Κυριακή, 10 Απριλίου 2016

Δεν αντέχει άλλη λιτότητα η Ελλάδα

Δεν αντέχει άλλη λιτότητα η Ελλάδα

Η ανθρωπιστική κρίση που υποβόσκει
του Λεωνίδα Χ. Αποσκίτη
Στην ειδική σελίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (Office of the High Commissioner) δημοσιεύτηκε στις 29 Φεβρουαρίου Έκθεση του ειδικού εμπειρογνώμονα του ΟΗΕ Pablo Juan Bohoslavsky για την υπάρχουσα οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα με εκτεταμένη αναφορά στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έχουν σημειωθεί. Το σχετικό λινκ του ΟΗΕ, όπου μπορεί να διαβάσει κανείς ολόκληρη την έκθεση, www.ohchr.org/EN/Countries/ENACARegion/Pages/GRIndex.aspx, είναι η σελίδα που αφορά την Ελλάδα.
Ο Pablo Juan Bohoslavsky έχει κάνει σπουδές στο Διεθνές Δίκαιο στην Αργεντινή και την Ισπανία και διορίστηκε Ανεξάρτητος Εμπειρογνώμονας του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στις 8 Μαΐου 2014. Επισκέφθηκε την Ελλάδα μεταξύ 30 Νοεμβρίου και 8 Δεκεμβρίου 2015 και στην έκθεσή του τονίζει ότι υπονομεύεται η ελληνική κοινωνία από την έλλειψη ελαστικότητας και γενναιότητας να βρεθεί μια συμφωνία που θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Στις 2 Ιουνίου 2015, ο Bohoslavsky, αναφερόμενος στους Ευρωπαϊκούς θεσμούς και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δήλωσε: «Τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν πρέπει να σταματούν στο κατώφλι των διεθνών οργανισμών», χαιρετίζοντας την σύσταση της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους του Ελληνικού κοινοβουλίου από την Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Στις 6 Ιουλίου 2015, ο ίδιος είπε σε δημοσιογράφους στο Πεκίνο, όπου βρισκόταν, ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να υποστεί περαιτέρω λιτότητα και η λιτότητα που εφαρμόστηκε στους Έλληνες δεν απέδωσε. (Business Insider, Ιουλίου 2015, «Greece cant take more austerity»)
Στα πλαίσια της οικονομικής κρίσης της Ελλάδας, υποβόσκει μια ανθρωπιστική κρίση αλλά και κρίση στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, επισημαίνει στην Έκθεσή του ο Bohoslavsky.
Ο Pablo Juan Bohoslavsky
Και συνεχίζει: «Όταν επιβάλλονται τέτοια δραστικά διαρθρωτικά μέτρα, τα κράτη-δανειστές και τα δανειζόμενα, όπως και το ΔΝΤ, έχουν υποχρέωση να συμμορφώνονται στο διεθνές δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» και να κατοχυρώνουν την δυνατότητα κάθε πολίτη να απολαμβάνει το ελάχιστο επίπεδο των δικαιωμάτων αυτών.
Όπως διαπιστώνει η Έκθεση, οι δαπάνες του τομέα Δημόσιας Υγείας μειώθηκαν κατά 42,5% μέσα στα 5 μνημονιακά χρόνια, ενώ την ίδια περίοδο οι ανάγκες για δημόσια περίθαλψη αυξήθηκαν, καθώς πολλοί πολίτες δεν μπορούν να πληρώσουν για ιδιωτική περίθαλψη. Διαπιστώνει επίσης πολύ μεγάλες περικοπές στον τομέα της εκπαίδευσης και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, που περιλαμβάνουν μειώσεις δαπανών στην αστυνόμευση, την δικαιοσύνη, τον πολιτισμό, τις θρησκευτικές λειτουργίες, την στέγαση και τις κοινοτικές παροχές.
Η έκθεση εκτιμά ότι από την αρχή του προγράμματος έχουν κλείσει 230.000 μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, πράγμα που σημαίνει 600.000 θέσεις εργασίας χαμένες. Ο δημόσιος τομέας έχει συρρικνωθεί (μέχρι τον περασμένο Νοέμβριο) κατά 26% με 235.000 περίπου λιγότερους υπαλλήλους. Η ανεργία δεν προβλέπεται να μειωθεί μέχρι το 2017.
Πάνω από ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας έχουν χαθεί από την αρχή της κρίσης με αποτέλεσμα έναν πρωτοφανή δείκτη ανεργίας 27,5% (που έπεσε ανεπαίσθητα στα 24% κατά το τρίτο τρίμηνο του 2015), με την ανεργία των γυναικών κατά 6,5% υψηλότερη των ανδρών και την ανεργία των νέων (από 15-24 ετών) να φθάνει στο απαράδεκτο επίπεδο του 48,8%, υπονομεύοντας το μέλλον μιας ολόκληρης γενιάς.
Ο ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας ανησυχεί για το ότι η μείωση κατά 32% του ελάχιστου μισθού των νέων εργαζομένων δεν επαρκεί για την αξιοπρεπή διαβίωση αυτών και των οικογενειών τους και παραβιάζει το Άρθρο 7 της Διεθνούς Συνθήκης για τα Οικονομικά, Κοινωνικά και Πολιτιστικά Δικαιώματα. Ανησυχεί, επίσης, για το ότι 3,9 εκατομμύρια στην Ελλάδα, το36% του πληθυσμού, βρίσκονται στα όρια της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Το 1,13 εκατομ. Ελλήνων μπορούν να θεωρηθούν ως απόλυτα φτωχοί.
Η Έκθεση διαπιστώνει στενή σχέση μεταξύ της εισοδηματικής φτώχειας και της άρνησης των κοινωνικών και οικονομικών δικαιωμάτων. Ο αριθμός των ανθρώπων που δεν μπορούν να θερμάνουν τα σπίτια τους διπλασιάστηκε από το 2010 μέχρι το 2014 από το 15,4% στο 32,9%. Επίσης, το 43,1% των φτωχών νοικοκυριών αναγκάζονται να στριμώχνονται σε σπίτια με πολλά άτομα. Ένας εκτιμώμενος αριθμός 2,5 εκατομ. πολιτών δεν έχουν καμμία ιατρική ασφάλιση. Ο αριθμός των ατόμων που ανέβαλαν μια ιατρική εξέταση επειδή ήταν ακριβή αυξήθηκε τα χρόνια της κρίσης κατά 85%. Ο δείκτης αυτοκτονιών και των ψυχικών διαταραχών επίσης αυξήθηκε σημαντικά ως συνέπεια των μέτρων λιτότητας των μνημονίων.
Η Έκθεση καταλήγει ότι τα κοινωνικά και οικονομικά δικαιώματα έχουν καταπατηθεί με ραγδαίο ρυθμό, ειδικότερα το δικαίωμα στην εργασία, στην κοινωνική ασφάλιση και στην υγεία.
«Οι ολέθριες επιπτώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι αποτέλεσμα που επιβλήθηκε από ένα αόρατο χέρι  για το οποίο δεν έχουν ευθύνη τα κράτη ή οι διεθνείς οργανισμοί καθώς και ιδιωτικά  και δημόσια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα εντός και εκτός Ελλάδας. Κατ’αρχάς θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ανευθυνότητα δανειστών και δανειοληπτών συνέβαλε σημαντικά στην οικονομική κρίση στην Ελλάδα. Δεύτερον, τα μέτρα λιτότητας δεν εμβάθυναν  μόνο σημαντικά την οικονομική κρίση , αλλά μειώνοντας τις δαπάνες κοινωνικής προστασίας και δημόσιας υγείας υπονόμευσαν τα δικαιώματα στην κοινωνική ασφάλιση, την πρόνοια και την  υγεία».
Η εξαιρετικά σημαντική αυτή Έκθεση του ΟΗΕ για την Ελλάδα δεν αξιοποιήθηκε από κανένα κοινοβουλευτικό κόμμα ή άλλον δημόσιο φορέα. Αντίθετα, αποσιωπήθηκε, με ευθύνη και των ΜΜΕ, ένα ισχυρότατο όπλο για την πατρίδα μας απέναντι στην εγκληματική συμπεριφορά των δανειστών-οικονομικών δολοφόνων. Θα πρέπει να προβληματιστούμε σοβαρά για το τι συμβαίνει στην Ελλάδα, πέρα από την ανικανότητα και ενδοτικότητα του πολιτικού προσωπικού της, πριν είναι πολύ αργά.

2 σχόλια:

 1. "Δεν αντέχει άλλη λιτότητα η Ελλάδα". Το συμπέρασμα, από το 2012, ανταποκρίνεται απόλυτα στην πραγματικότητα. Αλλά, όμως, η λιτότητα όχι απλώς συνεχίζεται απτόητη, αλλά επιπλέον και εντείνεται, έτσι που να έχει προ πολλού καταργήσει τα ανθρώπινα δικαιώματα, στη χώρα μας (όπως άλλωστε αναγνωρίστηκε σε πρόσφατη απόφαση τμήματος του ΟΗΕ). Το ερώτημα, ωστόσο, είναι προς ποιον ή προς ποιους απευθύνεται αυτό το, οπωσδήποτε, κοινότοπο συμπέρασμα. Αν απευθύνεται προς τους δανειστές/εταίρους, πρόκειται για ματαιοπονία, εφόσον φυσικά το γνωρίζουν, αλλά όχι μόνον δεν το λαμβάνουν υπόψη, αλλά και καταστρώνουν σχέδια για το πως θα επιβάλλουν πρόσθετα μέτρα που να περιέχουν ολοένα μεγαλύτερη. ποσότητα αίματος.Δεδομένου ότι οι διαπραγματεύσεις είναι διμερείς, οι μοναδικοί συνομιλητές των δανειστών είναι η ελληνική κυβέρνηση και συνεπώς και οι μοναδικοί αποδέκτες του παραπάνω αυτού οδυνηρού συμπεράσματος, εκτός των δανειστών. Αλλά, θα πρέπει πια να έχει γίνει πλήρως συνειδητό, ότι οι κυβερνητικοί, όλοι των τελευταίων περίπου 7 ετών, δεν τολμούν, φοβούνται, διακατέχονται από φρούδες ελπίδες ή και κάτι άλλο ενδεχομένως, αλλά πάντως, απλώς είναι μάλλον πεπεισμένοι και προσπαθούν να πείσουν και τον ελληνικό λαό ότι "διαπραγματεύονται σκληρά" και ότι επιπλέον "έχουν επιτυχίες", ενώ στην πραγματικότητα, με κάθε νέα συμφωνία, κάτω από την οποίαν βάζουν την υπογραφή τους, αυξάνει η ταχύτητα με την οποίαν οδηγούν την Ελλάδα σε ολοκληρωτικό αφανισμό.

  Έχω και εγώ τον πειρασμό να γράφω άρθρα, και φυσικά διαβάζω συχνά εξαιρετικές αναλύσει άλλων, παρότι το γνωρίζω ότι "λύση δεν υπάρχει" αν δεν αλλάξουμε πορεία. Η παρούσα, όμως, κυβέρνηση, παρότι άρχισε σωστά τις εξαγγελίες της, έχει από καιρό προσαρμοστεί με τα συμφέροντα των δανειστών, προφανώς επειδή πιστεύει ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος, και βέβαια "χαίρει της απόλυτης εκτίμησής τους" εφόσον ακόμη διατηρεί την έστω χλωμή δόξα παλαιότερων ημερών, και για αυτό περνά με μεγαλύτερη ευχέρεια τα δολοφονικά τους σχέδια.
  Αλλά, και αν μπλοκάρουν οι "διαπραγματεύσεις" και προκηρυχτούν εκλογές, ο ελληνικός λαός ουδέν δικαιούται να ελπίζει, εφόσον σύσσωμη κυβέρνηση και αντιπολίτευση πιστεύουν ότι εκτός μνημονίων και εκτός Ευρωζώνης κυριαρχεί το απόλυτο σκοτάδι ενός Αρμαγεδδών.

  Αυτά, για να συνειδητοποιήσουμε, όσοι πιστεύουμε ότι με αναλύσεις, άρθρα, ημερίδες, βιβλία κάνουμε κάτι. Δυστυχώς, δεν κάνουμε τίποτε, αν αυτοί που μας κυβερνούν δεν πειστούν ότι παραμένοντας στον λάκκο των λεόντων είναι βέβαιο ότι θα μας κατασπαράξουν, και αν δεν προσπαθήσουμε, με κίνδυνο, με δυσκολίες, με δάκρυα, αλλά και με ελπίδα, να βγούμε έξω και να σωθούμε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Όλα όσα λέει η "πρύτανις" των Ελλήνων πατριωτών οικονομολόγων είναι σωστά, εκτός από την τελευταία παράγραφο.
  Πως είναι δυνατόν αυτοί π"ου μας κυβερνούν να "πειστούν να βγούμε από τον λάκκο των λεόντων και να σωθούμε" όταν όλοι τους έχουν προσαρμοστεί με τα συμφέροντα των δανειστών, δεν τολμούν, φοβούνται ή απλώς "είναι πεπεισμένοι ότι ότι εκτός μνημονίων και εκτός ευρωζώνης κυριαρχεί το απόλυτο σκοτάδι και ο Αρμαγεδδών."
  Μήπως είναι πιο λογικό να πούμε ότι στην Ελλάδα έχει ήδη συντελεστεί μια οικονομική γενοκτονία από την οποία δεν μπορούμε πλέον να σωθούμε, μας έχουν ήδη "κατασπαράξει" τον κοινωνικό ιστό, και δεν έχουμε το δικαίωμα να ζητήσουμε από τον εξουθενωμένο λαό κι "άλλες προσπάθειες, κινδύνους, δυσκολίες δάκρυα και αίμα" για ακόμη περισσότερη αβεβαιότητα και φρούδες ελπίδες ότι θα προλάβουμε τον τελικό αφανισμό μας;
  Μήπως είναι καιρός να πάρουμε πίσω το αίμα που μας ρούφηξαν επι 7 χρόνια, να διεκδικήσουμε απελευθέρωση από το ζυγό αποικίας χρέους, επανορθώσεις για όλα τα εγκλήματα που έχουν συντελεστεί, και, φυσικά, ανατροπή του καθεστώτος εσωτερικής κατοχής που μας έφερε ως εδώ; Αυτά έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να συμβούν από την αλλαγή "νοοτροπίας" των "ελέω τρόικα" κυβερνούντων.

  ΑπάντησηΔιαγραφή