Τετάρτη 27 Ιουλίου 2016

Ιστορικό προσκύνημα στην Μονή Σεντνάγια εν μέσω πολέμου στην Συρία!

Ιστορικό προσκύνημα στην Μονή Σεντνάγια εν μέσω πολέμου στην Συρία!
Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος ο Β', επισκεπτόμενος την Συρία, συναντήθηκε την Δευτέρα 25 Ιουλίου με τον πρόεδρο Άσσαντ και συζήτησαν για την κατάσταση στην δοκιμαζόμενη χώρα και τους ιστορικούς δεσμούς των δύο λαών.
Ο Προκαθήμενος της Κυπριακής Ορθοδοξίας και η συνοδεία του έγιναν δεκτοί με θερμές εκδηλώσεις από τον συριακό λαό και την Ελληνορθόδοξη κοινότητα της Συρίας.
Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων της Συρίας, SANA, ο Αρχιεπίσκοπος υπογράμμισε ότι, με βάση την εμπειρία που αποκόμισε, ο λαός της Συρίας οδεύει προς έξοδο από την κρίση και νίκη κατά της τρομοκρατίας.
Ο Αρχιεπίσκοπος και η αντιπροσωπεία που τον συνοδεύει συναντήθηκαν, επίσης, με τον Σύρο υπουργό Εξωτερικών Ουαλίτ Αλ Μουαλέμ. Όπως μεταδίδει το SANA, ο υπουργός αναφέρθηκε στον ρόλο της Τουρκίας σε ό,τι αφορά την εκπαίδευση, την χρηματοδότηση και τον εξοπλισμό των ισλαμιστών τρομοκρατών κι ο Αρχιεπίσκοπος δεσμεύτηκε να μεταφέρει την αλήθεια, για την καταστροφή και τον πόνο που ειδε στην Συρία, στην Ευρώπη. (alfanews.com.cy)
Η επίσκεψη του Χρυσοστόμου Β' στην μαρτυρική αδελφή Συρία είναι μια κορυφαία στιγμή αλληλεγγύης ελληνοκυπριακού και συριακού λαού, και προσήλωσης στις κοινές ιστορικές μεσογειακές παραδόσεις.
Σε αντίθεση με την Κύπρο, η Ελλάδα και η Ελλαδική Εκκλησία έλαμψαν δια της παντελούς απουσίας αλληλεγγύης τους, τουλάχιστον προς τους Ορθοδόξους Σύριους που υποφέρουν, αλλά και προς τον συριακό λαό, γενικότερα, που περιμένει πολλά από τους Έλληνες.
Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος ο Β' συναντήθηκε την Δευτέρα 25 Ιουλίου με τον πρόεδρο Άσσαντ. Στην συνάντηση παρευρίσκοντο, επίσης, ο Πατριάρχης Αντιοχείας κ. Ιωάννης και ο Επίσκοπος Σελευκείας κ. Εφραίμ.
Την Τρίτη 26/7, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου πραγματοποίησε ιστορική προσκυνηματική επίσκεψη στην Μονή των Μονών, την Παναγία της Σεντνάγια (ή Σαϊντανάγια), τον μεγάλο αυτόν ιερό τόπο της Μέσης Ανατολής.
Το μεγαλύτερο χριστιανικό προσκύνημα στην Συρία είναι αναμφίβολα η Παναγία της Σεντνάγια, μία μονή που κτίστηκε τον 6ο αιώνα από τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό, μετά από θαυμαστή εμφάνιση της Παναγίας.
Η Μονή της Παναγίας βρίσκεται βρίσκεται βορειοανατολικά της Δαμασκού σε απόσταση 30 χλμ. περίπου, σε ύψος 1450 μέτρων. Είναι ένα μεγαλειώδες συγκρότημα, που κρέμεται επάνω στα γυμνά βράχια, βορειοανατολικά από την ομώνυμη πόλη της Σεντνάγια, που κατοικείται σχεδόν αποκλειστικά από χριστιανούς.
Στο μοναστήρι φυλάσσεται η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας (κηρομαστίχη), η οποία, σύμφωνα με την παράδοση, είναι μία από τις εικόνες που φιλοτεχνήθηκαν από τον Απόστολο και Ευαγγελιστή Λουκά.
Επισκέφθηκε, επίσης, την ελληνορθόδοξη μαρτυρική μονή της Αγίας Θέκλας στην Μααλούλα.
Πριν τον πόλεμο το μοναστήρι της Παναγίας της Σεντνάγια στην Συρία, που θεωρείται στην Μέση Ανατολή το ιερότερο προσκύνημα μετά τους Αγίους Τόπους, δεχόταν κάθε χρόνο πάνω από 1.500.000 επισκέπτες και προσκυνητές από όλο τον κόσμο και όλα τα γνωστά θρησκεύματα.
Τον Δεκέμβριο του 2013 στο μοναστήρι πραγματοποιήθηκαν συγκλονιστικά θαύματα, που φανέρωσαν την ζωντανή προστασία και παρουσία της Παναγίας.
Οι μοναχές είχαν συνήθεια κατά τη διάρκεια του πολέμου κάθε βράδυ να θυμιάζουν τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα της Συρίας, για να προστατεύει η Παναγία την πατρίδα τους. Ένα βράδυ είδαν να έρχεται από το σημείο που θυμίαζαν ένας πύρινος κύκλος, ο οποίος πέρασε πάνω από την μονή και εξαφανίστηκε. Οι μοναχές έμειναν εκστατικές και τούς ήλθε στον νου το πύρινο άρμα του Προφήτη Ηλία.
Λίγο μετά τα ίδια τα γεγονότα επιβεβαίωσαν την προστασία της Παναγίας. Τον ίδιο μήνα, Δεκέμβριο του 2013, ομάδα ανταρτών εκτόξευσε ρουκέτα εναντίον της Μονής. Οι μοναχές που βρίσκονταν μέσα στο Μοναστήρι άκουσαν έναν μεγάλο θόρυβο και το έδαφος να δονείται. Το μόνο σίγουρο ήταν ότι η ρουκέτα θα κατέστρεφε το Μοναστήρι και θα υπήρχαν ανθρώπινα θύματα. Αντιθέτως, όμως, η ρουκέτα τρύπησε τον τοίχο ενός δωματίου της Μονής, μέσα στο οποίο ευτυχώς εκείνη την ώρα δεν υπήρχε κανείς, έπεσε μέσα και χωρίστηκε στα δύο, χωρίς να σκάσει! Το ένα μισό έπεσε πάνω σε μία καρέκλα και το άλλο μισό επάνω στο κρεβάτι!
Μετά από μερικούς μήνες, η Παναγία «ολοκλήρωσε» το θαύμα της. Οι μοναχές μπόρεσαν να επιδιορθώσουν ένα τμήμα που είχε καταστρέψει η ρουκέτα, αλλά τους έλειπαν τα χρήματα για να διορθώσουν και το υπόλοιπο. Για τον σκοπό αυτόν έκαναν παράκληση στην Θεοτόκο. Την άλλη μέρα τις πήρε τηλέφωνο μία κυρία από την Αυστραλία, λιβανέζικης καταγωγής, και τις ρώτησε για το θαύμα που έγινε με την ρουκέτα. Είπε ότι είχε φύγει πέντε χρονών από το Λίβανο και δεν γνώριζε τίποτε για την Μονή της Σεντνάγια. Το προηγούμενο βράδυ όμως είδε την Παναγία, η οποία της είπε:
-
Είμαι η Παναγία της Σεντνάγια και το σπίτι μου είναι στην Συρία. Χτύπησαν το μοναστήρι μου σ’ αυτήν την πλευρά και θέλω από εσένα τα χρήματα για να τα στείλω στις κόρες μου να το φτιάξουν.
Η κυρία από την Αυστραλία ρώτησε ποια είναι η Παναγία της Σεντνάγια και τί ανάγκες έχουν. Η Ηγουμένη τής εξήγησε με λίγα λόγια την ιστορία της Μονής, της είπε ότι το μοναστήρι χτυπήθηκε από ρουκέτα, ότι διόρθωσαν ένα τμήμα και έλειπαν τα χρήματα για να διορθώσουν και το υπόλοιπο. Πράγματι η κυρία συγκέντρωσε τα χρήματα, μαζί με άλλες φίλες της, και τα έστειλαν στο μοναστήρι.
Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την διάρκεια του πολέμου ισλαμιστές αντάρτες έριξαν ρόδες (λάστιχα) γεμάτες εκρηκτικά στο σχολείο που έχει το μοναστήρι και όπου φοιτούν 25 ορφανά κορίτσια. Τα λάστιχα έπεσαν δίπλα του, αλλά τα εκρηκτικά δεν έσκασαν. Ο φύλακας του σχολείου είπε ότι έπεσαν επάνω στους στύλους και στα καλώδια του ηλεκτρικού ρεύματος και θα έπρεπε να προκαλέσουν μεγάλη καταστροφή. Η Παναγία όμως φύλαξε και δεν έπαθαν απολύτως τίποτε. Σε όλη την διάρκεια του πολέμου οι μοναχές δεν έφυγαν καθόλου από το μοναστήρι, έχοντας την ελπίδα τους στην προστασία της Παναγίας.
Οι μοναχές της Σεντνάγια με την πίστη και την φιλοπατρία τους δείχνουν την μόνη, απαραίτητη, αξιοπρεπή, στάση, την ώρα που τα Γεράκια του Πολέμου ετοιμάζονται, μετά την Βαρσοβία, να πάρουν νέες φονικές αποφάσεις σε βάρος των λαών.
Η μεσιτεία της Παναγίας, αυτές τις δύσκολες ώρες, είναι και για εμάς τους Έλληνες απαραίτητη. Οι πρεσβείες της πάντα βοηθούν αποφασιστικά.

(φωτορεπορτάζ dimpenews.com )
Άλλες φωτογραφίες εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου