Κυριακή 1 Μαΐου 2016

Η Ορθόδοξη Υπερδύναμη

Η Ορθόδοξη Υπερδύναμη

Με μεγάλη προσέλευση πιστών, ιδιαίτερη μεγαλοπρέπεια και κατάνυξη  έγινε η Ανάσταση σε όλη την Ρωσσία.
Ειδικά στην Μόσχα, οι καθεδρικοί ναοί ήταν κατάμεστοι από χιλιάδες πιστούς που παρακολούθησαν την θεία λειτουργία και αντάλλαξαν ευχές για το Χριστός Ανέστη!
Στον Καθεδρικό Ναό του Σωτήρος στην Μόσχα, χοροστατούντος του Πατριάρχη Κύριλλου, παρευρέθηκε η ρωσσική ηγεσία με επικεφαλής τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τον πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεφ, συμβολίζοντας την δύναμη που δίνει η Ορθόδοξη πνευματικότητα στην σημερινή Ρωσσία για να σταθεί απέναντι στις προκλήσεις της Νέας Τάξης.

Από χθες τα μεσάνυχτα και μετά τη λειτουργία της Ανάστασης, οι Μοσχοβίτες κατέκλεισαν τους δρόμους της πρωτεύουσας κρατώντας στα χέρια κεράκια με το Άγιο Φως. Χιλιάδες πιστοί γέμισαν τους ναούς για να τους ευλογήσουν τα κόκκινα αυγά τους, το κουλίτς (είδος πασχαλινού ψωμιού) και το πάσχα (ένα επιδόρπιο από λευκό τυρί, βούτυρο, φρέσκια κρέμα και ζάχαρη), τα παραδοσιακά πασχαλινά εδέσματα στη Ρωσία.
«Οι παραδόσεις που εμείς έχουμε αυτή τη στιγμή, τις τηρούμε εδώ και αιώνες» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο ιερέας Ιλία, που λειτουργεί σε μια εκκλησία της Μόσχα.
«Για τους Ρώσους, πρόκειται για μία πολύ μεγάλη εορτή. Εξομολογούμαστε, λαμβάνουμε τη Θεία Κοινωνία» εξήγησε μια πιστή, η Λουντμίλα Αμπράμτσοβα.
«Είναι η γιορτή της ρωσικής μας ψυχής» πρόσθεσε η συνταξιούχος ηλικίας 60 ετών. 
[ΑΠΕ-ΜΠΕ- Γαλλικό Πρακτορείο Μόσχα, Russian Federation]

Το ντοκυμανταίρ «Ορθόδοξη Ρωσσία» είναι ένα ιδιαίτερο οδοιπορικό στην ρωσσική Βυζαντινή Αγιογραφία και Τέχνη, τις βάσεις της οποίας έθεσαν ο Έλληνας Θεοφάνης και ο μαθητής του, Αντρέϊ Ρουμπλιώφ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου