Δευτέρα 15 Ιουνίου 2015

Αυτή η Ελλάδα δεν εκβιάζεται!

Αυτή η Ελλάδα δεν εκβιάζεται!

Του ΠΕΤΡΟΥ ΜΗΛΙΑΡΑΚΗ*
Όταν γράφονται αυτές οι γραμμές, η διεθνής ειδησεογραφία μας ενημερώνει ότι το «ελληνικό ζήτημα» τέθηκε στο τραπέζι των «G7». Επίσης οι πληροφορίες αναφέρουν το έντονο ενδιαφέρον του Αμερικανού Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα καθώς και του Πρωθυπουργού του Καναδά Στέφεν Χαερπε.
Υπ’ όψιν ότι η «G7» (πρώην «G8» λόγω αποκλεισμού της Ρωσίας, εξ αιτίας της προσάρτησης της Ουκρανικής Χερσονήσου της Κριμαίας το 2014), αποτελούνται από: τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Ιαπωνία, τη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ιταλία.
  • ΤΟ «ΠΑΡΑΔΟΞΟ» ΤΩΝ «G7»
Το παράδοξο στην υπόθεση είναι, ότι η «επιμέλεια» που προέκυψε στη Σύνοδο των «G7» όσον αφορά στην Ελλάδα, ήταν βεβαίως ενδιαφέρουσα, αλλά από τα διεθνή ΜΜΕ αποκρύπτεται επιμελώς ότι οι χώρες των «G7» είναι υπερχρεωμένες(!) καθόσον διαθέτουν μεν ΑΕΠ 32 τρις σε δολάρια, αλλά ταυτοχρόνως τις επιβαρύνει χρέος της τάξης των 47 τρις σε δολάρια. Δηλαδή οι «G7» ήδη έχουν υπερβεί αρνητικώς δύο φορές (+) τα κριτήρια του Μάαστριχτ, καθόσον το χρέους τους εγγίζει το 150%στο ΑΕΠ.
Ασφαλώς είναι άγνωστο σε μας και δεν προκύπτει αυτό από το διεθνή ΜΜΕ εάν στο τραπέζι των «G7» λήφθηκε καν υπ’ όψιν η ανθρωπιστική κρίση που σοβεί στην Ελλάδα, καθώς και η δραματική απομείωση του ελληνικού ΑΕΠ.
Όμως κάθε συνετή παρέμβαση των «G7» (ως «οντότητας») προς ΔΝΤ και προς τους Θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και προς τα Κράτη-Μέλη δανειστές, μπορεί να είναι ευπρόσδεκτη στο μέτρο που δεν παραβιάζεται το Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο και το πρωτογενές Ευρωπαϊκό Ενωσιακό Δίκαιο, στο μέτρο δηλαδή που τυγχάνουν σεβασμού αυστηρές αξιώσεις τόσο της διεθνούς όσο και της ευρωπαϊκής έννομης τάξης, αναφορικώς με την κρίση που μαστίζει την Ελληνική Κοινωνία.
Ωστόσο, άξιο παρατήρησης είναι ότι η Ελλάδα (της οποίας το χρέος με αναλογία στο ΑΕΠ ασφαλώς είναι υψηλότερο από το αντίστοιχο των «G7»), είναι μια χώρα που δεν μπορεί να είναι αντικείμενο εκβιασμών και πιέσεων.
  • Η ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ ΘΕΣΗ ΚΑΙ Ο ΟΡΥΚΤΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ασφαλώς οι «G7», αλλά και …«κάθε ενδιαφερόμενος», γνωρίζουν:
α) Ότι στην Ελλάδα ανήκει χερσαία και θαλάσσια έκταση 450.000 τ.χ. Δηλαδή έκταση όσο εκείνη της Γερμανίας και της Αυστρίας. Η Ελλάδα λόγω επικράτειας και ΑΟΖ εκτείνεται από την Αδριατική και το τριεθνές του Έβρου έως τα ανοικτά της Λιβύης και της Αιγύπτου.
β) Ότι στο γεωπολιτικό χάρτη η Ελλάδα με θέατρο τη Μεσόγειο, την Μέση και Άπω Ανατολή αλλά και τα Βαλκάνια, διαθέτει αβύθιστα αεροπλανοφόρα, με πρώτο εκείνο της Κρήτης
γ) Ότι νοτίως της Κρήτης, η Ελλάδα διαθέτει 175 δις βαρέλια πετρέλαιο, όπου σε συνδυασμό με το φυσικό αέριο προσεγγίζουν σε αξία τα 10 τρις σε δολάρια (το συγκεκριμένο κοίτασμα είναι τρίτο σε μέγεθος στην υφήλιο). Δηλαδή, με αναγωγή στο ΑΕΠ των «G7» ο υποθαλάσσιος χώρος νοτίως της Κρήτης σε πλούτο, αφορά περίπου το 30% του δικού τους ΑΕΠ.
δ) Ότι ο χρυσός που ήδη υπάρχει στη Θράκη εγγίζει τα 38 δις ευρώ, ενώ ο χρυσός που υφίσταται στη Μακεδονία και Θράκη συνιστά τα τρία μεγαλύτερα κοιτάσματα χρυσού στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τα στοιχεία Μαρτίου 2015 η Ελλάδα διαθέτει 112,5 τόνους χρυσού κατέχοντας την 32η θέση παγκοσμίως. Θέση που ξεπερνά τη δυνατότητα της Τράπεζας των Διεθνών Κανονισμών (ΒIS) που διαθέτει 111 τόνους χρυσού. Υπ’ όψιν ότι ο χρυσός που διαθέτει η Ελλάδα είναι κατά πολύ υψηλότερος από εκείνον της Αυστραλίας που διαθέτει 79,9 τόνους και του Κουβέιτ που διαθέτει 79 τόνους.
ε) Ότι, πέραν αυτού, η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που διαθέτει ενέργεια μέσα από το περιβάλλον. Αναφερόμαστε στην ηλιακή και αιολική ενέργεια. Ταυτοχρόνως όμως η Ελλάδα είναι η πρώτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε βωξίτη, πρώτη σε χρωμίτη, πρώτη σε ψευδάργυρο και πρώτη σε αλουμίνα, ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο είναι πρώτη σε νικέλιο, πρώτη σε λευκόλιθο, πρώτη σε υδρομαγνησίτη και πρώτη σε περλίτη, ενώ είναι πρώτη στην Ευρώπη και δεύτερη στον κόσμο σε μπεντονίτη.
  • ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ:
Αφού αντιπαρέλθουμε τις ιδιότητες των υδρογονανθράκων και του πετρελαίου, καθόσον ο αναγνώστης με βάση τους κανόνες της κοινής πείρας γνωρίζει για την αξία και τη χρησιμότητά τους, επιβάλλεται να επισημειωθούν τα παρακάτω που αφορούν στις πλουτοπαραγωγικές δυνατότητες της χώρας.
Ο βωξίτης που αποτελεί το μοναδικό μετάλλευμα και πρώτη ύλη παραγωγής αλουμινίου είναι χρήσιμος στην τσιμεντοβιομηχανία και στην παραγωγή χυτοσίδηρου. Έχει δε ευρύτερο φάσμα εφαρμογής στην καθημερινή ζωή. Τα αποθέματα βωξίτη στην Ελλάδα ανέρχονται περίπου στα 130 εκ. τόνους.
Ο χρωμίτης είναι ορυκτό οξείδιο του σιδήρου και του χρωμίου. Το χρώμιο προσδίδει σκληρότητα στα κράματα που συμμετέχει, με ιδιαίτερη αντοχή στην οξείδωση, στη διάβρωση στα χημικά αντιδραστήρια και στις υψηλές θερμοκρασίες.
Ο ψευδάργυρος αποτελεί το απαραίτητο συστατικό για τον ανθρώπινο οργανισμό με κύρια αναφορά στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και στην προστασία του οργανισμού από μολύνσεις, ιώσεις και επουλώσεις τραυμάτων, ενώ συμμετέχει στην αναπαραγωγή και ανάπλαση των κυττάρων του σώματος. Υπ όψιν δε ότι περίπου το 50% των ανδρών και το 80% των γυναικών στις ΗΠΑ έχουν μειωμένη πρόσληψη ψευδαργύρου από την προτεινόμενη ημερήσια και ως εκ τούτου η παραγωγή του ψευδαργύρου μπορεί να αποτελέσει σημείο σημαντικής παρέμβασης στο διεθνές εμπόριο.
Το ελληνικό αλουμίνιο και η ελληνική αλουμίνα σε ετήσια βάση ξεπερνούν τους 170.000 τόνους και τους 810.000 τόνους αντιστοίχως. Αφορούν δε τα μέταλλα της σύγχρονης εποχής.
Το νικέλιο και τα κράματά του λόγω της αντοχής και της αντίστασής τους στη διάβρωση, σε συνδυασμό και με την ελαστικότητα και την καλή θερμική και ηλεκτρική αγωγιμότητα τους, αφορούν πολύτιμα εμπορεύσιμα αγαθά.
Ο λευκόλιθος ή μαγνησίτης παρέχει διάφορα εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα, όπως τα πυρίμαχα.
Ο υδρομαγνίτης είναι η βάση που παράγονται μοναδικά στον κόσμο προϊόντα με ιδιότητες επιβραδυντικής καύσης που χρησιμοποιούνται ως υλικά σε μείγματα πλαστικών που προορίζονται για την παραγωγή μονώσεων καθώς και βραδύκαυστων καλωδίων.
Ο περλίτης που είναι ένα άμορφο ηφαιστειακό γυαλί καθιστά την Ελλάδα μια από τις κυριότερες χώρες παραγωγής του. Στις χώρες δε παραγωγής συγκαταλέγονται η Κίνα, οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία. Όμως ο ελληνικός περλίτης είναι εξαιρετικής ποιότητας και κατέχει την 1η θέση παγκοσμίως με μερίδιο άνω του 25%. Είναι δε στην οικοδομική βιομηχανία ασφαλές οικοδομικό μονωτικό υλικό που αντικαθιστά τον (καρκινογόνο) αμίαντο. Επίσης βοηθά τη διήθηση βιομηχανικών λυμάτων καθώς και τη διήθηση κρασιών και μπύρας.
Ο μπεντονίτης (υλικό για χίλιες χρήσεις) παράγεται από την ηφαιστειακή τέφρα και είναι πολύ χρήσιμος στην οινοποιία, στην δερματολογία και στις ζωοτροφές κλπ-κλπ. Η δημοτικότητά του δε αφορά στη δυνατότητα του για αποτοξίνωση του οργανισμού.
Επίσης η Ελλάδα είναι μια από τις κορυφαίες παγκοσμίως εξαγωγικές χώρες ελαφρόπετρας. Υπ’ όψιν ότι οι ΗΠΑ εισάγουν από την Ελλάδα και Μεξικό το 100% της ελαφρόπετρας. Η Ελλάδα παράγει 850.000 τόνους το χρόνο, με αποθέματα 120 εκ. τόνων!...
Αυτή Ελλάδα δεν πωλείται, δεν απειλείται, δεν τρομοκρατείται και δεν εκβιάζεται!..

*Ο Πέτρος Μηλιαράκης δικηγορεί στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια (E.C.H.R. /GC-EU).  Είναι Μέλος της Γραμματείας τουΤμήματος Ευρωπαϊκής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.
[Πηγή: iskra, 13/06/2015]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου