Κυριακή 17 Ιουλίου 2016

Προδιαγεγραμμένο το Τέλος του Ερντογάν;

Προδιαγεγραμμένο το Τέλος του Ερντογάν;

«Το πραξικόπημα στην Τουρκία»
Του Δαμιανού Βασιλειάδη*
''H κίνηση που έγινε ήταν μια προδοσία εναντίον του κράτους και θα πληρώσουν βαριά το τίμημα της προδοσίας τους''. Αυτά είπε στην ομιλία του σε κλειστό κύκλο οπαδών του στην Κωνσταντινούπολη, προχθές ο Ερντογάν. Και συνέχισε: ''Αυτή η κίνηση θα γίνει η αιτία να καθαρίσουμε τις ένοπλες δυνάμεις από αυτούς που είχαν σχέση με το παράλληλο κράτος...''.
Με τον τρόπο αυτό φαίνεται ότι θέλει να αξιοποιήσει την απόπειρα, όπως και να τα την χαρακτηρίσει κανείς, για να επιβάλει τον απόλυτο έλεγχο όχι μόνο στις ένοπλες δυνάμεις, που παίζουν καθοριστικό ρόλο, αλλά και σ’ ολόκληρο τον κρατικό μηχανισμό. Οι συλλήψεις και δικαστικών είναι ενδεικτικές του πράγματος.
Χαρακτηριστικός ήταν και ο τρόπος που απευθύνθηκε και στους Τούρκους φαντάρους, λέγοντας: «Είστε δικά μας παιδιά. Αυτή τη στιγμή, μην αντιστέκεστε εσείς απέναντι στον κόσμο. Αν κάνετε το αντίθετο, θα πληρώσετε και εσείς βαρύ τίμημα», και συνέχισε απειλητικά: «Συλλαμβάνονται πολλοί αυτή τη στιγμή. Δεν θα μείνουμε εδώ. Θα πάμε μέχρι ψηλά στην ιεραρχία μας. Οι ένοπλες δυνάμεις θα καθαρίσουν. Συνεχίζουμε.. Αυτή τη στιγμή υπάρχει κυβέρνηση και πρόεδρος εκλεγμένοι. Δεν θα επιτρέψουμε στους εισβολείς να υπάρχουν στη χώρα μας. Δεν θα αφήσω την Τουρκία βορά στους κατακτητές. Αυτή τη στιγμή διενεργείται στο στράτευμα ουσιαστική εκκαθάριση από τέτοια στοιχεία και επειδή ξέρουν τι τους περιμένει, έκαναν αυτό το βήμα μέσα στην απελπισία τους».
Μετά από δεκατρία χρόνια εξουσίας, η κυβέρνηση Ερντογάν έχει προωθήσει χιλιάδες δικούς της αξιωματικούς στο στράτευμα.
Βασικά θα πρέπει να πούμε ότι όλοι οι «περισπούδαστοι αναλυτές (διεθνολόγοι, δημοσιογράφοι κ.λπ), λίγο έως πολύ έπεσαν έξω στις διαγνώσεις τους, όπως δείχνουν οι τοποθετήσεις τους.
Δεν πειράζει λοιπόν αν προσθέσω κι εγώ την δική μου, την οποία καταθέτω κατωτέρω και ας είναι λάθος.
Πρώτα απ’ όλα, θα ξεκινήσω πάλι, όπως πάντα και όπως συνηθίζω, από κάποια κριτήρια που είναι απαραίτητα και που αφορούν στην περίπτωση αυτή πραξικοπήματα.
Το πρώτο που κάνουν οι πραξικοπηματίες είναι να συλλάβουν τους αντιπάλους και στην περίπτωσή της Τουρκίας, τουλάχιστον τον Ερντογάν.
Το δεύτερο που πρέπει να κάνουν, αν είναι σοβαροί πραξικοπηματίες και πράγματι πρόκειται για πραξικοποιματίες, είναι να απαγορεύσουν την λειτουργία οποιονδήποτε Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, ελέγχοντας οι ίδιοι την ροή της ενημέρωσης, που θέλουν. Το τρίτο είναι η απαγόρευση συγκεντρώσεων. Αυτά είναι τα βασικά, τα οποία και δεν υπήρξαν στην προκείμενη περίπτωση, οπότε το γεγονός αυτό μας βάζει σε σκέψεις τουλάχιστον ότι εδώ κάτι δεν ταιριάζει στην λογική των πραγμάτων, δεν «κολλάει» όπως συνηθίζεται να λέγεται στην καθομιλουμένη.
Η άποψή μου για να μην ταλαιπωρώ με πολλές αναλύσεις είναι ότι μάλλον επρόκειτο για καλοστημένο σχέδιο του Ερντογάν να «ξεμπερδεύει» με κάθε αντίσταση στον κρατικό μηχανισμό (ένοπλες δυνάμεις και όχι μόνο), γιατί τέτοιες δυνάμεις ήταν υπαρκτές (βλ. Γκιουλέν και Κεμαλικούς κ.λπ), ώστε με τον τρόπο αυτόν τον οπερετικό βασικά, να γίνει απόλυτος κυρίαρχος στην Τουρκία. Σίγουρα είχε υπόψη του ότι τέτοιες δυνάμεις υπάρχουν στο παρασκήνιο.
Αυτό είναι το ένα. Το δεύτερο ως πρόβλεψη που διατυπώνω είναι ότι ο Ερντογάν, αν προσπαθήσει να κάνει τρία πράγματα, που για τις ΗΠΑ είναι απαγορευτικά, θα χάσει την εξουσία του κι ας φαίνεται παντοδύναμος κι ας φαίνεται μια τέτοια προοπτική αποκύημα επιστημονικής φαντασίας:
1. Να υπογράψει με τους Ρώσους τον αγωγό φυσικού αερίου, όπως διατυμπανίζεται από πλευράς Τουρκίας και Ρωσίας.
2. Να παραχωρήσει στρατιωτικές βάσεις στους Ρώσους (βλ. Ιντσιρλίκ κ.λπ), όπως πάλι λέγεται
3. Να προμηθευτεί ρωσικό στρατιωτικό υλικό.
Η Αμερική, όπως έδειξε και η σύνοδος του ΝΑΤΟ στην Βαρσοβία, ενδιαφέρεται όπως έχω αναλύσει και τονίσει επανειλημμένα, να απομονώσει την Ρωσία με κάθε τρόπο και μέσο. Για την στρατηγική αυτή συσπειρώνει Ισραήλ, Τουρκία και Ελλάδα, εναντίον της Ρωσίας, άσχετα από αυτά που λέγονται για τον Έλληνα πρωθυπουργό, που αποτελούν προπαγάνδα για εσωτερική κατανάλωση. Όλοι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ μηδενός εξαιρουμένου συσπειρώθηκαν με τις αποφάσεις των ΗΠΑ.
Αν ο Ερντογάν με την αλαζονεία, που τον διακατέχει, που αποτελεί βασικά ύβριν η οποία θα επιφέρει την τιμωρία, αποφασίσει όλα αυτά, η τύχη του, κατά την δική μου εκτίμηση, που μπορεί και να είναι αυθαίρετη, αλλά την καταθέτω, είναι προδιαγεγραμμένη.
Οι Αμερικανοί, όπως αναλογικά δεν συγχώρησαν στον Κωνσταντίνο τον νεότερο, την προσέγγισή του προς την Ρωσία με τον αγωγό Νοβοροσίσκ- Μπουργκάς Αλεξανδρούπολη και τα άλλα γνωστά, για να μην τα επαναλαμβάνω, δεν πρόκειται να ανεχτούν τέτοια ανοίγματα προς την Ρωσία από κανέναν και ας είναι αυτός που φαίνεται πώς είναι, δηλαδή πανίσχυρος. Τρόποι αποκαθήλωσής του υπάρχουν πάμπολλοι. Να είναι καλά η CIA και οι άλλες μυστικές υπηρεσίες των συμμάχων.

*Δημοδιδασκάλου, συγγραφέα

Politico: «Αυτό μοιάζει περισσότερο με θέατρο του Ερντογάν, παρά με πραξικόπημα»

Μια άλλη άποψη την οποία υιοθετούν κάποιοι Τούρκοι παρουσιάζει ο δημοσιογράφος του Politico Ράιαν Χιθ
Ο Χιθ πόσταρε στο Twitter το μήνυμα που του έστειλε μια πηγή του, όπως ο ίδιος λέει, η οποία υποστηρίζει ότι η όλη κατάσταση μοιάζει «περισσότερο με θέατρο παρά με πραξικόπημα».
Το μήνυμα που εχει ποστάρει στο Twitter ο Χιθ, γράφει:
«Για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με την παράλογη πραγματικότητα της Τουρκίας, θα ήθελα να μοιραστώ μαζί τους την άποψή μου για όσα έγιναν χθες βράδυ: Δεν επρόκειτο για ένα πραγματικό στρατιωτικό πραξικόπημα! Στήθηκε από τον εκλεγμένο ισλαμιστή δικτάτορα και τις μυστικές υπηρεσίες σε συνεργασία. Ηταν μια μεγάλη παραγωγή αλλά και ένα φθηνό παιχνίδι, κανένας πολιτικός ή επίσημος δεν παραδόθηκε πουθενά! Δεν κόπηκε το Ιντερνετ, δεν απαγορεύτηκε το Facebook και το Τwitter (παρά το γεγονός ότι αυτά είναι ρουτίνα για τον Ερντογάν ακόμη και για το πιο λάιτ περιστατικό) μόνο μια φθηνή στρατιωτική επίδειξη, πιθανότατα κάποιων εξαπατημένων χαμηλόβαθμων αξιωματούχων οι οποίοι μάλλον θα θανατωθούν για ένα ψεύτικο πράγμα που εκείνοι πίστεψαν! Φτωχοί μου... Κάτι τέτοια τα συνηθίζει ο πρόεδρος για να κάνει τον εαυτό του να μοιάζει με ήρωα και υπερασπιστή της δημοκρατίας”, ενώ στην πραγματικότητα είναι το αντίθετο. Οχι μόνο θα πάρει τις απαραίτητες ψήφους αλλά θα κάμψει και ψυχολογικά τους ψηφοφόρους, κάτι που δεν μπορούσε να κάνει με άλλο τρόπο, με σκοπό να γίνει ο δικτάτορας” ενός ψευδούς προεδρικού συστήματος που προσπαθεί να επιβάλλει και να υποκινήσει ενάντια στην πλειοψηφία.
Καλεί τον κόσμο να βγει έξω, ανθρώπους που θέλει να τους κάνει να πιστέψουν ότι είναι ο μοναδικός άνδρας στην Τουρκία, η μόνη αρχή, ο νομοθέτης, ο δικαστής, ο προφήτης (δεν κοροϊδεύω)! Οι πολιτικοί ισλαμιστές που τον υποστηρίζουν είναι στους δρόμους ενάντια στο στρατιωτικό πραξικόπημα! Καλούν για προσευχή από τα τζαμιά, ενώ δεν είναι ώρα για προσευχή. Και αυτό το κάνει για να προκαλέσει τους ισλαμιστές υποστηρικτές να βγουν στους δρόμους! Ετσι, είναι πολύ πιθανό να δούμε μια περισσότερο απολυταρχική, ισλαμιστική Τουρκία και ένα διαιρεμένο έθνος! Και την Τουρκία στο χείλος του εμφυλίου πολέμου! Γράφω την άποψή μου για όσα έγιναν, για αυτό το ψεύτικο πραξικόπημα που στήθηκε γελοία για να χρησιμοποιηθεί ώστε να ακολουθήσει μια νέα απολυταρχική, αναμφισβήτητη εντολή στον Ταγίπ Ερντογάν.
Και ακόμη τώρα, μέσα από αυτό το ψεύτικο πραξικόπημα, εξορθολογίζει τις απαράδεκτης, μη δημοκρατικές ενέργειές του και τη στάση του ως ένας ψεύτης υπερασπιστής της δημοκρατίας».
Και η πηγή του Ράιαν Χιθ καταλήγει: “Πιθανότατα θα πάμε σε πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο (κάτι που πολλοί αναλυτές προέβλεπαν) που εγγυημένα θα του εξασφαλίσει την πλειοψηφία των ψήφων. Και αυτό πιθανότατα θα του εξασφαλίσει ακόμη 10 με 15 χρόνια νομιμοποιημένης, εκλεγμένης δικτατορίας. Είναι πιθανό να δούμε μια αλλαγή των θεσμών προς το χειρότερο, όπου θα κυριαρχεί ο λαϊκισμός και ο ισλαμισμός. Και μια περίοδος όπου οι ισλαμιστές και οι τζιχαντιστές θα επικρατήσουν. Αυτή, κατά την άποψή μου είναι η αλήθεια, η οποία δεν έχει ακόμη ξεδιπλωθεί. Αλλά πολλοί άνθρωποι είναι υποψιασμένοι. Το «θέατρο όχι πραξικόπημα» (#TheatreNotCoup!) γίνεται hashtag.
Και αυτός τώρα στέλνει sms σε όλους στην Τουρκία! Τι οργάνωση! Και εξακολουθεί να μιλά ακόμη στην τηλεόραση (πραξικόπημα;) για αυτό που συνέβη και αποτέλεσε μια ευκαιρία να καθαρίσει τον τουρκικό στρατό και να κάνει τα πράγματα καλύτερα! Η τουρκική δημοκρατία είναι ακόμη νεκρή κάτω από την εξουσία του. Οποιεσδήποτε και αν είναι οι συνέπειες, σήμερα άρχισε η κηδεία!.

[Πηγή: Analysts for Change, 16/07/2016]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου