημαντικό χρηματοδότη. Τα περισσότερα από τα στρατιωτικά πρότζεκτ στη συνθετική βιολογία είναι απόρρητα, μεταξύ των οποίων και μια σειρά από διαβαθμισμένες μελέτες από την μυστική ομάδα στρατιωτικών συμβούλων των ΗΠΑ JASON (πρόκειται για μια ανεξάρτητη επιστημονική ομάδα που παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες στην κυβέρνηση των ΗΠΑ σε θέματα επιστήμης και τεχνολογίας της άμυνας) - π.χ. Αναδυόμενοι Ιοί και Επεξεργασία Γονιδιώματος για το Πεντάγωνο και Συνθετικοί Ιοί για το Εθνικό Κέντρο Αντιτρομοκρατίας.

Το εθνοτικό βιολογικό όπλο (βιογενετικό όπλο) είναι ένα θεωρητικό όπλο που στοχεύει κυρίως να βλάψει άτομα συγκεκριμένων εθνοτήτων ή γονότυπων. Αν και επίσημα η έρευνα και η ανάπτυξη εθνοτικών βιο-όπλων δεν έχει ποτέ επιβεβαιωθεί δημοσίως, έγγραφα δείχνουν ότι οι ΗΠΑ συλλέγουν βιολογικό υλικό από συγκεκριμένες εθνικές ομάδες – π.χ. Ρώσους και Κινέζους.

Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ συλλέγει συγκεκριμένα ρωσικά RNA και δείγματα αρθρικού ιστού, προκαλώντας φόβους στη Μόσχα για ένα κρυφό αμερικανικό πρόγραμμα εθνοτικών όπλων.

Ο συγγραφέας και ερευνητής Larry Romanoff, συχνός συνεργάτης του εναλλακτικού Κέντρου Ερευνών για την Παγκοσμιοποίηση (Global Research), ο οποίος ζει στην Σαγκάη και διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Fudan της πόλης, σε μια εκτενή ανάλυσή του αποδομεί την αμερικανική εκδοχή, ότι ο κορωνοϊός είναι «κινέζικος», και ισχυρίζεται ότι θα μπορούσε να προέρχεται από τις ΗΠΑ, δεδομένου ότι η χώρα αυτή είναι η μόνη στην οποία είναι γνωστό ότι υπάρχουν και τα πέντε είδη κορονοϊού, που έχουν ανιχνευθεί στις πληττόμενες χώρες. Σε παρόμοια συμπεράσματα καταλήγουν Ιάπωνες, Ταϊβανέζοι και Νοτιοκορεάτες επιδημιολόγοι, καθώς και ένας υψηλού επιπέδου Ιταλός ιολόγος, ο Giuseppe Remuzzi μέσα από διάφορα ερευνητικά δημοσιεύματα. Το ενδεχόμενο μιας σκόπιμης μετάδοσης του ιού φαίνεται αρκετά ισχυρό τόσο στην Κίνα και τις χώρες της Ασίας, όσο και την Ιταλία. Για του λόγου το αληθές, αν κοιτάξουμε τον χάρτη των περιοχών που επλήγησαν από τον ιό στην Ιταλία, θα βρούμε μια στρατιωτική βάση των ΗΠΑ σε απόσταση αναπνοής από όλα αυτά τα σημεία!

 

Δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Hellenic Nexus τ.154, Μάϊος 2020

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου