Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2015

Άλυτα παραμένουν τα ζωτικά θέματα της Ομογένειας

Άλυτα παραμένουν τα ζωτικά θέματα της Ομογένειας

Ενώ η Ελλάδα προσέρχεται την Κυριακή 25 Ιανουαρίου στις κάλπες για τίς πρόωρες και ίσως τις πιο κρίσιμες κοινοβουλευτικές εκλογές στην μεταπολιτευτική της ιστορία, δεν μπορούμε παρά να επανέλθουμε στο μέγα θέμα της ψήφου των Αποδήμων Ελλήνων.
Υπενθυμίζουμε ότι τα τελευταία χρόνια έγιναν διάφορες προσπάθειες ώστε να υλοποιηθεί επιτέλους η επιταγή του Συντάγματος (άρθρο 51) που ορίζει πως «Νόμος που ψηφίζεται με την πλειοψηφία των δύο τρίτων του όλου αριθμού των βουλευτών μπορεί να ορίζει τα σχετικά με την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος από τους εκλογείς που βρίσκονται έξω από την Επικράτεια.»
Δυστυχώς, οι προσπάθειες αυτές δεν απέδωσαν μέχρι σήμερα τα δέοντα. Με λύπη διαπιστώνουμε ότι ο πολιτικός κόσμος της Ελλάδος δεν έλαβε υπόψη, για άλλη μία φορά, το πάγιο αυτό αίτημα των Ελλήνων του εξωτερικού.
Σήμερα, όλες σχεδόν οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρέχουν στους πολίτες των που διαμένουν στο εξωτερικό το δικαίωμα συμμετοχής στις εθνικές βουλευτικές εκλογές. Οι Ομογενείς και Απόδημοι αυτών των χωρών ψηφίζουν είτε με την μέθοδο της επιστολικής ψήφου, είτε σε εκλογικά τμήματα που οργανώνονται στις κατά τόπους πρεσβείες και προξενικές αρχές, είτε με συνδυασμό των δύο αυτών μεθόδων. Επιπλέον, ορισμένες χώρες παρέχουν τη δυνατότητα χρήσεως της ηλεκτρονικής ψήφου. Να επισημανθεί, επίσης, ότι ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες έχουν επιπροσθέτως θεσμοθετήσει την εκλογή και εκπροσώπων των αποδήμων πολιτών τους στα εθνικά τους Κοινοβούλια (π.χ. Ιταλία, Πορτογαλία, Γαλλία) .
Κάποιες παλαιότερες προσπάθειες δεν συγκέντρωσαν την απαιτούμενη πλειοψηφία βουλευτών, με αποτέλεσμα να μην ψηφισθούν τα σχετικά Νομοσχέδια. Έκτοτε το θέμα πέρασε στις ελληνικές πολιτικές καλένδες. Οι Έλληνες ψηφοφόροι του Εξωτερικού, όμως, συνεχίζουν να έχουν την απαίτηση να γίνει σεβαστό το δικαίωμά τους να συμμετέχουν στην πολιτική ζωή της γενέτειρας. Το μόνο που απομένει είναι η ψήφιση από το Ελληνικό Κοινοβούλιο του σχετικού εκτελεστικού νόμου.
Είναι πράγματι λυπηρό για την Ομογένεια το γεγονός ότι ούτε οι Κυβερνήσεις, αλλά ούτε και κανένα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, στις προεκλογικές τους ομιλίες, συμπεριέλαβαν έστω και ακροθιγώς το μέγα αυτό θέμα της ψήφου των Αποδήμων. Απλώς το αγνόησαν. Και μόνον στο "παρά πέντε", οχληθέντες από ομογενείς δημοσιογράφους, με συνεντεύξεις σκιαγράφησαν τις θέσεις τους. Και πάλι, όμως, ακούσαμε ευχολόγια και όχι συγκεκριμένα σχέδια λύσεων. Και μακριά, φυσικά, από δεσμεύσεις...
Κι όμως, η μεγάλη δεξαμενή των Αποδήμων, αυτό το υγιές κομμάτι του Ελληνισμού, θα μπορούσε να αποτελέσει την ανανεωτική πνοή στη δημόσια ζωή της γενέτειρας, που τόσο μεγάλη ανάγκη την έχει η Πατρίδα μας!
Είναι πλέον καιρός να κατανοήσουμε όλοι ότι η Ελλάδα μπορεί να βοηθηθεί τα μέγιστα απο τον Απόδημο Ελληνισμό. Απαραίτητη προϋπόθεση, αλλά και υποχρέωση της Πατρίδoς, είναι να αγκαλιάσει τους ξενητεμένους Ελληνες σε μία αμφίδρομη σχέση αλληλοϋποστήριξης και αλληλοσεβασμού.
Υπάρχουν πολλά δίκαια αιτήματα των Oμογενών τα οποία εκκρεμούν και τα οποία αφορούν στην παιδεία, τη φορολογία, τις συντάξεις παλιννοστούντων, την ταυτότητα Ομογενούς αλλά και την αποκατάσταση των μικροομολογιούχων. Όλα αυτά αλλά και αρκετά άλλα, όπως η στήριξη των εθνικών θεμάτων και διεκδικήσεων, είναι αναγκαίο να προσεγγιστούν με σοβαρότητα έτσι ώστε να δοθούν, επιτέλους, σωστές λύσεις.
Η Ελλάδα πρέπει να συμπεριλάβει την Ομογένεια στον στρατηγικό σχεδιασμό της για το μέλλον της Πατρίδoς καθώς αυτή αποτελεί αναπόσπαστο, ζωτικό και δυναμικό κομμάτι του εθνικού κορμού.
Μόνο έτσι θα δραστηριοποιηθεί ξανά ο Ελληνισμός του Εξωτερικού και θα βοηθήσει ολόψυχα στην ανάσχεση του αρνητικού κλίματος και στην αναπτυξιακή πορεία της Ελλάδoς.
Κάθε άλλη κίνηση εκ μέρους του μητροπολιτικού κέντρου ή τυχόν αδράνεια του, θα αποβεί εις βάρος και των δύο πλευρών, και της Πατρίδoς και της Ομογένειας.

Δρ.Όλγα Σαραντοπούλου
Γραμματέας Παγκοσμίου Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ)
Βιέννη, 20η Ιανουαρίου 2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου