Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2015

Πρωτοβουλία Πλειστηριασμοί-Stop: Συνέντευξη Τύπου έξω από το ειρηνοδικείο της Ν. Ιωνίας την Τετάρτη 14/1

Πρωτοβουλία Πλειστηριασμοί-Stop: Συνέντευξη Τύπου έξω από το ειρηνοδικείο της Ν. Ιωνίας την Τετάρτη 14/1

Την Τετάρτη 14/1/2015 3:30μμ η Πρωτοβουλία Πλειστηριασμοί-Stop καλεί σε συνέντευξη τύπου έξω από το ειρηνοδικείο της Ν. Ιωνίας όπου νέοι πλειστηριασμοί απειλούν ακόμα και την πρώτη κατοικία
Η ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας Πλειστηριασμοί-Stop:
Πλειστηριασμοί: και τώρα τι κάνουμε;
Αντιμέτωποι με μια εντελώς νέα πραγματικότητα έχουν ήδη βρεθεί από την 1/1/15 εκατοντάδες χιλιάδες χρεωμένοι δανειολήπτες με απλήρωτα στεγαστικά, καταναλωτικά και επιχειρηματικά δάνεια. Η απερχόμενη κυβέρνηση, πιστή ως την τελευταία στιγμή στο ακραία νεοφιλελεύθερο σχέδιο, δεν ανανέωσε ούτε καν το μέχρι “χθες” ισχύον ελάχιστο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας. Έτσι σήμερα βρισκόμαστε μπροστά στην απόλυτη απελευθέρωση των πλειστηριασμών για οφειλές προς τις τράπεζες, ενω παράλληλα συνεχίζονται οι διαδικασίες πλειστηριασμών για οφειλές στο δημόσιο και στα ασφαλιστικά ταμεία.
Το τοπίο γίνεται ακόμα πιο εφιαλτικό καθώς η μία μετά την άλλη οι μεγάλες εμπορικές τράπεζες σπεύδουν να αναθέσουν σε ξένες επενδυτικές εταιρείες, τη διαχείριση των χαρτοφυλακίων των “κόκκινων δανείων”. Με τις τιμές ακινήτων σε ιστορικά χαμηλά και χωρίς καμμία νομική προστασία από τους πλειστηριασμούς, οι τράπεζες, ξεπουλώντας όσο-όσο τα “κόκκινα δάνεια”, άνοιξαν το δρόμο στα αρπακτικά του real estate για τη λεηλασία της ακίνητης περιουσίας μας, για την αρπαγή των σπιτιών μας.
Τράπεζες και “κοράκια” έχουν σύμμαχο τις υποταγμένες στην έξωθεν επιβληθείσα μνημονιακή πολιτική κυβερνήσεις. Οι οποίες φρόντισαν να οπλίσουν τους δανειστές με εκείνο το νομικό πλαίσιο που τους επιτρέπει με συνοπτικές διαδικασίες τον εκπλειστηριασμό της ακίνητης περιουσίας των πολιτών. Με πλαίσιο τον περιβόητο κώδικα δεοντολογίας της Τράπεζας της Ελλάδος και με την επαπειλούμενη αλλαγή του κώδικα πολιτικής δικονομίας, ο δρόμος για μια ασύδοτη από την μεριά των τραπεζών διαχείριση των δανείων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών έχει ανοίξει διάπλατα. Οι πρώτες επίσημες κινήσεις «ενεργητικής διαχείρισης» των καθυστερούμενων δανείων, που έχουν πλέον εκτοξευτεί στα 80 δισ. ευρώ, και μαζί με τα υπόλοιπα ιδιωτικά χρέη άνω των 90 δισ. ευρώ, απειλούν την επιβίωση νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Η ανάθεση της είσπραξης των καθυστερούμενων δανείων σε εξειδικευμένες εταιρείες αναδεικνύεται έτσι στη νέα μεγάλη μπίζνα τραπεζιτών και ξένων επενδυτικών κεφαλαίων.
Όπως σε μεγάλη μπίζνα προβλέπεται να εξελιχθεί το παιχνίδι στην αγορά ακινήτων με την πλήρη κατάρρευση των τιμών που η απελευθέρωση των πλειστηριασμών προβλέπεται να καταβαραθρώσει. 
Την ίδια στιγμή που η συνεχιζόμενη λιτότητα και η εκτοξευμένη στα ύψη ανεργία οδηγούν εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά σε διαβίωση κάτω από το όριο της φτώχειας και πλήρη αδυναμία να ανταποκριθούν σε οποιουδήποτε είδους “ρυθμίσεις” η μόνη απάντηση στο πρόβλημα είναι ένα μορατόριουμ παύσης των πλειστηριασμών για μια περίοδο ικανή να αποκαταστήσει τις εισοδηματικές και κοινωνικές αδικίες με εξασφάλιση την οριστική και πλήρη προστασία της πρώτης κατοικίας των κοινωνικών ομάδων που επλήγησαν από τη λαίλαπα των μνημονίων για κάθε είδους οφειλές.
Είναι μια απάντηση που δεν δόθηκε από την απερχόμενη κυβέρνηση η οποία κυνικά δια στόματος υπουργών της δήλωσε πως όποιος χρωστάει θα πρέπει να δώσει το σπίτι του για να ξεχρεώσει. Και αυτή η κυβέρνηση και οι σχεδιασθείσες πολιτικές καταλήστευσης της περιουσίας των πολιτών πρέπει να πεταχθούν στο καλάθι των αχρήστων.
Το κίνημα ενάντια στους πλειστηριασμούς εδώ και ενάμισι χρόνο έχει δώσει σημαντικές μάχες τόσο στο πεδίο της ενημέρωσης όσο και στην άμεση στήριξη των απειλούμενων με πλειστηριασμούς, νοικοκυριών. Και θα είναι παρόν με κοινωνικούς αγώνες όπου και για όσο χρειαστεί. Με την ενδυνάμωση της δικτύωσης, με την νομική και προσωπική στήριξη των πληττόμενων, με την κινηματική παρουσία στα ειρηνοδικεία όλης της χώρας.
Θα είναι παρόν στον αγώνα για την πτώση αυτής της ανάλγητης κυβέρνησης. Θα είναι παρόν την επόμενη μέρα για να στηρίξει και να απαιτήσει από την κυβέρνηση της αριστεράς να τηρήσει τις προγραμματικές τις δεσμεύσεις όπως αυτές έχουν διατυπωθεί. Θα είναι παρόν στον αγώνα για την ανασυγκρότηση της κοινωνίας και την δίκαιη λύση στα προβλήματα της υπερχρέωσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από τις μνημονιακές πολιτικές των τελευταίων χρόνων.
Η Πρωτοβουλία Πλειστηριασμοί-Stop από κοινού με άλλες κινηματικές πρωτοβουλίες, συνελεύσεις γειτονιών, δομές αλληλεγγύης, πολιτικές δυνάμεις, εργατικά σωματεία και αυτοδιοικητικούς φορείς θα παλέψει για:
Αναστολή όλων των πλειστηριασμών (κατοικία, επαγγελματική στέγη, δευτερεύουσα κατοικία, κ.λπ.) αξίας έως 350.000 ανά περίπτωση για όσο διάστημα χρειασθεί μέχρι να αποκατασταθούν οι εισοδηματικές και κοινωνικές αδικίες εις βάρος των λαϊκών στρωμάτων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Οριστική και πλήρη προστασία της πρώτης κατοικίας τρέχουσας εμπορικής αξίας έως 350.000 ευρώ.
Οριστική διαγραφή των τραπεζικών χρεών των μακροχρονίως ανέργων και των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων.
Κούρεμα των τραπεζικών δανείων κατά το ποσοστό της απομείωσης της εμπορικής αξίας των υποθηκευμένων-προσημειωμένων ακινήτων και του ποσοστού απώλειας των εισοδημάτων τους.
Διατήρηση του υπάρχοντος κώδικα πολιτικής δικονομίας.
Νομική θωράκιση των υπερχρεωμένων πολιτών έναντι του ξεπουλήματος και της εκχώρησης των δανεικών υποχρεώσεών τους σε ξένες τράπεζες και επενδυτικούς ομίλους.
Αποκατάσταση της νομιμότητας στις τραπεζικές συναλλαγές, κατάργηση όλων των καταχρηστικών όρων εις βάρος των δανειζομένων.
Οριστική διαγραφή του υπολοίπου του χρέους μετά και τον εκπλειστηριασμό του υποθηκευμένου-προσημειωμένου ακινήτου.
Εναρμόνιση της εμπορικής και της αντικειμενικής αξίας όλων των ακινήτων.
Ανασύσταση του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας.
 
Πρωτοβουλία Πλειστηριασμοί-Stop

[Πηγή: μοναξερός, 13/01/2015]
[LEFT.gr, 12/01/2015]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου