Παρασκευή 10 Ιουνίου 2016

Δίστομο: 72 χρόνια από την σφαγή 218 κατοίκων από τους Γερμανούς ναζί

Δίστομο: 72 χρόνια από την σφαγή 218 κατοίκων από τους Γερμανούς ναζί

Στις 10 Ιουνίου 1944 οι Γερμανοί μπήκαν στο Δίστομο και σε αντίποινα για τις απώλειές τους στην μάχη στο Στείριο με τους αντάρτες άρχισαν την σφαγή όσων κατοίκων έβρισκαν στο χωριό! Η μανία τους ήταν τόσο μεγάλη, ώστε δεν ξεχώριζαν από το μακελειό ούτε τα γυναικόπαιδα, ούτε τους ηλικιωμένους!
Τον ιερέα του χωριού τον αποκεφάλισαν, βρέφη εκτελέστηκαν και γυναίκες βιάστηκαν πριν θανατωθούν! Η σφαγή σταμάτησε μόνον όταν νύχτωσε και αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στην Λιβαδειά, αφού πρώτα έκαψαν τα σπίτια του χωριού!
«Η καλύτερη τιμή στα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας είναι η διάσωση της ιστορικής μνήμης και ταυτόχρονα ο συνεχής αγώνας ενάντια στον ναζισμό και τα φαινόμενα που τον αναπαράγουν», επεσήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας, σε δήλωσή, του με αφορμή τις εκδηλώσεις μνήμης για την 72η επέτειο της εκτέλεσης 218 κατοίκων του Διστόμου από τους ναζί.
Μαθητές κρατούν Ελληνική σημαία και λουλούδια κατά τη διάρκεια των σημερινών εκδηλώσεων, Παρασκευή 10 Ιουνίου 2016, στο Δίστομο. Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης παρέστη στις εκδηλώσεις για την 72η επέτειο της Σφαγής των 228 Διστομιτών από τα Γερμανικά στρατεύματα, στις 10 Ιουνίου 1944. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΠΑΝΟΣ ΠΡΑΓΙΑΝΝΗΣ
Ο κ. Βίτσας επανέλαβε ότι στη Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία αξιολόγησης των κατοχικών αρχείων, τα οποία «τεκμηριώνουν με τρόπο αδιαμφισβήτητο ότι αυτό που συντελέστηκε δεν ήταν μόνο έγκλημα πολέμου, αλλά και έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».
«Καθήκον μας, απέναντι στη ιστορία του τόπου και στη μνήμη όλων των θυμάτων του ναζισμού, είναι η ιστορική δικαίωση που θα σημάνει η δικαίωση των ελληνικών διεκδικήσεων για τις οφειλές της Γερμανίας προς την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», πρόσθεσε.
«Η δικαίωση των ελληνικών διεκδικήσεων αποσκοπεί στο να κλείσει μία πληγή και να προχωρήσουμε μπροστά. Για μία Ευρώπη του μέλλοντος, που γνωρίζει την ιστορία της και διδάσκεται από αυτήν. Γιατί, μία Ευρώπη που αγνοεί τις μελανές σελίδες της ιστορίας της, είναι καταδικασμένη, αργά ή γρήγορα, να τις ξαναζήσει», κατέληξε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας.
Στις εκδηλώσεις μνήμης παρέστη ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης.


ΑΠΕ-ΜΠΕ, Αθήνα

[Πηγή: Mignatiou.com, 10/06/2016]

1 σχόλιο:

  1. Καμμιά συγχώρεση, καμμιά συμφιλίωση με τη Γερμανία.... Πόλεμος ανελέητος μέχρι κάποιος να λείψει, ή αυτοί ή εμείς! Δικαίωση θα δούνε οι αδικοσφαγμένοι κι εμείς οι ζωντανοί άσπρη μέρα, μόνο όταν σβήσει η Γερμανία από το χάρτη! Όλα τ' άλλα είναι κουβέντες δειλών και χαχόλων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή