Παρασκευή 3 Ιουνίου 2016

Θεραπευτικές ιδιότητες έχει το Αρκαδικό Ελαιόλαδο της Γορτυνίας, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια

Θεραπευτικές ιδιότητες έχει το Αρκαδικό Ελαιόλαδο της Γορτυνίας, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια

Δρα ευεργετικά στην πρόληψη καρδιοπαθειών και ορισμένων μορφών καρκίνου
Σύμφωνα με τον Όμηρο, η καλλιέργεια της ελιάς στην Ελλάδα είχε προϊστορία 10.000 χρόνων. Κατά την αρχαία ελληνική ιστορία, ο θεός της θάλασσας Ποσειδώνας και η θεά της σοφίας Αθηνά διαγωνίστηκαν για το ποιος θα δώσει το όνομά του στην νέα πόλη της Αττικής. Τότε, η Αθηνά βύθισε την λόγχη της στο έδαφος και την μετέτρεψε σε ελιά -ένα υπεραιωνόβιο δένδρο που πρόσφερε τροφή και γιάτρευε τις πληγές. Αποφασίστηκε λοιπόν από τους κριτές ότι η ελιά ήταν περισσότερο πολύτιμη για τους κατοίκους της Αττικής και η νέα πόλη ονομάστηκε Αθήνα, προς τιμήν της θεάς.
Ένα εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδο, που παράγεται από συγκεκριμένη ποικιλία ελιάς στην περιοχή κυρίως της Γορτυνίας και σε κάποια χωριά της Ορεινής Ολυμπίας, αποδείχθηκε επιστημονικά, από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, ότι λειτουργεί ευεργετικά συμβάλλοντας στην πρόληψη της στεφανιαίας νόσου και ορισμένων μορφών καρκίνου.
Πρόκειται για την ποικιλία ελιάς με την τοπική ονομασία «Χωραΐτικη», που καλλιεργείται στη Γορτυνία από τα χωριά της Καρύταινας μέχρι την περιοχή της Θέλπουσας και Κοντοβάζαινας καθώς και σε τμήμα της Ορεινής Ολυμπίας, με ιδιαίτερο χαρακτηριστικό την πικρή γεύση του ελαιολάδου.
Σύμφωνα με την έρευνα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, απεδείχθη ότι το λάδι που παράγεται στην συγκεκριμένη περιοχή εμπεριέχει, σε μεγαλύτερο ποσοστό από άλλα λάδια της χώρας, την ουσία «ελαιοαλακάνθη», η οποία διαθέτει, σύμφωνα πάντα με τις επιστημονικές έρευνες, φαρμακευτικές ιδιότητες.
Τα αποτελέσματα της επιστημονικής έρευνας παρουσιάζονται αυτές τις ημέρες σε συνέδριο για την ελιά που πραγματοποιείται στην Αρχαία Ολυμπία, και σήμερα το απόγευμα θα γίνουν βραβεύσεις παραγωγών.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας Βαγγέλης Γιαννακούρας με δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τόνισε ότι «οι δύο Περιφερειακές Ενότητες της Αρκαδίας και της Ηλείας εκτός από κοινά γεωγραφικά χαρακτηριστικά, διαθέτουν ένα ελαιόλαδο που εν τοις πράγμασι, αποδείχθηκε επιστημονικά, πως μπορεί να φέρει ανάπτυξη και πλούτο στην Γορτυνία και στην Ηλεία, εάν αξιοποιήσουμε και αναδείξουμε το συγκριτικό αυτό πλεονέκτημα και τις μοναδικές φαρμακευτικές του ιδιότητες, που προέρχονται από την πικρή γεύση του».
Πρόσθεσε ακόμη, ότι «ο πρωτογενής τομέας στην Αρκαδία έχει μέλλον, διότι μετά την καλλιέργεια τα τελευταία χρόνια και τη δημιουργία του πρώτου εργοστασίου, του μοναδικού που εγκαινιάστηκε τα τελευταία χρόνια της κρίσης στη χώρα και επεξεργάζεται το αρκαδικό και ολύμπιο ρόδι, τώρα επιστημονικά αποδεικνύεται ότι ο τόπος μας και οι κλιματολογικές συνθήκες φέρνουν στο προσκήνιο άλλο ένα εξαιρετικής ποιότητας προϊόν, το ελαιόλαδό μας, που διαθέτει μοναδικά χαρακτηριστικά».
Τόνισε δε, πως, «δεν είναι τυχαίο το αναγεννησιακό κίνημα «Αρκαδία» που εδράζεται όχι τόσο στους ανθρώπους όσο στο φυσικό περιβάλλον της Αρκαδίας», προσθέτοντας πως η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα προωθήσει το προϊόν αυτό και θα ενισχύσει τους παραγωγούς στην μεγάλη προσπάθεια για εξωστρέφεια του προϊόντος ώστε να κατακτήσει τις διεθνείς αγορές, βοηθώντας παράλληλα τόσο τους Αρκάδες και Ηλείους καλλιεργητές, όσο και τους καταναλωτές, προστατεύοντας την υγεία τους».


[Πηγή: arcadiaportal.gr, 03/06/2016]
Δείτε περισσότερα: patrisnews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου